Főoldal Archívum2007-12 Vajon megvalósult-e a cél?

Vajon megvalósult-e a cél?

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
67 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. decemberi számában jelent meg.

 

Lassan végéhez közeledik a Női Fórum Lépjünk tovább, mert a gyermek – gyermek, hogy szeressétek és megértsétek elnevezésű projektuma, melynek legfőbb célja a gyermekek agresszivitásának csökkentése.

Június 23-án indult a projektumunk, Szentivánéji álom címmel. Partnereink: Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület, a Marcipán gyermekbarátok köre, Dombos Polgárok Egyesülete. A résztvevő gyerekek betekintést nyertek a tűzoltás fortélyaiba és azt hiszem, aki ott volt, nem felejtette el a frissen, nyárson sütött szalonna ízét.Július 22-én a Dombos Fest keretében szerveztük meg a Családi napot, melyen a felnőtteknek Maruzsenszki Erna kiskunhalasi gyógypedagógus tartott előadást a gyermekekhez való megfelelő viszonyulásról, a gyerekek pedig mozaik alkotást készítettek különböző terményekből. Családi napon a Nagycsaládosok Egyesülete volt a partnerünk.

Augusztus 18-án Csodaország címmel tartottunk játszóházat az Ifjúsági Otthon udvarában. A közösségfejlesztő játékok mellett a gyerekek két csoportban ötleteket dolgoztak ki. Azon a délutánon Csodaországban jártak, 1 millió eurót költhettek saját belátásuk szerint. A feladatuk szerint egy olyan falut kellett kialakítaniuk, melyben mindenki jól érzi magát. Vagyis, tisztelt Polgármester Úr, ha egyszer lesz a falunak 1 millió eurója, és nagyon nem tudjátok mire költeni, szólni kell a gyerekeknek, nekik fantasztikus ötleteik vannak, mire lehetne elkölteni.

Szeptember 18-án az iskola ebédlőjében Tribünt szerveztünk az óvoda és az iskola pedagógusai részére – az előadást ez alkalommal is Maruzsenszki Erna tartotta. Témája: a gyerekek agresszivitásának kezelése.

Október 6-án a labdarúgó pályán Sportnapot tartottunk az iskola tanulói részére. Különböző labdajátékok, staféta játékok, kézműves foglalatosságok voltak műsoron. A projektum támogatójának – a belgrádi BCIF – jóvoltából minden résztvevő gyerek egy feliratos pólót is kapott.

Október 20-án a Fácán Vadászegyesület tagjainak segítségével a roma telep közelében két hinta lett felállítva. A játszótér létrehozása a roma közösség tagjai és a vadászok közötti együttműködés eredménye, ami tavasszal a közös fásítási akcióval kezdődött. Jövő tavasszal, amikor az időjárás megengedi, a roma telep környékén egy focipálya létesítésével folytatódik a munka.

November 14-én az iskola tornatermében a budapesti Méta Kommunikációs Nevelési Kör drámapedagógusai, Vági Eszter és Meleg Gábor drámapedagógai előadást tartottak az általános iskola mintegy 50 gyermekének. A foglalkozás címe: A banda. A gyerekek a komplex dráma eszközeivel szerepjátékot játszottak – a drámapedagógusok segédletével bandát alakítottak. A megélt – átélt helyzetek talán betekintést nyújtottak a gyerekeknek a mi történik, ha…

A projektum záró-rendezvényét eredetileg december 14-ére terveztük, de mivel egy részét – az esős ősz miatt nem tudtuk megvalósítani, a projektumzáróra a BCIF munkatársaival, projektumunk támogatóival történt egyeztetés alapján – tavaszra kerül sor.

Még ez is érdekelheti