Évadnyitó

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
82 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. novemberi számában jelent meg.

Nem tartott évadzáró estet a nyár elején a kishegyesi művelődési egyesület, hisz ahogyan Linka B. Gabriella elnök mondja, nem is lett volna sok értelme, mert egész nyáron tevékenyek voltak a fiatalok. Sok vendégszereplésük volt és új koreográfiákat is tanultak. Ezért határoztak úgy, hogy inkább egy évadnyitónak számító, egész estét betöltő előadást tartanak, amelyben elsősorban azokat a számokat adják elő, amelyeket a hazai közönség még nem látott.

A zsúfolásig megtelt színházteremben elsőként Linka B. Gabriella köszöntötte a helybelieket, az önkormányzat képviselőit és mindenekelőtt az első ízben Kishegyesen tartózkodó pomázi küldöttséget, a Magyar Vár Alapítvány képviselőit. A nyár folyamán a Rizgetős tánccsoport a Pomázon hagyományosan megrendezésre kerülő néptánctábor vendége volt, mivel a tábort az idén a dél-alföldi folklórhagyománynak szentelték.

A pomázi küldöttség nevében Herpai Sándor, az alapítvány elnöke üdvözölte a helybelieket, kiemelve, hogy a magyarság önazonosságát leginkább a műveltség ápolásával tudja megőrizni. A pomázi tábort minden évben a magyarság más tájegységének szentelik, s ennek megfelelően került sor a Dél-Alföldre is. Elismerően szólt a hegyesi együttes munkájáról, mint mondta, ők voltak a tábor gyöngyszeme. Az elnök kitért a két évvel ezelőtti csúfos népszavazásra is, és úgy érezte, bocsánatot kell kérni a külhoni magyaroktól azok nevében is, akiket akkor megtévesztett a hivatalos politikai propaganda.

Az est folyamán fellépett a Marcipán csoport, Linka Csaba és Kerekes Zsuzsanna, a KMV győztes párosa és Berecz Zalán egyéni győztes, továbbá a Garagulya néptánccsoport, a Szajkó énekcsoport és a Rizgetős tánccsoport. Az est keretében utoljára lépett színpadra a Krajcárka néptánccsoport, melynek nagyobbik része beolvadt a Rizgetős tánccsoportba. Az est keretében köszönetet mondtak a csoport korábbi és mostani vezetőinek: Patyarek Csabának, Kovács Hannának, Mészáros Mártának és Patyarek Orsolyának.

Az elnöknőtől megtudtuk, hogy az ősz folyamán két új csoporttal bővül az egyesület tevékenysége: megalakul a kézimunkacsoport és a színjátszócsoport is.

P.I.

Még ez is érdekelheti