Főoldal események Kishegyes – Békésszentandrás Emléktúra

Kishegyes – Békésszentandrás Emléktúra

írta: Csőke Márk
0 hozzászólás 221 megtekintés

A TÚRA CÉLJA:

A szerbiai Kishegyes település 2019-ben ünnepli újratelepítésének 250-ik, a testvértelepülési kapcsolatfelvétel 50-ik évfordulóját. Ebből az alkalomból mind a településen, mind az anyaközségben, Békésszentandráson programsorozattal emlékeznek az évfordulóra.

A kerékpártúrával szeretnénk hozzájárulni az esemény ünnepélyességéhez, valamint mind szélesebb körű népszerűsítéséhez, és mindenféleképpen szeretnénk emléket állítani azoknak az elődeinknek, akiknek köszönhetően 50 évvel ezelőtt sor került az ismételt egymásra találásra. Számítunk arra, hogy a kerékpártúra törzscsapatához mindkét településen sokan csatlakoznak: egyrészt Kishegyesről az induló szakaszon (Kishegyes-Topolya), másrészt Békésszentandrásról a fogadó szakaszon (Szarvas- Békésszentandrás).

 

A túra alkalmával az útbaeső településeken is tartanánk egy-egy rövid ismertetőt, emlékeztetőt a 250 éves újratelepítésről. Ezeken a helyszíneken szórólapokat is osztanánk az érdeklődőknek.

A kishegyesi rendezvények március 20-án kezdődnek, amikor is azokra emlékezünk, akik 50 évvel ezelőtt útrakeltek, hogy az egyházi anyakönyvek alapján (újra)felfedezzék, honnan is érkeztek őseink 1769-ben, és tájékozódjonak arról, hogy a szentandrásiak emlékeznek-e még a kirajzásra. Az első kapcsolatfelvétel után rengeteg kulturális- és sporttalálkozóra került sor, a két település lakói évente többször is ellátogattak a testvértelepülésre, de a mostani alkalom lenne az első, hogy egy kishegyesi küldöttség kerékpáron járná be a 250 illetve az 50 évvel ezelőtti útvonalat.

A túrába szeretnénk minél több gyereket is bevonni, ezért a lebonyolításban partnerünk a két település általános iskolája is.

Indulás: 2019. október 11., 12.00 piactér

Érkezés: 2019. október 12. Szarvas felől Békésszentandrás

0 hozzászólás
1