Főoldal Intézményeink híreiProgramjaink Dombos Fest 2019 – Program

Dombos Fest 2019 – Program

írta: Szabó Árpád
585 views

A Dombos Fest XIX.alkalommal kerül megrendezésre a vajdasági Kishegyesen. A térség talán leghangulatosabb összművészeti fesztiválja. Az egyedi löszfal tövében zajló 4 napos fesztivál a családoknak és a fiataloknak egyaránt egyedi koncert élményeket nyújt. Az idei fesztivál is széles zenei kínálattal állt elő, világzene, népzene, sevdah, jazz, pop előadók lesznek láthatóak. A fesztivál része a Dombos Remix irodalmi sorozat, ahol a kortárs írók felolvasásai adják meg az est alaphangulatát.

Bővebb információkért kövesse a Dombos Fest Facebook oldalát!

Dombos Fest Információk

 • Kishegyesi lakosoknak, a falu 250 éves jubileuma kapcsán a fesztivál ingyenes.
 • A fesztivált a fiatal korosztály 14 éves korig ingyen látogathatja.
 • Fesztiválbérlet: 1 000 RSD
 • Napijegy: 400 RSD
 • Családi jegy is elérhető lesz
 • A program csak bővülni fog!
 • A műsorváltozás joga fenntartva!

 

A XIX. Dombos Fest programkínálata

Július 11. csütörtök

 • 18.00 Vendégváró, kemencés finomságok – hivatalos megnyitó
 • 21.00 Löszvarázs 1 – fényfestés
 • 23.00 tábortűz

Dombos Fest Kisszínpad

Putri Pop

A Putripop hagyományos dallamokat ötvöz, az erdélyi cigányzenével, megtartva azok eredeti szövegét és fontos tényezője, hogy saját szövegű dalokat is alkosson. Hagyományos vonós-hármas felállás, gombos és billentyűs harmonikák vendégpárosításával, könnyed szövegvilágú hegedű-énekcentrikus folklor.

 

Road Six Sax

A road six sax egy 2o éve működő csapat… A tagok együtt, egy városban nőttek fel. Együtt keresték útjukat… zenéjükben a pillanat szabadsága – és teremtő ereje táncol a kaland vágyával. A jazz, a bolgár népzene, a kortárs zene, vagy akár a funk, a pillanatba oldódik s vágyik stílusokon felüli, egyszerű: a szívnek kedves zenévé lenni.

 

Dombos Fest Nagyszínpad

Cimbalom Brothers

A két testvérpárból álló Cimbalom Brothers formációban Unger Balázs cimbalmos és Unger Gergő (gitár, koboz, tambura), valamint Roby Lakatos zenekarából világszerte ismert Lisztes Jenő cimbalmos és Lisztes László bőgős basszusgitáros muzsikál együtt. A cimbalom virtuóz mesterei, nagy tudással újraértelmezik a hangszer határait.

 

Kiscsillag

A Kiscsillag zenekar, amely 2005-ös megalakulásakor hobbi garázszenekarként definiálta magát az akkor még aktív Kispál és a Borz árnyékában, mára Magyarország elsőszámú art-rock zenekarának tekinthető. A mindig gitáralapú, de számos eltérő stílusjegyet magába olvasztó dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi emblematikus szövegvilága és a zenekar utolsó éveiben megjelenő többszólamú énektémák az egyik legkarakteresebb, legegyedibb hangú, bátran kísérletező, évről évre megújuló produkcióvá tették a Kiscsillagot.

 

Július 12. péntek

 • 21.00 Löszvarázs 2 – fényfestés
 • 23.00 tábortűz

Dombos Fest Kisszínpad

Tóth Viktor

Tóth Viktor többszörösen az Év Jazz-zenésze díjjal kitüntetett magyar altszaxofonos, zeneszerző, zenekarvezető. A mai magyar dzsessz fiatal generációjának ismert alakja. Zenéjére a stílusokon átívelő, improvizáció központú, spirituális töltésű előadásmód jellemző.

 

 

Terra Profonda

Terra Profonda, jelentése mély föld. Budapesten, 2012 szeptemberében állt össze a zenekar. Látomásos szövegek köré csavarodó, az amerikai blues, a népzene és a jazz határain megszólaló drámai szerzemények születnek a hármas fogat műhelyében. Ahogyan a zenekar neve is sugallja, a zene fontos eleme a föld, a föld-közeli megszólalás.

 

Dombos Fest Nagyszínpad

Fitos Dezső Társulat

„Ars poétikánk a hitelesség. Hűek vagyunk hagyományainkhoz, táncainkhoz, mely magas szintű tudást igényel, hogy a mozdulat kifejező ereje is láttassa azt az erőt, amely régről jön és minden táncművészeti ág alapja! Hiszünk a néptánc kortárs művészeti megmutatkozásában! Hisszük, hogy erejével , természetességével megszólítja a ma emberét! Alkalmas az érzelmek legszélesebb skáláját megmutatni, színházat varázsolni! „

 

Mostar Sevdah Reunion

A Balkán egyik legrangosabb előadójaként számon tartott tizenhat éves múltra visszatekintő Mostar Sevdah Reunion zenéje nevezhető akár városi népzenének vagy bosnyák bluesnak is, de a dzsessz és a folk-rock elemei sem idegenek tőle. Neve a Tales from a Forgotten City című albumával vált széles körben ismerté.

 

The Carbonfools

A The Carbonfools egy magyar, elsősorban elektronikus zenei együttes. Zenéjük a rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelege. Egyedi hangzásviláguk alapja az elektronikus és az élő hangszeres zene egysége.

 

 

Július 13. szombat

 • 21.00 Löszvarázs 3 – fényfestés
 • 23.00 tábortűz

Dombos Fest Kisszínpad

Bahorka Társulat

Improvizációs folklórszínház gyerekeknek és felnőtteknek. Díszes társulatuk leány és legény tagjai vidám muzsikával, mulatságos történetekkel szórakoztatják a kedves közönséget, akik a sok jóból ki nem maradhatnak, mert ők maguk is szereplők lesznek, hogy velük együtt vigadjanak.

 

CanarRo

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gypsy jazz, más néven a manouche swing stílus köré épül. Zenéjük igazán szerteágazó, melyre nagy hatással volt a zseniális belga gitáros Django Reinhardt és a francia valamint a magyar cigányzene szeretete. A swinges lüktetésű manouche dallamokat magyar népzenei elemekkel fűszerezve új, teljesen egyéni stílust teremtenek a virtuóz muzsikusok. 

 

Balogh Melinda és Zenekara

Az Óbudai Népzenei Iskolában kezdett népi énekkel foglalkozni, később a Vienna Konservatóriumban jazz éneket tanult. Kecskeméten nevelkedett, majd a Jászság Népi Együttesben táncolt, így a jászsági, kiskunsági és kalocsai népdalok állnak hozzá legközelebb. Balogh Melinda első szólólemeze Napkerék címmel az erdélyi cigányság népzenéjéből ad ízelítőt autentikus és hitelesen megszólaló hangzásban a még élő adatközlők és magyarországi népzenészek részvételével.

Dombos Fest Nagyszínpad

Antonia Vai

Morvai Antonia, magyar származású svéd énekes, singer-songwriter előadóként igen egyedi zenét hozott magával: a hazánkban jelenleg igen ritka kincsnek számító soult keveri jazz és folk elemekkel. Gyakran nevezik őt ”bohém souldivának”, mert egyszerre álmodozó művész és ragyogó jelenség a színpadon.  2014. őszére az éjszakai klubok színpadáról többek között az MR2 Akusztik műsoráig repült, 2015 nyarán pedig a Művészetek Palotájában adott teltházas koncertet.

 

Lajkó Félix

Lajkó Félix Topolyán (Vajdaság) született 1974. december 17-én, a nyilas jegyében. (Beethoven ugyanezen a napon született 1770-ben.) Zenekedvelő családban nevelkedett, amelynek korábban egyetlen tagja sem választotta a zenélést élet- és szakmai hivatásul.
Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. Az alsófokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

 

 

Július 14. vasárnap

 • cirkusz és utcabál – Kishegyes 250 éves jubileuma alkalmából
 • 21.00 Löszvarázs 4 – fényfestés
 • 23.00 fesztiválzáró tábortűz

Dombos Fest Kisszínpad

Brass Cirkusz

A Brass in the Five együttes 1992 szeptemberében alakult, tagjai akkor még a budapesti Zeneakadémia hallgatói voltak. Azóta közel ezer hangversenyt, lemezfelvételeket, rádió- és tévészerepléseket, sok külföldi fellépést és számos ősbemutatót tudhatnak maguk mögött.  2007-ben bemutatott, Brass Cirkusz című műsoruk szabályos cirkuszi előadás, amelynek során a muzsikusok időnként artisták vagy éppen vadállatok bőrébe bújnak, s hangszeres tudásuk mellett ellenállhatatlan humorukat is megcsillogtatják. A valódi cirkuszi előadás illúzióját Méhes Csaba pantomimművész játéka teszi teljessé.

Fokos Zenekar

Mint minden fiatal, aki megkedveli a népzenét, elsősorban az erdélyi dallamokért rajong, így a Fokos zenekar tagjai is vonószenekarként kezdték pályafutásukat Csikós zenekar néven, majd néhány tagcserével létrejött a Fokos. Nagykorukra, szerencsére nagyon hamar belátták a fiúk, attól lesznek eredetiek, ha azt mutatják meg a világnak, ami nagyszüleiktől, dédszüleiktől örökségül rájuk maradt: a vajdasági népzenét. Az óbecsei zenekar egyike azon kevés együttesnek, akik a vegytiszta bácskai tamburazenei hagyományokat folytatják.

Dombos Fest Pódium

Los Orangutanes

A Los Orangutanes Magyarország első számú és talán egyetlen, Kelet-Közép Európában is unikumnak számító latin-amerikai cumbia zenekara, amelyet többek között az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják. A csapat 2017. december 16-án debütált teltházzal, és azóta havi rendszerességgel lép fel Budapest kedvelt szórakozó helyein (Ellátóház, Instant, Kuplung, A38, Pontoon), de meghívást kapott a Sziget Fesztiválra is, az Irie Maffia vendégeként pedig a Budapest Parkban lép színpadra szeptemberben.

Ferenczi György és a Rackajam

A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock’n’roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

Dombos Fest Katlan-terület

 • 18.00 Dancetination – gólyalábasok, ízisz-szárnyasok és más csepűrágók

Hegyalja utca

 • 21.30 Dancetination – tűzzsonglőrök és fénytáncosok

Löszfal

The Flock Project

A The Flock Project egy olyan vertikális tánc produkció, amely a színpadot a falra költözteti és játszi könnyedséggel idézi a madarak finom mozdulatait. A Ferenczi György & Rackjam és a „The Flock Project” újcirkuszi (Simorág Tánccirkusz) csoport együttműködése.

 

 

Forrás: Dombos Fest

Még ez is érdekelheti