Főoldal Közügyek A családért, mindannyiunkért

A családért, mindannyiunkért

írta: Lakatos Janez
21 views

Április folyamán Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központja egy új, családsegítő szolgáltatás beindítására pályázott a tartományi egészségügyi titkárságnál, mondta el Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a szociális központ kishegyesi részlegének vezetője.
– Az évek során sikerült szolgáltatást bevezetni a sérült személyek számára mindkét községben, valamint idős személyek számára Topolya községben. Itt korábban nem volt gerontoszolgálat, de a tavalyi évben sikerült beindítani, és jelenleg 4 házi kisegítő dolgozik a terepen. Most pedig a tartományi egészségügyi titkárságtól 200 ezer dinárt nyertünk egy újabb szolgáltatás bevezetésére. Ez egy család tanácsadó formájú szolgáltatás, ami idáig nem volt a környékünkön. Mi úgy neveztük el, hogy A családért, mindannyiunkért. Feladata a családok segítése, támogatása és problémáikkal való foglalkozás. Ha a család jól működik, és a problémákat meg lehet oldani, az minden generáció számára jobb életet biztosít. A szolgáltatás június elsején fog indulni és 5 hónapon keresztül működik Topolya és Kishegyes községben is – mondta el Nagy Mélykúti Kiskovács, aki arról is szólt, hogy munkájuk során számos családi problémával, illetve válással találkoznak. A válásokat követően a láthatási joggal is sok gond adódik, amivel a központnak kell foglalkozni.
– Úgy gondoltuk, hogy az új, családsegítő szolgáltatásunk jó lesz azoknak is, akiknek csak apróbb családi problémájuk van, és azoknak is, akiknek komoly gondjaik vannak. Sokszor azt tapasztaljuk, hogy egy rossz házasságot követően lezajlik a válás, de a felek évekkel később sem tudnak megegyezni a gyerek odaítélésével kapcsolatban, illetve a láthatási joggal is gyakran problémák vannak. Pont ezért nem csak azokat az embereket szeretnénk megcélozni, akik úgymond probléma mentesebb családi életet élnek és csak egy kisebb probléma megoldásához keresnek segítséget. Mellettük azokkal is szeretnénk foglalkozni, akiknél nagyon komoly gond van, és ahol a gyerekek érzelmi biztonság került veszélybe – számolt be a szakember.
A szociális központ új szolgáltatásának igénybevételéhez előre be kell jelentkezni, amit személyesen a szociális központ topolyai vagy kishegyesi helyiségeiben lehet megtenni, illetve a 024/715-810 telefonszámon Topolyán és a 024/731-434 telefonszámon Kishegyesen. A szolgáltatás szerb és magyar nyelven is elérhető mindkét községben.