Főoldal Közügyek ALÁÍRÁSGYŰJTÉS – PETÍCIÓ

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS – PETÍCIÓ

írta: Sándor István
90 views

Annak reményében, hogy közös fellépéssel oldjuk meg az előttünk álló problémát, felkérjük Kishegyes település lakosságát, hogy tiltakozásunk jeléül, 2018.05.10-től (csütörtök) munkanapokon 7оо  14óra között aláírásukkal támogassák a Kishegyes község által kezdeményezett aláírásgyűjtést – petíciót, amelyet a TARTOMÁNYI ÉPÍTÉSÜGYI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI TITKÁRSÁGHOZ és a MEZŐGAZDASÁGI MINISZTÉRIUMHOZ fogunk eljuttatni. Az aláírásgyűjtési akció a község egész területén megszervezésre kerül és a Helyi Közösségek épületében tudnak aláírni.
Az aláírásokat 2018. május 16-ig gyűjtjük, ezt követően átadásra kerül az illetékes szerveknél.

Petíció szövege magyarul:
A Bácska leghosszabb és egyben a legnagyobb felszíni vízfolyása a Bács-ér, (szerbül Криваја / Krivaja, a népnyelvben még Krivajnak nevezett folyó) amely mára a folyót ért folyamatos szennyezések következtében inkább szennyvízelvezető csatornának nevezhető. Az egykor tiszta folyó immáron régiónk szégyenfoltjává vált.
Kishegyesi, bácsfeketehegyi és szeghegyi lakosként immár arra vagyunk ítélve, hogy napi szinten együtt éljünk, a szennyezés okozta szagokkal és természeti károkkal, amelyet a Topolya község területén működő ipari létesítmények termelésének melléktermékeként kerül a folyóba.
A Krivaja folyó ebben a pillanatban egy halott folyónak számít, amely veszélyes ránk polgárokra nézve, hiszen a levegő, a talaj és a víz szennyezett.
Mások tevékenysége és munkája károsítja az egészséges környezetre és a normális életre való jogunkat. A szennyezés annyira nagymértékű, hogy összehangolt intézkedésekre van szükség az intézmények és az érdekelt felek részéről.
Azok a rendeletek, amelyek a szennyezőkre vonatkoznak, előírják azokat a lépéseket, amelyek akció tervben is megfogalmazásra kerültek, melyeket 2025-ig, illetve 2040-ig kell végrehajtani. Ezek ebben a pillanatban teljesen értelmetlennek tűnnek, mert a „szennyezők” érdekeit védik.
Ha az eddigi helyzet változatlan marad, akkor sokkal súlyosabb lehet a szennyezés mértéke a közeljövőben.
A szabálysértési feljelentések a “szennyezők” irányában különösen alacsony értékű büntetésnek számítanak a környezetkárosodás mértékéhez képest, ugyanúgy felháborító a felelősség állandó áthárítása a felelős intézmények és egyének között.
Ez teljesen felesleges időpazarlásnak számít, és szembe megy minden józan értékű megítéléssel.
Nem törődünk bele abba, hogy ilyen szennyezett környezetben éljünk!
Minden érintettnek felelősséget kell vállalni ebben az ügyben, és mindent meg kell tennie a változás érdekében!
Az aláírásokat 2018. május 16-ig gyűjtjük, ezt követően átadásra kerül az illetékes szerveknél.

Helyi Közösség Kishegyes

Még ez is érdekelheti