Főoldal Közügyek Épül a szennyvíztisztító Kishegyesen és Topolyán is

Épül a szennyvíztisztító Kishegyesen és Topolyán is

írta: Tóth Péter
168 views

Topolyán és Kishegyesen is jó ütemben épül a szennyvíztisztító. A topolyai építkezés helyszínén a kivitelező március 9-én kezdte meg az építkezést, a létesítmény a tervek szerint 2021 tavaszára meg is épül. Párhuzamosan folyik a városban a szennyvízelvezető rendszer főágának az építése is. Ha a projekt elkészül, a városi szennyvíz várhatóan nem okoz többé környezetvédelmi aggályokat.

A szennyvíztisztító-telep építésével kapcsolatos munkálatok megtekintésén jelen volt Marko Lazić kishegyesi községi elnök is, amikor Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke ellátogattak az épülő topolyai szennyvíztisztító építkezésére. Az önkormányzat képviselői fogadták őket Kislinder Gábor polgármester vezetésével. A teljes projekt értéke 600 millió dinár és a tervek szerint jövő év tavaszára elkészül a szennyvíztisztító, a pénzt ugyanis már korábban biztosították tartományi és önkormányzati forrásokból. Ezzel párhuzamosan a városi szennyvízelvezető is épül és 2021-ben csatlakozik a rendszerhez. Ezzel nagymértékben csökken a Krivaja-folyó szennyezettsége, mert a lakossági szennyvíz jelenleg a szennyezés 30 százalékáért „felelős”. A továbbiakban az ipari szennyezőket is köteleznék, hogy az általuk kibocsájtott szennyvizet a háztartási szennyvíz szintjéig megtisztítva bocsássák ki. Két-három éven belül így teljes mértékben megoldódhat az évtizedek óta komoly gondokat okozó probléma, a Krivaja szennyezése. A tartományi kormányfő szerint segítenek majd az érintett cégeknek is az előtisztítók megépítésében.

A tervek szerint 2021 tavaszára Kishegyesen is elkészül a szennyvíztisztító és a hálózat kiépítését is tervezik. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság közel 500 millió dinárral járul hozzá a projekt megvalósításához.  A létesítmény a község déli határánál, Bácsfeketehegy közelében az ipari parkkal szemben épül. A Tartományi Kormány a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül 4 millió euróval támogatja a beruházást. Amikor Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke a helyszínen járt, elmondta, több vajdasági községben is komoly gondokat jelent a szennyvíz. Kishegyes is már szinte élhetetlen a Krivaja jelentős szennyezése miatt, de tisztában vannak a dolog jelentőségével és Kishegyes mellett Topolyán, Szenttamáson, Temerinben és más községekben pénzelik a szennyvíztisztítók kiépítését és reményei szerint néhány éven belül sokat javul majd a helyzet. Elismerően szólt a kishegyesi községről, hogy gyorsan és szakszerűen bonyolították le a tervezést, engedélyeztetést és egyéb adminisztratív teendőket és máris dolgozhat a kivitelező a terepen. Az újvidéki Energy-Pro Kft. kötelezettséget vállalt, hogy 2021. április 14-ig elkészül az objektum. A tartományi kormányfő azt is elmondta, hogy tervben van egy vízgyár építése Kishegyesen és a Krivaja medrének a megtisztítása is.

Még ez is érdekelheti