Fél évszázada együtt

írta: Lakatos Janez
47 views

Hétvégén különleges ünnepségre került sor: 10 házastárs ünnepelte 50. házassági évfordulóját. E szép jubileum kapcsán először ünnepi szentmisére került sor, amit Brasnyó Ferenc plébános szolgáltatott, majd a kishegyesi helyi közösség vendégelte és ajándékozta meg az ünneplőket a Tűzoltóotthon dísztermében. Sándor István, a helyi közösség munkatársa arról számolt be, hogy fontos megemlékezni az ilyen alkalmakról.
– Ötven évvel ezelőtt Kishegyesen 59 pár fogadott örök hűséget egymásnak. Azóta sajnos sokan elhunytak és sokan nincsenek együtt, s az idő múlásával a házasságok száma is csökkent a faluban. Jó ha éves szinten 20 pár összeházasodik. Most viszont 10 olyan párt ünneplünk, akik 50 év után is együtt vannak. A helyi közösség úgy döntött, hogy egy alkalmi megvendégelés keretében köszöntjük őket. Sokan közülük már nem csak nagyszülők, hanem dédszülők is, ezért a legkevesebb, hogy ilyen módon kedveskedünk nekik – mondta Sándor.
A megvendégelés mellett a helyi közösség szerény ajándékkal is meglepte a házaspárokat. A 10 jubiláló házaspár: Varga József és Kurnyák Erzsébet, Paróci László és Csáki Irén, Szőke Mihály és Süveges Rózsa, Fodor András és Fontányi Gizella, Onhaus Szilveszte és Berkecz Ilona, Nemes János és Fekete Edit, Sárközi István és Kormos Ilona, Hajnal László és Kurin Éva, Virág Gábor és Horváth Teréz, valamint Sipos István és Süli Julianna.
Az ünneplők között volt Nemes Fekete Edit, kishegyesi származású kerámiaművész is, aki ezen apropóból megajándékozta a templomot és a többi házaspárt is. A házaspároknak Őrzőangyal című kerámiaalkotásokat, a kishegyesi Szent Anna templomnak pedig egy képet adományozott, ami Jézust ábrázolja a keresztúton. Amint a művésznőtől megtudtuk, ezzel a képpel egy régi adósságot törlesztett.
– Olyan 16-17 éves lehettem, amikor felkérést kaptam az akkori plébánostól, hogy készítsek egy alapot, ami Jézust ábrázolja a kereszten, és amit a továbbiakban fel lehet használni. Sajnos, akkor nekem ez a téma a még olyan nagy feladat volt, hogy nem tudtam vele tiszta szívből megbirkózni. Örök életemben cipeltem azt a terhet, hogy elvégeztem a feladatot, de nem úgy, ahogy kellett volna, mert nagyon éretlen munkát adtam át. Azóta is gondolkodtam rajta, hogy hogyan lehetne ezt helyrehozni, és ez a mostani nagyon jó alkalomnak mutatkozott – mondta el Nemes Fekete.