Főoldal KözügyekHelyi Közösségi hírek Helyi Közösségi Hírek- július és augusztus 2015

Helyi Közösségi Hírek- július és augusztus 2015

írta: Novák Attila
45 views

július 13. – Kishegyesen átalakítják a művelődési ház előtti teret, de felújítják a kézilabdapálya öltözőit és mellékhelyiségeit is. Mindkét projektumra – pályázati úton – tartományi eszközöket sikerült biztosítani. A parkban található emlékművet – melyen a Petőfi brigád elesett kishegyesi harcosainak, valamint a délszláv háború kishegyesi áldozatainak nevei szerepelnek -, a kegyeleti és egyéb szempontok figyelembe vételével fogják majd áthelyezni. Ezzel kapcsolatban pedig a polgárok felvetéseit, javaslatait is figyelembe veszik. Az viszont már a meglévő tervben is szerepel, hogy az emlékmű továbbra is a tér részét fogja képezni.

július 14. – Kishegyesen, a Nyugati temetőben, a Hegyesi-csata emlékművénél tartottak megemlékezést a 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája 166. évfordulója alkalmából. A Hegyesi csata emlékművét, illetve az 1887-ben emelt emlékmű mását 15 évvel ezelőtt szentelték fel.

július 21. – Fiatalok lelkes csapata gyűlt össze, hogy önkéntes munkával közösen felújítsa az Ifjúsági Otthon kerthelyiségét. A munkaakciót Kishegyes Község Ifjúsági Irodája koordinálta. Köszönet illeti meg a lelkes fiatalokból álló csapatot, valamint Ország Józsefet a Kis- Kommunál Kft. munkatársát. A helyi közösség a munkálatokhoz szükséges anyagok megvásárlásával támogatta a fiatalok kezdeményezését.

július 21. – Dr. Szőke Anna néprajzkutató, A lélek és a valóság kapcsolata című legújabb könyvének bemutatásán megtelt a kishegyesi tűzoltóotthon. Egy bácskai falu vallási életéről szóló könyvet dr. Silling István egyetemi tanár méltatta. A Kishegyesi Könyvtár szervezésében rendezett könyvbemutatón közreműködött Gál József zenetanár.

július 29. – PET-palackokat gyűjtő konténert helyeztünk ki az Alvég utcában lévő játszótérhez.

július 31. – Kishegyesi diákok egy csoportja a múlt hétvégén érkezett haza egy közel egyhetes jutalomkirándulásról. A diákok között voltak a Bagolysuli aktív környezetvédelmi csoport tagjai is, akik a tavaszi fásítási akcióban és más környezetvédelmi megmozdulásokon is a helyi közösségünk segítségére is voltak.

augusztus 1. – Egy nemzetközi csereprogram keretében külföldi és hazai önkéntesek dolgoznak Kishegyesen. A lakosság szívesen látja, a helyi közösség pedig támogatja a fiatalokat. Srđan Vasin, a csereprogram bánáti résztvevője nagyon elégedett az itteni fogadtatással, elmondása szerint a résztvevőknek egyaránt tetszik a Kátai-tanya és a falu. A kishegyesiek segítőkésznek bizonyultak, amikor látták, hogy a fiatalok a falu szebbé tételén dolgoznak.

augusztus 4. – Elkezdődtek a piactér felújítási munkálatai, az első fázisban 420 m2 újra téglázására kerül sor, valamint ugyanitt a vízelvezető rendszer tisztítását is elvégzik.

augusztus 13. – Idén négy utcában cseréli ki a vízvezetékeket a kishegyesi kommunális vállalat. Befejező szakaszához ért a kutakat összekötő körgyűrű építése. Idén eddig a Sziváci úton és a II. Rákóczi Ferenc utcában végeztek vízhálózat felújítást. A Sziváci úton 350 méter, a Rákóczi utcában pedig 300 méter hosszan helyeztünk le új csöveket, ami által összesen 40 háztartás kapott teljesen új vízbekötést. Jelenleg a Fő utcán folyik egy 200 méteres szakasz cseréje, ahol 6 háztartás kap majd új vízbekötést. A tervek között szerepel, hogy őszre a Széchényi István utcában kicserélik a teljes vízhálózatot, ami 32 háztartást érint. Ezeknek a munkálatoknak a költségeit a Kis-Komunál és a kishegyesi helyi közösség fedezik.

Még ez is érdekelheti