Főoldal Közügyek Korlátozások nélkül a szerb-magyar határátkelőkön

Korlátozások nélkül a szerb-magyar határátkelőkön

írta: Tóth Péter
61 views

A szerb és a magyar állampolgárok szabadon átjárhatnak a két ország közötti határon, nem kell karanténba vonulniuk, jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó elmondta, Magyarország kormánya azután döntött így, miután a szerb kormány pénteken úgy határozott, hogy a szerb és a külföldi állampolgárok negatív koronavírusteszt és karantén intézkedése nélkül beléphetnek Szerbiába.

Szijjártó hétfőn, május 26-án a röszkei határátkelőn találkozott Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel és Pásztor István tartományi házelnökkel. Szijjártó a sajtótájékoztatón, azt is elmondta még, hogy a szerb és a magyar állampolgárok mind a kilenc határátkelőn szabadon beutazhatnak Magyarországra.

A határ megnyitása lehetőséget biztosít arra, hogy a határ két oldalán élő családok és közösségek újra találkozhassanak egymással, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a gazdasági kapcsolatok is új lendületet kaphassanak – közölte Szijjártó Péter az MTI híre szerint.

A külgazdasági és külügyminiszter kitér arra is, a folytatódó vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 54 közepes és nagy projekt 6 milliárd forintos támogatását hagyta jóvá a magyar kormány. Szíjjártó ezúttal azon véleményének adott hangot, hogy Szerbiának az EU-ban a helye, az országot minél előbb fel kell venni az unió tagjai közé – mondta.

Szijjártó Péter azt is elmondta, a határ csak azok előtt nyílik meg, akik törvénytisztelő módon akarnak belépni Magyarországra. Azoknak, akik illegálisan érkeznek, továbbra sem lesz lehetőségük erre, mert Magyarország minden eszközt megragad annak érdekében, hogy megakadályozza ezt. Köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, aki sokat tett azért, hogy az érettségiző vajdasági diákok beléphessenek Magyarországra, lehetővé váljon az ingázás, és a mostani nyitásban fontos szerepet játszott. Jadranka Joksimović szerbiai integrációs miniszter hangsúlyozta, a nyitás a határ mindkét oldalán élők számára nagyon fontos, jelentette az MTI.

Pásztor István az eseményen úgy fogalmazott, kivételes helyzetben van, mert egyazon időben tudja szolgálni nemzetét és hazáját. Az elmúlt években olyan helyzetet sikerült teremteni, hogy nyugodtan kimondhatta ezt a mondatot – hangsúlyozta.  Úgy értékelte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai történelmi magasságokban vannak, a határnyitás pedig csak egyik gyakorlati példája ennek.