Főoldal KözügyekKörnyékünk A Žitkóról sokadszor

A Žitkóról sokadszor

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
118 views
Senki sem tudja, mi lesz a topolyai cég jövője – Az egykori dolgozók tiltakoztak a malomipari cég épülete előtt

Csőd előtt a Žitko. Hoppon maradtak a Žitko munkásai. Ilyen címekkel tudósítottunk a topolyai központú malomipari vállalatról a 2013-as és 2014-es évben.

A helyzet mára sem oldódott meg, sőt jelenleg senki sem tudja, hogy a cég továbbra is működik-e, és ha igen, milyen formában. A cég az országszerte ismert jelenség, a sikertelen privatizáció áldozatául esett tizenkét éve. Az egykori Žitokombinat több, mint hatszáz munkást foglalkoztatott, és a folyamatos leépítések után az idén novemberben mintegy 120 dolgozó távozott a cégből. Jelenleg mintegy 15-20 személy dolgozik a vállalatban, hogy a megmaradt nyersanyagot feldolgozzák. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a cég egykori dolgozói, mintegy ötvenen, tegnap délben összegyűltek a vállalat parkolójában, hogy ily módon is felhívják magukra a figyelmet. Kérésünkre Forró Zoltán, a vállalat szakszervezetének tagja vázolta fel az eddigieket.

– Az egykori Žitokombinat a nagy Jugoszlávia területén is az egyik legjobban működő vállalatnak számított, amely a privatizáció idején egy belgrádi cég, a Verano Motors tulajdonába került. Innen kezdődött a cég fokozatos leépítése vagy mondhatjuk úgy is, kizsákmányolása. Nemcsak magáé a Žitkóé, hanem az egész községé, hisz számításaink szerint több, mint hetven millió euró távozott a községünkből. A tulajdonos 2008-ban és 2009-ben hatalmas kölcsönöket vett fel, és az épületek, felszerelések jelzálog alá kerültek. Körülbelül 30 millió euróról beszélünk. Ezeket a kölcsönöket a tulajdonos nem fizette vissza, így ezek jelzálogok 2013-ban egy bírósági végzés nyomán a bankok tulajdonába kerültek, végül az idén augusztusban a cég topolyai és bácskossuthfalvi részlege az AIK bank birtokába úszott, míg a szeghegyi a Kommerciális bank tulajdonába. 2013-ban, amikor a Žitko számláit zárolták, nyílt egy új cég, a Žitko Plus, amit fantomcégnek is tekinthetünk, hisz 100 dináros kezdőtőkével indult, és a Žitko megmaradt ingóságai szép lassan az új cég birtokába vándoroltak. Az egész szabályosan le lett számlázva, ily módon a Žitko Plus 57 millió dinárral tartozik a Žitkonak. Ezt a könyvelőség is kimutatta, de ezt a tartozást azóta sem adták meg. Jelenleg ott tarunk, hogy a Žitko Plus is mint cég bedőlt, és egy új bérlő jelentkezett, akik jelen pillanatban megpróbálják működtetni a céget. Jelenleg annak vagyunk tanúi, hogy december 23-án nyílt egy új cég, a Žitko Hleb, amely a még meglévő vagyont próbálja átmenteni. Sajnos egyelőre úgy néz ki, hogy ez sikerül neki. Az ingóságok egy része, a járművek és bizonyos gépsorok már a kezükben vannak, és ez ellen próbálunk meg tenni valamit – mesélte Forró.

A dolog másik része, hogy 2013-ban a cégnek végkielégítést kellett volna fizetnie a munkásoknak, ami azonban nem történt meg, csak hitegették az embereket, akik most megoldások után kutatnak, a pereskedések szinte napi szintűvé váltak. Azt is hozzá kell tenni, hogy a Žitko Plus a novemberi béreket a mái napig nem fizette ki.

– Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy munka nélkül maradtunk. De itt több mint 200 millió dinárról van szó, amit a Žitko dolgozói követelnek. Ezek a pénzek megvoltak, csak idő közben valahogy elpárologtak. Én nem az itteni vezetőséget okolom mindezért, hanem a munkaadót, vagyis a Verano Motors céget – jelentette ki Sandić Tadiša, a vállalat szakszervezetének elnöke.

Az ügyben megpróbáltuk megszólaltatni a vállalat vezetőségét is, azonban a portástól azt az információt kaptuk, hogy nem nyilatkoznak.

B.em
Forrás: www.magyarszo.com

Még ez is érdekelheti