Főoldal Közügyek A pályázatok, mint a mezőgazdaság mozgatórugói

A pályázatok, mint a mezőgazdaság mozgatórugói

írta: Sándor István
0 hozzászólás 77 megtekintés

Prosperitáti Alapítvány harmadik pályázati körében hatvan kishegyesi gazdaság részesült támogatásában – hatvan új mezőgép érkezik Kishegyesre

Ha a mezőgazdaság témakörét boncolgatjuk, számtalan problémáról beszélhetnénk, kezdve a külföldi termékbehozatal okozta alacsony felvásárlói árakról, de ide sorolhatnánk a magas nyersanyagárakat és a befektetések okozta egyéb kiadásokat is. A felsorolt problémák már évtizedek óta szegényítik a vajdasági parasztot, aminek a következtében a termelők külső segítség nélkül nem tudnák fenntartani magukat, nem tudnának versenyképesen fejlődni más európai piacok termelőivel szemben. De ne beszéljünk csak a problémákról.Nagy az érdeklődés az új kapcsolható eszközök iránt A közelmúltban – egészen pontosan 2016 januárjában megkezdődött a magyar állam nyújtotta 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési program megvalósítása. A támogatásokat illetően mindez a magyar államnak köszönhetően egy aranykorszak kezdetét is jelentheti, amit az idősebb generáció az egykori Zöld Terv időszakával hasonlíthatná össze. Akkoriban még kifejezettebb volt a támogatás, sok gépet a Zöld Terv biztosított, ám ezt követően a gazdák semmilyen vissza nem térítendő támogatást nem kaptak a mezőgépek vásárlásakor. A Prosperitati Alapítvány most igazi lendületet adott ennek a támogatási gyakorlatnak, amely a harmadik pályázati kör eredményének meghirdetésekor csúcsosodott ki legfőképpen. A legutóbbi pályázati körben 3159 bejegyzett mezőgazdasági termelő nyert mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközökre vissza nem térítendő támogatást, ami a kiírásban pályázók 98%-át jelenti.

Mindez településünkre Kishegyesre levetítve 60 támogatott pályázatot jelent, az elnyert támogatások pénzbeli oldalát megvizsgálva pedig 36.764.302,00 dinár – azaz 296.486,31 Euró befektetést jelent, ami óriási összeg egy olyan kis település gazdálkodói számára, mint Kishegyes. (Ebben a pályázati körben a támogatottak között találhatunk még kishegyesi vállalkozókat, és gyümölcstermelőket is. Az általuk elnyert összeg további 125.345,17 Euró érkezését jelenti a településen ténykedőknek.)

Mindezzel még koránt sincs vége a pályázati lehetőségek sorának, hiszen a megkezdett gazdaságfejlesztési program 2018 végéig ad lehetőséget a pályázóknak, hogy részt vegyenek az alapítvány által kiírt különféle pályázatokon.

A mezőgazdaságot illetően nem ez az egyedüli támogatási forma, amivel élhetnek a gazdák. Az idén már a tartomány részéről is jóváhagynak 40–50 százalékos térítést, tehát a hazai támogatás-források is egyre elérhetőbbek. Jelenleg a mezőgazdasági minisztérium általkiírt, új traktorok vásárlására vonatkozó felhívás van életben, amely április 10-től május 19-ig áll nyitva.Juhász Bálint – ügyvezető – Prosperitati Alapítvány Visszakanyarodva a Prosperitáti Alapítvány pályázati rendszeréhez, a nyertes pályázóink mellett a történetnek van még egy említésre méltó kishegyesi vonatkozásai is, hiszen az alapítvány operatív munkájáért, a kiépített pályázati rendszerért és a Vajdaság területén sikerrel működő irodahálózatért egy kishegyesi személy – az alapítvány ügyvezetője, Juhász Bálint a felelős. Bálinték immár elmondhatják, hogy munkájuk gyümölcseként Kishegyes mellett 36 önkormányzat területéről, több mint 130 település pályázói írtak alá sikeres támogatási szerződést.

Ahol Vajdaságban magyar él, oda eljutott a program. A pályázás iránti kedvről elmondható, hogy a Prosperitáti Alapítvány pályázatain megélt sikerek bátorítóan hatottak a gazdákra, ezáltal egyre többen érdeklődnek a kiírások iránt és bizakodva ragadják meg az új lehetőségeket, amely a térség – a környezetünk fellendítésében elengedhetetlen eszköz.

0 hozzászólás
0

Még ez is érdekelheti