Főoldal Közügyek A regionális hulladéklerakó építési munkálatai – hulladékudvar Kishegyesen

A regionális hulladéklerakó építési munkálatai – hulladékudvar Kishegyesen

írta: Sándor István
50 views

Kishegyesen a tervek szerint szeptember első hetében kezdődnek meg a helyi hulladékudvar kiépítésének munkálatai. A munkálatok elsősorban a telephely kialakítására vonatkoznak, a telephely területét szilárd útburkolattal fogják feltölteni, ahová ezt követően „hulladék” kádak létesülnek, ezeken keresztül fog a szelektív hulladékgyűjtés megvalósulni a jövőben. A hulladékudvar legkönnyebben a Verbászi út felől megközelíthető. Az aszfaltsávot elhagyva, balról első dűlőúton végighaladva Szeghegy és Kishegyes kataszteri területeinek találkozásánál található. A kivitelezőtől megtudtuk, hogy a hulladékgyűjtőhöz vezető út ebben a fázisban még nem kap szilárd aszfaltburkolatot, azonban a könnyed megközelítés érdekében lesimítják – legyalulják az oda vezető dűlőutakat. A hulladékgyűjtő kiépítése állami földterületeken történik, a gazdák – akik eddig bérelték – használták a földterületet személyesen lettek értesítve a közelgő történésekről.
A kivitelezők beszámolója alapján a tervezett kiépítés Kishegyesen ez év október 15-ig befejeződik. 

A többi helyszínen is a terveknek megfelelően haladnak a regionális hulladéklerakó kivitelezési munkálatai. Szerbiában ez lesz az első olyan rendszer, amely a szilárd hulladék tartós tárolását biztosítja. Az Európai Unió 20 millió euróval támogatta a projektet. – írja a pannonrtv.com

A földmunkák befejezése mellet egyes objektumok kiépítése is a végéhez közeledik a Békova melletti regionális hulladéklerakóban. A központi telephely mellett további hat községben is folynak a munkálatok, köztük Kishegyesen is.

Kikity Andrea, igazgató, Regionális Hulladéklerakó Kft.: „Folyamatban van az egyéb kísérőobjektumoknak a kiépítése. Így Magyarkanizsán, Zentán, valamint Topolyán úgynevezett átrakóállomások épülnek. Ezek az állomások mellett pedig úgynevezett hulladékudvarok is épülnek. Emellett folyamatban van még az építkezés Csókán és Törökkanizsán. Ott hulladékudvarok épülnek. Az utolsó helyszín, ahol a kivitelezők elkezdik az építkezési munkálatokat, az Kishegyes.”