Főoldal SportLovas sportok A lovak szerelmese, Interjú Cékus Noémivel, a lánnyal, aki elmondása szerint jobban ért a lovak nyelvén, mint az emberekén

A lovak szerelmese, Interjú Cékus Noémivel, a lánnyal, aki elmondása szerint jobban ért a lovak nyelvén, mint az emberekén

írta: Bakos Dorisz
745 views

Egyik legrégibb gyermekkori barátommal, Cékus Noémivel beszélgettünk nemrégiben és kapva kaptam a lehetőségen, hogy interjút készítsek vele lovas életpályájáról. Hisz az ő családja volt falunkban az első s azóta is egyetlen, akik lovardát alapítottak s divat sportá tették a lovaglást. De most nem a család bemutatásáról akarok kígyózó sorokat írni, hanem a család egy fiatal lányáról, akinek sikereiről a kedves olvasóink már olvashattak, akár általam, akár más újságíró társaim tollvonásaiból. Most azonban részletesen is betekinthet az olvasó eme fiatal s tehetséges lány mozgalmas, álmokkal s célokkal teli életébe.

Egészen kiskoromban alakult ki az állatok iránt érzett szeretetem. Az állatok társasága sokkal jobban vonz, s vonzott mindig is, mint az embereké. Sokan egy visszahúzódó lánynak gondolnak, ami talán jogos is, hisz több időt foglalkozom az állatokkal, mint az emberi kapcsolatokkal. Az állatok szeretete feltétlen s ez számomra egy gyönyörű dolog. Különös kapcsolatom van a lovakkal, van hozzájuk érzékem. Azt gondolom, hogy egy adottság, és ezt ki is szeretném használni az életben.

Ennek kapcsán iratkoztam be a topolyai Mezőgazdasági Iskola Állategészségügyi technikus szakára, melyet sikeresen elvégeztem. A középiskola után elkezdtem egy főiskolai szintű sportedzői iskolát, viszont nem éreztem magaménak. Ezt követően Hódmezővásárhelyen folytattam a tanulmányaim, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, ahol ménesgazdának tanultam. Imádtam az ott töltött éveim, s végül oklevelet szereztem. Mikor elvégeztem ezt a szakot, arra az elhatározásra jutottam, hogy nem állok meg, amíg tudok tanulok! Így szintén ebben az iskolában tanulok jelenleg is, viszont most magasabb szinten. Ennek elvégzésével mezőgazdasági mérnök leszek. Itt is lehet specializálódni, ami nem kérdés, hogy állattenyésztés lesz.

Azért iratkoztam ilyen jellegű iskolákba, mert mindnek köze van a lóhoz. E mellett a birtokunkon is rengeteg állatfaj megtalálható.

 

Mondhatom, hogy amióta ismerlek (azaz 3 éves korunk óta az óvódából) mindig is a lovak szerelmese voltál. De mesélj, mióta is foglalkozol lovaglással, lovakkal? Minek vagy kinek a hatására?

Mivel idén töltöttük a 23. életévünket, így elmondhatjuk, hogy 20 éve ismerjük egymást.

A régi időkben nem volt olyan háztartás, ahol ne lett volna ló, hiszen azzal közlekedtek, dolgoztak az emberek, így a nagyszüleimnek is voltak lovaik. Pici voltam, amikor mindig lestem az udvarunkból a tata portáján lévő nagylovakat. Úgy gondolom, hogy már ekkor alakult ki a vonzalom. A tatámék általában felültettek a ló hátára és vezetgettek. Ezeket a nagy lovakat később a nagyszüleim leváltották pónikra, gondolván, hogy könnyebb lesz a tartásuk. A Cékus tatám és mamám is a lovak szerelmesei, így 2002-ben megalapították az Arany Patkó Póni Lovas Klubot. Itt tanultam meg az alapokat. De én is haladtam a korral, fejlődni szerettünk volna és a szüleim vásároltak a nővéremnek egy lovat. Nagy volt az irigység, így végül is megkaptam életem első saját lovát, Curo-t. Amikor vele lovagoltam, rengeteget elsajátítottam tőle. Idővel pedig áttértem erősebb képességű lovakra. Edzők kezei által is lovagoltam több helyen, hallottam, láttam, figyeltem és ma már itt tartok. Versenyzem, lovas karüsszel bemutatókra járunk, lovas színházban szerepelek, felvonulásokon veszek részt…stb. De most is, mint mindig rengeteget szeretnék tanulni a lovakról, a lovas sportágról.

 

Használtam azt a kifejezést, hogy a „lovak szerelmese”. Helyes jelzőt használtam?

Igen, helyes jelzőt használtál. Dicsőítem a lovakat. A legnemesebb állatok számomra. Hihetetlen érzékeik vannak a lovaknak, ami lenyűgöz s többek között emiatt is foglalkozom velük. Szeretném megismerni a gondolkozásukat, a lényüket. Sokszor úgy érzem, hogy egy lovat jobban megértek, mint egyes embereket, akik viszont eltundák mondani az érzéseiket, gondolataikat.

 

Hogy lett mára már a szenvedélyed ez a sportág?

Eleinte hobbiból lovagoltam, viszont mikor megízleltem azt, hogy milyen is egy olyan élőlénnyel dolgozni, akivel nem beszélünk egy nyelven, de még is megértjük egymást, az számomra felbecsülhetetlen volt.  Nekem egy hatalmas dicsőség, amikor áthaladok a célon, és tudom, hogy én dolgoztam azzal a lóval és tudom, hogy a mi érdemünk. Amikor pedig valaki elismeri a munkásságom, akkor az plusz erőt ad, hogy igen is nekem ebben a sportágban van a helyem.

  1. 1.kép: 14. Nemzeti Vágta 2021, Budapest

A következő kérdésem talán furcsán hangzik, de kérlek válaszold meg nekem, mit

jelent számodra egy ló? Az életedben, a mindennapjaid része a lovarda, a lovaglás, a saját lovad. Eltudnád képzelni máshogy is az életed, mindezek nélkül?

Az életben én egy zárkózott személyiségnek tartom magam, mint azt már korábban is említettem, a lovak pedig egy olyan megnyugvást, önbizalmat adnak, amelyet eddig senki s semmi nem tudott nálam elérni. Velük teljesnek érzem magam. Számomra a földi paradicsom a lovak között van. A ló a társam és barátom. Az egész napom velük töltöm. Ha ránézek egy lóra, tudom mit szeretne, vagy mit nem szeretne. Észreveszem, ha jól érzi magát, vagy ha kevésbé. Én etetem, én lovagolom és ápolom őket. Talán ezért is van ilyen szoros kötelékem a lovakkal.

Lehet viccesen hangzik, de az én házam mellett egy olyan helyiség található, amely most kettő db. istálló, de nem ennek lett eredetileg kialakítva. Szóval Fickótól a házam fala választ el. Hallom, ha eszik, iszik és ha alszik, illetve, ha nincs vele valami rendben. Tényleg elmondhatom, hogy a lovakkal kelek és fekszem.

Abban teljes mértékben biztos vagyok, hogy ha nem foglalkoznék lovakkal, lovaglással nem tartanék itt. Hiszen az évek során szerzett tapasztalataim során jártam meg ezt az utat.

Ha nem lettek volna a nagyszüleimnek lovai, én abban is biztos vagyok, hogy valami úton módon megtaláltam volna a lovak szeretetét, mert a véremben van. De ennek így kellett lennie, és hálás vagyok, hogy megismerhettem a lovakat általuk.

 

Ahogy idősödtél elkezdtél versenyeken részt venni…mikor volt az első versenyed?

Amatőr versenyem már a tatám póni klubjában volt, ahol gimnasztikai gyakorlatokat mutattunk be. Ez a 2000-es évek elején volt. Viszont a legelső komolyabb versenyem 2011-ben volt. Itt a nővérem lovával indultam Sonjával, mivel akkoriban Curo-nak megszületett nálunk az első kiscsikója. Az évek során több sportágat is kipróbáltam és versenyeztem is bennük. Mivel sikeres vizsga után, hivatalosan is zsoké lettem, lovagoltam galoppon, azaz angol telivér fajtájú galopp lovakon, vágtákra jártam s a Western lovaglást is próbáltam. De e legkedvesebb sportág a távlovaglás maradt. A jövőben pedig díjugratással is megpróbálkozok. Utána jöhet a többi lovas sportág is.

 

 Ha jól tudom, az elmúlt években rendszeresen részt veszel Magyarországon a

Nemzeti Vágtán. Mesélnél nekem erről? Mikor vettél részt először? Miről is szól ez

pontosan? Te milyen kategóriában indultál először és azóta hova nőted ki

magad? Mesélj az itt szerezett érdemeidről…stb

19 évesen vettem részt először a Nemzeti Vágtán. Azóta állandó versenyzője vagyok az elővágtáknak és a Budapesten megrendezendő Nemzeti Vágtának.

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. Az országimázs jegyében stilizált huszáros ruhát terveztettek a résztvevők számra. A huszárság motívuma azóta is minden évben erőteljesen jelen van az eseményen.

A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék (határon túli is) és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. A három napos rendezvényen a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet, valamint a különböző korok korabeli lovasságának bemutatása (például Hadik-huszárok). Az esemény központi eleme a névadó „Nemzeti Vágta”, amelyre évente mintegy 100 település nevezi be a lovát és lovasát. A Nemzeti Vágtára jelentkezhet minden magyar önkormányzat, minden határon túli közösség, de akár magánszemély is.

A Nemzeti Vágtának elővágtái vannak. A Vajdasági Vágta a budapesti Nemzeti Vágta selejtező elővágtája, ahol a vajdasági lovasok megmérettetik lovaik és saját maguk tudását. A négy leggyorsabb felnőtt kategóriában induló lovas és a leggyorsabb 17 éven aluli lovas és pónija versenyzési lehetőséget nyer a Budapesten megtartott döntőre.

Ha lehetőségem lett volna indulni a Kishuszár Vágtán, akkor biztos résztvevője lettem volna, de erről lecsúsztam. 2017-ban versenyeztem először Fickóval. Az előfutamban 2. lettem Fickóval, így a döntőbe nem kerültem be, de kaptam egy szabadkártyát. Ez a szabadkártya azt jelenti, hogy a Vajdasági Vágtát szervező település (akkoriban Zobnatica) képviseletében versenyezhet Budapesten. Mikor eljött a Nemzeti Vágta, az előfutamban nagy meglepetésemre 2. ként értem a célba, (mivel itt az első 2 jut tovább) így már a vasárnapi középöntőben versenyezhettem. Számomra egy akkora élmény volt az, hogy több 1000 ember láttára Budapest szívében körbevágtázhatok, hogy ez a tűz mai napig lángol és ezért is versenyzem minden évben a Vágtákon, és ezért is fektetek bele ennyit. A következő években egyre erősebb páros voltam lovaimmal. Fickóval 2 évet folyamatosan kijutottunk a budapesti Nemzeti Vágtára. 2020 és 2021-ben pedig Coprával egy erős párost alkottunk így jól teljesítettünk a Vajdasági Vágtákon és a Nemzeti Vágtán is, hiszen kétszer is középdöntősök lettünk nagyon jó futamidő eredményekkel.

2.kép: 14. Nemzeti Vágta, Noémi és lova Copra

Mi a legnagyobb érdemed, és mire vagy a legbüszkébb?

Volt egy álmom, amelyet minden jegyzetfüzetembe, iskolában lévő fogalmazásokba, riportokban is mindig megemlítettem. Ha kérdezték tőlem, hogy mi leszel, ha nagy leszel, azt válaszoltam, hogy zsoké! Ma már elmondhatom, hogy sikeresen letettem a zsoké vizsgát. Büszke vagyok, hogy megcsináltam! Mindig motivációval tölt el ez a siker.

Viszont a legnagyobb büszkeség számomra, hogy Fickót saját magam lovagoltam be. Majd olyan szinten feltudtam készíteni a távlovagló versenyekre, hogy 2015.-ben Szerbia bajnokok  lettünk Fickóval. Később 2 éven keresztül minden évben sikerült vele kijutni egészen a Nemzeti Vágtáig. Minden évben eredményesen zárunk le minden távlovagló versenyt, mindig a dobogóra állhatunk. Tehát olyan összhang van Fickó és köztem, mely alapköve közös sikereinknek. Sokat tanultam, s tanulok tőle mai napig. E mellett küllemére mai napig dicséretet kapok. Tehát röviden, tömören s bátran kijelenthetem, hogy Fickó a legnagyobb büszkeségem!

De Coprát sem hagynám ki, hiszen idén elvitt a dobogó 2. fokára a Vajdasági Vágtán, s már 2 éve remekel a Hősök Terén. Mindig eljut a középdöntőig alig lemaradva 2. helyezettől. Idős kora ellenére olyan időeredményeket produkál, melyet néhány fiatalabb ló is megirigyelhetne.

De mindezek mellet számomra az is egy nagy büszkeség, hogy éveken keresztül a lovaink az én edzéstervem alapján versenyeznek eredményesen. A takarmányt is én állítom össze, csakúgy, mint az edzéstervüket s bátran mondhatom, hogy a lovaink mindig kiválóak. Tehát én etetem, lovagolom, edzem, ápolom és karámozom őket. E mellett én vagyok az, aki be lovagoltam a lovainkat az udvarunkban. Talán ezért is van ilyen szoros kötelékem a lovakkal. Csakhogy példázódjam, a pónink Bohóc, egészen a Vajdasági Vágta megnyerésétől, a Budapesti Nemzeti Vágta döntőjének 4. helyéig vitte el lovasát, Koncz Dorottyát a tavalyi évben. Idén ismét megnyerte a Vajdaságit, Budapesten pedig a döntőben dobogósok, az az 3. helyezettek lettek Erdei Anna Dorkával.

 

Mint minden sportágban, bizonyára te is szembe találod magad nehézségekkel, akár saját magad, akár ló szempontjából. Mik azok a dolgok, amik nehéz perceket hoznak el számodra és hogy tudod tovább küzdeni magad ezeken?

Sosem volt olyan pillanat, amelyre azt mondtam volna, hogy nem lehet megoldani. Egész eddigi életemben úgy vélekedtem, hogy ha ma nem sikerült, akkor sikerül holnap, vagy holnapután. Mindennek megvan a maga ideje. Tudom, hogy bármit elérhetek, hiszen emberből vagyok.

 

Mi a célod a továbbiakban? Mik a terveid a jövőre nézve? Hogy látod magad, a lovak és a lovaglás ezután is egy alap dolog lesz az életedben?

Kezdetektől fogva az volt a célom, hogy legyen egy ménesem, lovakat tenyésszek, legyen egy lovas centrumom, ahol megtudom mutatni az embereknek a saját meglátásom a lovakról. Ezt a ménest úgy képzeltem el, hogy volna egy adott lófajta, egy sportágnak megfelelően lenne kiképezve, a lovak versenyeztetése is beletartozna. Ezek mind az érdeklődési körömbe tartoznak, tehát a lovak tartása, takarmányozása, egy ló tenyésztése, és a versenyeztetés.

Most az az első, hogy megszerezzem ezekhez a megfelelő tudást és tapasztalatot.

Szeretnék világot látni lovak a körében. Méneseket meglátogatni s megismerni, lovas helyekre utazni, új sportágakat kipróbálni.

A távlovaglás egy örök szenvedély, a Nemzeti Vágta csúcsa pedig a vágtadomb, melynek tetején állni, egyik fő céljaim között szerepel.

 

 

Még ez is érdekelheti