Főoldal Riport Kalandra fel (2.)

Kalandra fel (2.)

írta: Novák Attila
24 views

A kishegyesi Vass Szabolccsal készített első interjúnkat a májusi számban olvashatták, akkor Szabolcs a Work and Travel program keretében Alaszkába készült. Azóta eltelt három hónap.

Kérlek, mesélj az első benyomásaidról, amikor megérkeztél Alaszkára.

Az indulás előtt felkészültem az alaszkai időjárásra meleg ruhákkal, de kellemes tavaszi idő fogadott Anchorage-ban. Elsősorban a mínusz tízórás időeltérés aggasztott a legjobban, ami megnehezítette az otthoniakkal való kommunikációt. Emellett az északi országokra jellemző állandó világosságot (napi 20-21 óra napfény 3-4 óra alkonyat) volt nehéz megszokni, ami miatt álmatlanság gyötört, de idővel belerázódtam köszönhetően a repülőn kapott szemvédőnek, ami az egyik leghasznosabb kelléknek bizonyult. Tovább folytatva az egész kultur shock problematikát hozzátartozik az is hogy bele kellett tanulnom az itteni mértékegységekbe is liter – gallon, kg, dkg-uncia, méter-láb, stb. A geológiai elhelyezkedése miatt sok volt a földrengés is.

Másrészt a természet az igazi arca ennek az államnak, szabadon járnak a rénszarvasok és medvék, zavartalanul besétálnak a városba, a parkokba, az embereket megszokták és az emberek is őket. Én nem.

Nagy különbség van az ,,elképzelt” és a valós Amerika között?

Az Egyesült Államokat legkönnyebb úgy elképzelni, mint Európát. Sok ország különböző jogrendszerrel, szabályokkal, tájakkal, időjárással, kivéve hogy mindenhol ugyanazt a nyelvet beszélik. A nyári időszak alatt rengeteg sztereotípiát építettem fel és romboltam össze magamban, de a látottak alapján megerősödött bennem az a tény hogy Amerika az egyik legnagyobb világhatalom, és ez Alaszkában különösen érződik. Gyakori a katonai aktivitás, a katonáknak van külön városrész (bázis) kiépítve, ahol élnek. Az életminőség változó. Igaz hogy sokat keresnek, de a feltételek is mások. A házak drágák, ezért sokan laknak albérletben vagy lakókocsiparkban.

Hogyan teltek a mindennapjaid?

Négy laktérben lakunk összesen húszan Szerbia különböző részeiről, és mindannyian egy étteremben dolgozunk. Jelenleg három munkahelyem van, de heti kettő-három napot dolgozok munkánként, ami az itteni rendszer része.

 Hogyan lesz tovább? 

Maradt még egy hónapom, ezért megpróbálok maximálisan ráfeküdni a munkára, utána a munkavízum lejártával kettő hét utazást tervezek. Kaliforniába, majd San Fransiscoba, pár múzeumot és galériát meglátogatni, azután New York és onnan Kishegyes.