Főoldal RiportMások írják rólunk Primissima lett a Fonó Budai Zeneház

Primissima lett a Fonó Budai Zeneház

írta: Novák Attila
80 views

Kishegyeshez kötődő hír

A Prima Primissima díj tíz kategóriájának díjazottjai között van a Fonó Budai Zeneház is, amely igazgatója a kishegyesi  ifj. Horvát László, a Dombos Fest művészeti vezetője és főszervezője.

ifj. Horváth László a díjátadón

A Fonó Budai Zeneház (http://www.fono.hu/) 1995-ben nyílt meg Lukács József magánalapításában, és az elmúlt 20 év alatt mindvégig megőrizte eredeti küldetését: a közös gyökereinkből táplálkozó magyar és határon túli népzenének és néptáncnak, emellett az (etno)jazz és világzenei irányzatoknak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget a hagyományok és az értékteremtés mentén. Egyszerre koncert- és próbahelyszín, több rendszeres táncház otthona, valamint lemezkiadó és fesztiválok – köztük a Budapest Folk Fest és a Héttorony Fesztivál – szervezője. Táncházaikat rendszeresen több százan látogatják. Fennállásuk két évtizedében vendégül látták a Kárpát-medence összes adatközlőjét a Rábaköztől Moldváig. Itt zajlott az elmúlt időszak legnagyobb – Európában egyedülálló – népzenei gyűjtése, az Utolsó Óra, a Hagyományok Házával közösen, amelyből a zeneház 50 lemezből álló sorozatot adott ki. 1997 és 2001 között majd 2014-ben közel másfélezer órányi népzenét rögzítettek a Fonó stúdiójában a magyar nyelvterület minden részéről. Az alapítás óta több mint 200 lemezt jelentettek meg. 2013 óta minden évben szerepelnek a Womex Top Label listáján a világ legjobb 20 világzenei kiadója között, egyetlen magyarként.

Gratulálunk!


Még ez is érdekelheti

1 hozzászólás

Pukkis Edit 2015-12-08 - 17:06

Gratulálok ahhoz az elkötelezettséghez és kitartáshoz, amelyet a Fonó igazgatója és maroknyi kis csapata végez. Ők, akik arra teszik fel a mindennapjaikat erőt, időt, munkát nem kímélve, hogy felkarolják, ápolják a magyar népi kultúránk egyik legjelentősebb szegmensét, a népzenét. Az oda látogató közönségnek a legjobbat adni, és még mint lemezkiadó is legjobbak között vannak a Világon! Köszönet!

Hozzászólások lezárva.