Főoldal TollforgatókIzoláció napló Izoláció Napló 04: Papírdaruk

Izoláció Napló 04: Papírdaruk

írta: Szabó Árpád
103 views

Sencsenből jöttek, a kínai gazdaság központjából. Hetente egy-két csomag, volt, amiről már meg is feledkeztünk. Impulzus vásárolt termékek zöme kering itthon a lakásban. Használhatatlan, széteső, szabványtalan töltőtollak, jégkockaforma, amelyet szinte sosem használtunk még mert ha túl sokat áll a hűtőben akkor lesz egy szörnyű mellékaromája. És egy csomag, szelíden zizegő, kellemes színekben pompázó origami papír.

Mindig is ügyetlen voltam. Sokáig a testtudatosságom is csak valami sokad rangú alapképességként lógott a lényemhez biggyesztve. Se labdaérzékem nincs; feldőlök a sima talajon is. Testi jelenlét nélkül tudok kutyaszarba lépni a Rákóczin, aztán mint aki maga is elcsodálkozik, hogy hogy történhetett ez, bámulom a cipőmet, csodálkozom, esetleg dünnyögök valamit elégedetlenül.

Budapestre kerülésem után japán íjászatra kezdtem járni, lévén itt igazán csak állni kell tudni, meg lassú, kimért mozdulatokkal átszellemülni. Se labda, se szaladgálás. Ekkortájt tanultam origamit is hajtogatni, viszonylag nevetséges, érthetetlen, néha kétségbeejtően értelmezhetetlen eredményekkel.

Az izoláció, most erre is időt ad. Tanulni, közvetve és közvetlen módon is.  Az origami mindkettőre. Daru madarakat hajtogatok belőlük, ahogy az egy igazi japanofilhoz illik. Japánban mindenki tud darut hajtogatni, és mindenki ismeri „szenbazuru” rítusát, amikor egy év – új évtől szilveszterig – alatt ezer papírdarut hajtogatnak, és egy hosszú zsinórra fűzik fel őket. Türelmet is jelent ez az állandó ismétlés, vágyakozást és beteljesülést. Most, mikor meglehetősen sok időt töltünk önmagunkkal meglepően jól esnek a kimért mozdulatok, a papír szellemtelenségéből életre hívó apró rituálé.

Egy szomorú történet is kötődik hozzá. Szaszaki Szadako, egy japán kislány kétéves volt, mikor a szövetségesek ledobták Hirosimára az atombombát. Az utóhatás leukémia formájában őt is elérte. Szadako tizenkét éves korában kezdett bele az ezer daru rítusába, gyógyulásban reménykedve. Úgy mondják, hogy végül már túl gyenge volt és a családja, barátai fejezték be.

Az ezer papírdaruval együtt temették el.

Még ez is érdekelheti

1 hozzászólás

Radmila Marković 2020-10-27 - 14:43

Szomorű!

Hozzászólások lezárva.