Főoldal TollforgatókKommentár Családfa készítés az interneten

Családfa készítés az interneten

írta: Sándor István
7,8K views

A családi adatok digitalizálására és archiválására az online felületek rengeteg lehetőséget kínálnak. Ezen oldalak többségét a facebook fiókunk segítségével könnyen elérhetjük vagy könnyedén regisztrálhatunk. Ugyanitt szerteágazó online családfát is kidolgozhatnak mindazok, akik erre kellő időt szánnak.  A családi kapcsolatokat kitartóan kutatók egészen a Békésszentandrásról érkező telepesek között is egyenesági felmenőkre bukkanhatnak, amely izgalmas kaland így 250 év távlatából. Kedvcsinálóként a telepesek névsora a Szó-Beszéd online felületén is már fellelhető.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Mielőtt bármihez is nekifognánk, fontos, hogy legalább egy-két generáció adatait ismerjük. Legfontosabb a születési és az elhalálozási év, valamint a felmenők pontos nevei.

Általános iskolás koromból jól emlékszem, hogy Magó Fabó Emese történelem órájának egyik témáját a családfa készítés adta. Kezdetlegesen, otthon kézzel rajzoltuk a kapcsolatokat jelentő vonalakat. Kifaggatva a rokonság legidősebb tagjait, gyűjtöttük az adatokat, jegyzeteltünk, miközben régi képeket is kezünkbe vehettünk, örömmel szemlélve dédapánk – dédanyánk. Aki őrzi az akkor készített családfáját és kedvet kap a további kutatásra, annak nagy segítséget jelenthet az akkor készített anyag.

Aki viszont az adatok terén a „nulláról” indulna, mindig fellelhető egy családtag vagy rokon, aki a család jeles dátumait fejből ismeri, vagy legalábbis feljegyzésekben őrzi.

„Kishegyes régen és ma”

A Kishegyest érintő helytörténeti visszaemlékezéseknek és az emlékek felidézésének remek lehetőséget nyújt a „Kishegyes régen és ma” elnevezésű facebook csoport, amelynek felületén számos régi feljegyzés és írás kerül ismét előtérbe, immár digitális formában. Az előkerült képeket és történeteket a csoporttagok hozzászólások és kommentárok formájában fűzik tovább. A közzétett képek alapján a felhasználók igyekeznek beazonosítani az ott szereplőket. Rokonok ismerik fel hozzátartozóikat, merengve a régmúlt időkben dédszülők, szülők, fiatalkori barátok képeit vehetjük ismét szemügyre. Lehetőséget kínál mindez az információcserére, amely a családfa készítés fontos része.

Myheritage

Jómagam a https://www.myheritage.hu oldalon regisztrálva kezdtem felvinni az adatokat és építeni az online családfámat. A legtöbb web site fizetős, de meghatározott személyig ingyenes, ilyen a myheritage is, ami pl. 250 személy adatainak felvezetéséig nem kerül pénzbe. Ez a szám soknak tűnik, de gyorsan kevésnek bizonyul. Nagyszüleink idejében magas volt a gyermekvállalások száma, nem ritka esetben öt – nyolc vagy ennél is több testvér. Amint az ő adataikkal és leszármazottaikkal is kiszélesítjük a gyűjtésünk, gyorsan elérjük a tárhely határát.

A program másik előnye, hogy amennyiben egyező adatokat talál más felhasználók családfájának bizonyos ágán, felkínálja az információkat. Sajnos mindezt nem minden esetben teszi ingyenesen, azonban bizonyos adatok fizetés nélkül is hozzáférhetőek. Azonban minden esetben fellelhető, az adatokat feldolgozó személy kiléte, akivel aztán facebookon beszélgetésbe bonyolódva, „díjmentesen” is értékes információkhoz juthatunk. Itt visszakanyarodok a fentebb említett facebook csoporthoz. Egy-egy adat vagy kép kapcsán, biztosan találni olyan személyt, aki haszon információval rendelkezik a kutatásunkat illetően. Itt megjegyezném, hogy Kocsis Miklós kántor a Kishegyesre vonatkozó egyházi feljegyzések és adatok egyik legjobb ismerője, vele egyeztetve is hasznos adatokat szerezhetnek a kutatni vágyók.

Akik az információkért cserébe anyagiakat is áldoznának, azok számára a lehetőségek határtalanok a myheritage oldalon. Ilyen pl. a családfa személyeinek korlátlan mérete, mások családfáinak keresése és megtekintése. Közel 140 dollár fizetése esetén mindez elérhető valamint elérhető egy „keresőmotor” is, ami több mint 9,5 milliárdnyi történelmi adattal és családfa profillal ad összeköttetést. Tartalmaz születési, házassági és halálozási adatokat 48 országból és 25 millió oldalnyi újságot is.

Sok szerencsét mindazoknak, akik kedvet kaptak a családfa kutatáshoz.

2 hozzászólás

Kukoricza József 2019-08-04 - 15:51

Tisztelt Sándor úr!

A myheritage oldal esetén, 2019-ben egy évi tagsági díjként, bruttó 303 dollárt emeltek le a számlámról! Ez jelentősen több, mint az Ön által említett „közel 150 dollár”.
Üdvözlettel:
Kukoricza József

Szabó Árpád 2019-08-04 - 16:18

Kedves Olvasónk!
Bejegyzésünk 2019 januárjában készült, így az eltelt időben a bejegyzésben említett árak megváltozhattak.
Továbbá fontos megjegyezni, hogy nem állunk semmilyen üzleti kapcsolatban a MyHeritage DNS alapú családfakutató szolgáltatással, így nem is követjük annak árváltozásait.

Hozzászólások lezárva.