Főoldal TollforgatókKönyvajánló Stefan Zweig: Sakknovella

Stefan Zweig: Sakknovella

írta: Szabó Árpád
1,2K views

Stefan Zweig Sakknovella című írását nem ismertem, ám a Helikon Zsebkönyvek sorozatában (aminek darabjait szenvedélyesen gyűjtöm) megjelent, így nemrég elolvastam. Stefan Zweig neve alapból nem mondott semmit. Nem is emlékszem rá, hogy foglalkoztunk volna vele irodalom óráinkon. Az elbeszélés hatására utána is olvastam életének és meg kell hagyni túlesett pár viszontagságon. Osztrák, zsidó származású író és költő, műfordító volt. 1881-ben született és az I. és II. Világháború kitörését is megélte. Az átélt hatások őt magát is háborúellenessé tették. Egyik országból a másikba települt. Végül Brazíliába költözött, itt írta 1941-ben a Sakknovellát, amit a legismertebb művének tartanak. Ezután 1942-ben lett öngyilkos, mert nem bírta elviselni a nácik előretörésének híreit és az ott folyó embertelenséget. Jómaga is betiltott költő és író volt, könyveit máglyán égették el.

A Sakknovella üzenetét tekintve híres, háborúellenes, humanista kiáltványként is értelmezhető.

A Sakknovella története

A Sakknovella Mirko Czentovic, a gyenge értelmi képességű parasztfiú felemelkedésével indít, akiből világhírű sakkozó válik. Egy New York-ból Buenos Aires -be tartó gőzös fedélzetén utazva a történetmesélő és barátai szeretnének ismeretséget kötni az introvertált sakkozóval, akit a szokásos módon képtelenség szóra bírni. Egyikük Czentovic kapzsiságát kihasználva sakkpárbaja hívja ki. A világbajnok már könnyedén legyőzi őket, míg a második játékban, a bámészkodók sorában feltűnik dr. B. az osztrák ügyvéd, aki tanácsaival felkelti mindenki érdeklődését. Ám rábírni, hogy ő játsszon közvetlen a világbajnok ellen nehézkes, mivel dr. B. nagyon egyedi körülmények között tanult meg sakkozni. Végül elregéli történetét a narrátornak, miszerint a Gestapo börtönében raboskodva hónapokig magánzárkában tartották, miközben teljesen elszigetelték. Vakmerőségében sikerül ellopnia egy könyvet, ami a nagy mesterjátszmákat taglalta. Egyetlen ingerforrása birtokában teljesen belezuhant a sakk világába.

Kinek ajánlom?

Ezt a művet bátran forgathatja bárki, hisz nyelvezete egyszerű, történetíve könnyen követhető és nagyon jól adagolja a feszültséget. Mindemellett fontos üzeneteket fogalmaz meg a szabadságról, a szellem működéséről és háború egyik másik aspektusáról is. Esetleg érdemes előtte a II. Világháború rövid áttekintése, ha kimaradt volna.

Értékelés: 4 | 5

Szerző: Stefan Zweig
Cím: Sakknovella
Cím(eredeti): Schachnovelle
Első kiadás: 1941.01.01.
Nyelv: magyar
Fordító: Fónagy Iván
Műfaj: elbeszélés, osztrák irodalom
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2015
ISBN: 978-963-227-568-0
Oldalszám: 97 oldal
Ár: 999 Ft

Még ez is érdekelheti