Főoldal Archívum2007-12 Község napja

Község napja

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
53 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. decemberi számában jelent meg.

 

A kishegyesi községi képviselőtestület díszülése a község napja alkalmából

Az eddigi ünnepi beszámolókban rendszerint az hangzott el, hogy a község az elmúlt esztendőben szolid eredményeket ért el, az elmúlt esztendőre viszont azt kell mondani, valóban elégedettek lehetünk.

A Nemzeti Fejlesztési Alapnál mintegy másfél millió eurónyi pénzt nyertünk különféle célokra. Sajnos ez esetben meg kell állapítani, hogy a beígért eszközök nem realizálódtak maradéktalanul és olyan értesüléseink vannak, hogy az alap a pénzügyi gondok miatt nem is tudja megvalósítani vállalt kötelezettségeit. Ezzel szemben sokkal ütemesebben váltak valóra a Tartományi Nagyberuházási Alapnál nyert pénzeszközök.

Elkezdődött az utcák aszfaltjának felújítása, befejeződött a bácsfeketehegyi színházterem és művelődési ház kiépítése, befejezéséhez közeledik a gázvezeték kiépítése és remélhető, hogy Kishegyest és Szeghegyet még ebben a fűtési idényben rákapcsolják a vezetékre – mondta többi között Szügyi István kishegyesi polgármester a képviselő testület díszülésén, amelyet a község napja, a község megalakulásának évfordulója alkalmából tartottak.

A képviselőket és a vendégeket az ünnepi ülésen elsőként Pál Károly, a testület elnöke üdvözölte, külön Nagy Ferencet a szabadkai fő konzulátus főkonzulját, Milovan Jankovicot , Cetinje székváros polgármesterét, Branko Gvozdenovicot, Bar alpolgármesterét, Virpazar küldöttségét, a történelmi egyházak képviselőit, Szabó Józsefet, a Tartományi Mezőgazdasági Alap igazgatóját, Klebecskó Makai Hajnalkát, a Tartományi Gazdasági Titkárság titkárhelyettesét, Csikós Jánost, a Sport és Ifjúságügyi Titkárság titkárhelyettesét, Szabadka és Zenta képviselőit továbbá a község intézményeinek és vállalatainak képviselőit. Alkalmi beszédében rámutatott, hogy a kishegyesi község szerbiai viszonylatban is politikailag az egyik legstabilabb község, ami mindenekelőtt annak köszönhető, hogy mindenki a polgárok érdekeit tartja szem előtt, s aki csak segíteni tud megtalálja a helyét a többiek között.

Rámutatott, hogy a községben tapasztalt aszálykár évekig rányomja bélyegét a község polgárjainak anyagi helyzetére, hiszen háztartásonként a felmért kár mintegy 3000 euró. Annak érdekében, hogy némileg enyhítsenek ezeken a károkon, a községi vezetés mindent megtett azért, hogy minél több pénzt hozzon pályázatok révén a községbe.A vendégek közül Nagy Ferenc üdvözölte elsőként a díszülés résztvevőit, kiemelve: lehet, hogy a község fejletlen, de a konzulátus és a nagykövetség képviselői is már szinte haza járnak a községben szervezett rendezvényekre, fesztiválokra, lakossági fórumokra, művészeti találkozókra. A község vezetői ugyanis mindent megtesznek azért, hogy megvalósuljon a szülőföldön való megmaradás és érvényesülés elve. A montenegrói vendégek nevében Milovan Jankovic üdvözölte a díszülést kiemelve, hogy a község ékes példája annak hogyan élhet harmonikusan egy multietnikus közösség. Külön is köszönetet mondott az önkormányzat vezetőinek, amiért hathatósan támogatják a montenegróiak szervezetének munkáját.A történelmi egyházak nevében szólva ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi plébános Isten áldását kérte arra, hogy a közösséget továbbra is békében lehessen építeni. Mint mondta a legfontosabb szeretetben élni Istennel és felebarátainkkal. Külön köszönetet mondott a községi vezetőknek azért, hogy az egyház egyedüliként az egész országban használatra visszakapta az elkobzott vagyont. A tartományi szervek nevében Csikós József köszöntötte a díszülés résztvevőit kiemelve, hogy a község jelen pillanatban ugyan fejletlennek számít, de kétségtelenül nagy lendületben van és tervei előre tekintőek.

A díszülést követően a bácsfeketehegyi színházteremben megtekintették az alkalmi művelődési műsort, délután pedig a belgrádi Nemzeti Szinház előadásában Bora Stankovic: Kostana című darabját.

Az ünnepi ülést megelőzően a képviselőtestület rendkívüli ülésén határozatot hozott arról, hogy elemi csapássá nyilvánítja az idei szárazságot a magas hőmérsékletet és határozatban kéri a köztársasági szerveket, hogy hozzák meg a már korábban kért könnyítéseket a károk enyhítése érdekében.

P.I.