Főoldal Civil élet Dombos Fest 2016 – Kezdődik!

Dombos Fest 2016 – Kezdődik!

írta: Lakatos Janez
28 views
Szerdán este kezdődik a Dombos Fest. Négy napon keresztül gazdag program várja az ideérkezőket: a zenei kínálat mellett lesz irodalom, bor, kemencés finomságok és foci. A fesztivál főszervezőjével, ifj Horváth Lászlóval arról beszélgettünk, hogy egy új helyszínnel, a Dombos Pincével gazdagodik a fesztivál.

– Mindenekelőtt a dombosi életérzésről kellene értekeznünk, hogy megértsük a folyamatokat. A 3-4 napos fesztivál egyértelműen kevés, hogy pótoljuk azt a hiányt, ami év közben felgyülemlik. Azaz van igény tartalmas szórakozásra, kikapcsolódásra, és úgy látjuk, hogy a fesztivál 4 napján kívül is megtudjuk honosítani a dombos lifestyle érzést. Ezért vágtunk bele egy új hely kiépítésébe, ahol egész évben, sokkal kisebb méretekben, azaz 20-100 főig közvetíthető mindaz, amit mi a falusi létről, a XXI. századról, a gasztro- és borkultúráról gondolunk. Az új hely, melynek a munkacíme egyelőre csak Dombos pince, egy régi vágású 25 méteres pince, melyhez új tartalmakat rendelünk hozzá: VIP italozó, falatozó, kávézó, nézelődő, felolvasó. Azaz egy újabb közösségi klub helyszínnel gazdagodunk, mely kizárólag bejelentkezésre fog működni, állandó nyitva tartást jelenleg nem tervezünk. De a visszajelzések, kritikák majd mindent felülírhatnak!

– A repertoáron számos ismert, visszatérő név szerepel. Emellett milyen újdonságokkal készültök az idén?

– Igen, kitartunk az értékeket hordozó produkciók mellett, így mindig öröm, ha visszatér a Muzsikás. Idén velük indulunk, egy templomi koncerttel, ahol két gyönyörű hangú énekesnő lesz a vendég, a moldvai Petrás Mária és a hazai Csizmadia Anna. A Hegyalja utcai nyitó nap a sokszínűségről szól, melyet a fényfestészetet is végigkísér. A pénteki nap egy igazi party nap lesz két vajdasági főszereplővel: Sóti Julival, illetve Lajkó Félixszel. A szombat családi nap gyerek előadással, sokszínű folk és világzenei koncertekkel, míg a záró napon vasárnap új közönséget keresve az Ivan & the Parazol lesz a főműsor. Lesz Dombos záróparty is, de a zenészek kiléte egyenlőre meglepetés!

– Ez alkalommal is lesz gasztroudvar, ahol nagy szerepet kap a borkultúra. Mely borvidékeket ismerhetik meg az borkedvelők?

– Elsősorban a hazai vidékeket preferáljuk, azaz Bácska és Szerémség borai lesznek a főkínálatban, de értelemszerűen magyarországi borvidékekről is lesz ízelítő.

– Irodalom és foci. Miért kap helyet az EB mérkőzések vetítése az irodalmi helyszínen?

– Az irodalmi események délután zajlanak, és nem mellékesen olyan foci őrülteket is felvonultat mint Kukorelly Endre! A foci, köszönve a magyar csapat jó szereplésének, mindenhol téma, így részesei leszünk egy folyamatnak. Ebben semmi kivetnivalót nem találunk, pláne úgy, hogy az új helyszínünkön szeparálva akár 4-5 esemény is tud párhuzamosan zajlani úgy, hogy nem zavarják egymást.

– Kik támogatják az idei évben a fesztivált?

– A Dombos megvalósulását továbbra is alapítványoknak köszönhetjük, elsősorban a budapesti NKA teszi lehetővé, hogy úgymond teljes értékű a program. Viszont szomorúan állapítjuk meg, hogy a vajdasági támogatások még elenyészőek.

– A fesztivál mindössze négy napos, de a nyár során is lesznek progamok.

– Mint mondtuk, a Dombos életérzés folytatódik, egész júliusban lesznek eseményeink. Az augusztusi folytatást majd meglátjuk, milyenek a visszajelzések, mire van igény, vagy milyen igényt kell támasztani, hogy ne túlélői legyünk saját életünknek, ne a megmaradás gyötrelmei, hanem az élet szépségei kerüljenek terítékre.