Évösszegző összejövetelt tartott a kishegyesi női fórum

Kedden este tartotta idei első összejövetelét a Nők Kishegyesi Fóruma (NKF), amelyen beszámoltak az elmúlt évi tevékenységekről, valamint ismertették az idei terveiket. Az ülést követően Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke arról számolt be lapunknak, hogy négy csoportba osztották tevékenységeiket: hagyományos, évek óta megrendezésre kerülő programok, a Kreatív Kézműves Kör programjai, a Geronto Szolgálat programjai, valamint a pályázatokból eredő, és az olyan programok, amelyekre tavaly került először sor.

Bőven akadt megbeszélnivalója a női fórum tagjainak (Lakatos János felvétele)

Bőven akadt megbeszélnivalója a női fórum tagjainak (Lakatos János felvétele)

– Januárban Topolya és Kishegyes Község Szociális Központjának kishegyesi részlegével közösen kétnapos képzést szerveztünk az internet veszélyeiről, a megelőzésről, a felismert probléma orvoslásáról a községi általános iskolák tanárai, a szociális központ, a helyi rendőrállomás szakemberei, illetve gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek tagjai részére. Februárban Szalma István szervezett kerámiai alkotóműhelyt a fazekasságról, illetve Csernik Teréztől hallhattak az érdeklődők a papírdoboz-készítés és könyvkötészet alapjairól. Áprilisban a Geronto szolgálat tagjai Kiskunmajsán voltak tanulmányúton, az ottani Egyesített Szociális Intézményben. Ezt a vendéglátást októberben viszonoztuk, amikor a kiskunmajsai Orgona Református Egyesített Szociális Intézmény 18 dolgozóját láttuk vendégül. Májusban vendégül láttuk Horváth Helgát, aki a szappankészítés fortélyaiba avatott be mintegy 20 érdeklődőt. Júniusban részt vettünk a topolyai Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka Egyesület által szervezett műhelymunkán, augusztusban pedig a Kreatív Kézműves Kör tagjai a budapesti Mesterségek Ünnepére látogattak. A szociális-ügyi minisztériumnál nyert pályázatnak köszönve augusztusban 23 községbeli végezte el a szerbiai Caritas által szervezett hétnapos betegápolói képzést és szerzett tanúsítványt a betegápolásra. A tartományi gazdasági titkárság pályázatának köszönhetően pedig a Vajdasági Vöröskereszt munkatársai által szeptemberben tartott négynapos képzésen 9-en tettek eredményes vizsgát. November elején szerveztük meg az Új Otthon elnevezésű képzésünket, melynek résztvevői a felnőtt és idős személyek családon belüli elhelyezésének feltételeiről kaptak ismertetőt – mondta el Zsidai, majd azzal folytatta, hogy a női fórum sok helyre eljutott, ahol bemutatták tevékenységeiket, többek között a falugondnoki és házi betegápolási szolgálatot.

A falu idősei és a házi betegápolási szolgálat igénybe vevői számára az év során számos kirándulást és különböző programokat szerveztek. Más civil szervezetekkel közösen több, gyermekek számára szervezett programot bonyolítottak le, pl. családi napot a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületével közösen – számolt be az NKF elnöke. Az együttműködés más civil szervezetekkel és a helyi közösséggel több formában is megnyilvánult, hiszen a fórumos hölgyek a falu legtöbb rendezvényén képviseltették magukat az év során.

Zsidai azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy februárban vendégül látták az ásotthalmi Unióban a Tanyákért Egyesület tagjait, májusban pedig a kecskeméti Falugondnokok Duna Tisza Közi Egyesületének tagjait.

A női fórum tavalyi tevékenységeinek listája természetesen nem merül ki a felsoroltakban, de a teljesség igényével igencsak helyigényes lenne az összes aktivitásuk ismertetése. A Nők Kishegyesi Fóruma az idei évre is számos előadást, programot, képzést és különféle tevékenységeket tervez. Az idei első programjuk egy Aviva-előadás lesz, január 24-én, a Tűzoltóotthonban.

L. J.
Forrás: www.magyarszo.com