Főoldal Civil élet Újra szól a sziréna

Újra szól a sziréna

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
45 views

Március  14. – egyesületünk három tagja részt vett Gunarason a Délvidéki Önkéntes Tűzoltóhálózat által szervezett egynapos továbbképzésen, ahol magas rangú magyarországi tűzoltó tisztek tűzmegelőzésről és tűzoltásról tartottak előadást. Az eseményen megközelítőleg 30 vajdasági magyar önkéntes tűzoltó egyesület képviseltette magát.

Árpilis  5 –én nagyszombaton  többéves hagyományt ápolva egyesületünk a cserkészekkel karöltve közösen őrt állt a szent sír előtt.  Majd részt vett a nagyszombati virrasztási szertartáson és körmeneten.

Április 7.  – Immár 6-ik alkalommal húsvéthétfőn fiatal tűzoltóink tűzoltó kamionnal járva falunkat és környékét bőségesen meglocsolták testületünk női tagjait és tűzoltó feleségeiket, hogy el ne hervadjanak.

Április folyamán a tűzoltóotthon udvarában a lámpásitási akció keretein belül egy 8 méteres lámpaoszlop és világítótest lett elhelyezve a jobb megvilágítás érdekében.

Április  18. – Hivatásos tűzoltók munka akciót szerveztek, mely során felújították ügyeletes szobájukat, belülről hőszigetelték a falakat majd újra festették azokat. Az akciót a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösségek anyagilag támogatták. Anyagiakat a légkondicionáló tisztítására a szeghegyi helyi közösség biztosította.

Április 24.  – Szerény keretek között megtartottuk évi közgyűlésünket.

Május 3. – Az egyesület tagjai ünnepélyesen egyenruhában és zászlókkal részt vettek a vasárnapi nagymisén Szent Flórián és Anyák-napja tiszteletére, amit ft. Brasnyó Ferenc szolgáltatott.  A szentmise után a falu többi civilszervezetével ott volt a virágkarnevál legnépesebb produkcióján a felvonuláson.

Május 4-én, a tűzoltók világnapján  a Topolyai Múzeumban bemutatták id. dr.  Virág Gábor A Flórián-rend vitézei című  monográfiáját. A közönséget Fekete Dénes szobrász köszöntötte a szerzővel Szűgyi István elnök bajtársunk beszélgetett.

Május 20. – A Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó kis lurkóit láttuk vendégül otthonunkban, ahol megtekinthették felszerelésünket, és kipróbálhatták milyen tűzoltó kamionban ülni,  és milyen érzés a tűzoltó sisak viselése.  A gyerekek nagyon élvezték a látogatást.

A községi aratási törzskar felkérésére szervíz csoportunk a község területén elvégezték az aratásban résztvevő munkagépek kötelező ellenőrzését.

Hosszú idő után július közepe óta újra szól a sziréna, így tűz esetén hatékonyabban tudjuk riasztani önkéntes tűzoltóinkat és nagyobb erőkkel tudunk küzdeni a vörös kakas ellen.

Július 24. A hivatásos és önkéntes tűzoltóink munkaakciót szerveztek, az akció során újra meszelték a garázst, új festést kapott a bejárati kapu, a garázsajtó és az udvarban kiállított régi tűzoltó pumpa. A fáradságos munkának meglett a gyümölcse a tűzoltóotthonunkba látogatókat rendezettebb környezet fogadja.

Július derekától hivatásos tűzoltóinknak új parancsnoka van, Vrkić Bojan aki egyben a  topolyai körzet parancsnoka is.

A tűzoltóink az idei évben is jelen voltak a Dobmos Festen, ahol tűzőrséget álltak a tábortűz ideje alatt.

Kurin Ákos