Főoldal Galéria Kire ütöttem?

Kire ütöttem?

írta: Lakatos Janez
0 hozzászólás 44 megtekintés

Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákszínjátszói szerdán este Kire ütöttem? címmel mutattak be egy előadást a színházteremben. Az elmúlt években ez a harmadik olyan színdarab, amit a diákszínjátszók nagyközönség elé vittek. Ez alkalommal Hajvert Lódi Andrea rendezésével egy improvizáción és Janikovszky Éva: Kire ütött a gyerek? című művén alapuló darabot adtak elő.
Hajvert Ákos, az iskola igazgatója a premier után arról számolt be a médiának, hogy három éve működik az iskola színjátszó csoportja, Mészáros Márta vezetése alatt.
– Föltett szándékom volt, hogy színjátszó csoportot alakítsak, mert Kishegyesen nem volt színjátszás. Másrészt nagyon fontosnak tartom azt, hogy minden évben más szakemberrel dolgozzanak a gyerekek, mert így tudnak a lehető legtöbbet megtanulni. 2014-ben Krizsán Szilvia vezetésével a Dzsungel könyve című musicalt mutatták be a gyerekek, nagyon nagy sikerrel. A következő évben Molnár Róberttel a Csongor és Tündét készítették el, s idén egy más típusú, műhelymunkában vettek részt. Ez nem csak arról szólt, hogy van egy darab, amit meg kell, hogy tanuljanak és előadjanak. Ehelyett volt egy helyzet, az ő helyzetük, a kamaszság, ebből indultak ki és erre húztak rá egy szöveget. Ez az előadás drámapedagógiai módszerekkel készült, és nagyon kevés idő állt a rendelkezésükre, mert áprilisban kezdett velük foglalkozni Hajvert Lódi Andrea. Mindössze heti egy próbával folyt a munka, mert ők azok a gyerekek, akikről az előadásban is szó volt, akik nem csak színjátszásra, hanem sportra, informatikára és minden lehető csoportra járnak – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy az előadások színvonala az évek alatt növekedő tendenciát mutat, és nagyon szeretné, hogy a gyerekek jövőre is készítsenek egy színdarabot.
A munkamódszert és a darab választást az idő határozta meg, amiből kevés állt rendelkezésre, mondta el Hajvert Lódi Andrea.
– Mindössze két és fél hónapunk volt, hogy valamit a színpadra vigyünk, és mi sem természetesebb, hogy a gyerekek saját problémáival kezdtünk el foglalkozni. Tulajdonképpen az volt a téma, hogy hogyan változik a kommunikáció a szülők és a gyerekek között, de kicsit talán arra hegyeztük ki jobban, hogy a szülő hogyan kommunikál a gyerek felé. Ebből csináltak kis improvizációkat és jeleneteket, majd erre húztunk rá egy Janikovszky szöveget keretnek, amiből ez a kis játékos bemutató született. Ez nem egy nagy színpadi produkció, csak egy műhelymunka, ahol elmondhatták, hogy mi a véleményük a családon belüli kommunikációról és mit szeretnének – mondta el a rendező.
A kishegyesi diákok előadását a Szekeres László Alapítvány és a Balassi Bálint Intézet támogatták, szakmai partner volt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

0 hozzászólás
0