Főoldal Intézményeink hírei Az elmaradt iskolanap margójára

Az elmaradt iskolanap margójára

írta: Fülöp Valentin
0 hozzászólás 443 megtekintés

Minden iskola életében az iskolanap a fő ünnep az iskolaévben. A diákok és a tanárok hosszú heteken át készülnek, hogy méltó műsorral ünnepelhessék meg ezt a napot. Ilyenkor az iskola nyugdíjasai, volt dolgozói, támogatói, barátai is eljönnek velünk ünnepelni.

Egy olyan évben, amikor a kishegyesi oktatás megkezdésének 250 éves jubileumát ünnepeljük, különösen jelentős ünnepnek számít az iskolanap. Hiszen november 22-hez képest szinte napra pontosan 250 évvel ezelőtt, 1770. november 1-jén kezdődött meg az oktatás Kishegyesen. A koronavírus-járvány és az ennek kapcsán meghozott szigorító intézkedések azonban nem tették lehetővé, hogy iskolanapot tartsunk idén.

Nem csak iskolanapot szerettünk volna tartani ebben a jubileumi évben. Márciusban, falunapra régi iskolaszerek kiállítását terveztük, amit később Anna-napokra, még később pedig iskolanapra időzítettünk. A járványhelyzet végül ennek megrendezését sem tette lehetővé, mondhatni a teljes jubileumi évünket tönkretette.

Harmadik nagy tervünk egy iskolai évkönyv kiadása volt a jelentős évforduló alkalmából. Ez az egy dolog az, ami az idei terveink közül megvalósult. A könyv elkészült, a héten hoztuk el a nyomdából. Azonban, hogy örömünk e téren se legyen teljes, a jelenlegi járványügyi intézkedések miatt könyvbemutatót egyenlőre nem tudunk tartani. Terveink szerint a könyvbemutatót jövő márciusban falunapkor fogjuk megtartani, együtt az idén elmaradt régi iskolaszerek kiállításával. Itt kell megemlítsem, hogy iskolai évkönyvünk nem jöhetett volna létre Kádár Sándor orgonaművész, iskolánk volt diákja nagyvonalú anyagi támogatása, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül.

Említést teszek még két másik tervünkről is, amelyet szintén a jubileumi év kapcsán szerettünk volna megvalósítani, mintegy meglepetésként a kishegyesiek és az iskola diákjai részére. Természetesen az általános pénzhiány miatt ebből sem lett semmi, de a tervekről nem mondtunk le, éppen ezért nem is nevesíteném most őket, hátha jövőre, vagy később tudunk majd meglepetéssel szolgálni ez ügyben.

Hogy ne csak kesergésről szóljon ez az írás, ezért megemlítek néhány dolgot, amit sikerült megvalósítanunk idén. Egy egész éven át tartó projektum keretén belül, az iskola saját forrásaiból fedezte az 56-os épület tantermeiben és a régi iskolaépület két tantermében a világítás cseréjét. Ebben a két épületben, volt a legrégebbi és a legrosszabb állapotú a tantermi világítás, ezért már nagyon időszerű volt a csere. Ez a projektum még folyamatban van, de az év végéig be fog fejeződni. Szintén a saját eszközeinkből meszeltettük újra a tornaterem falait 2 méter magasságig, az úgynevezett kopóréteg került ezzel felújításra.

A Tartományi Oktatási Titkárság pályázatán nyert pénzből egy okostáblát vásároltunk, illetve két tanterembe (az eredetileg tervezett 10 helyett) 25 új asztalt és széket sikerült beszereznünk. Év végéig még jó híreket várunk szintén a Tartományi Oktatási Titkárságtól az iskola Galériájának tönkrement tetőzetének cseréje, és a még meglévő régi ablakok cseréje kapcsán. Bízunk a kedvező döntésben, és hogy ezt a két égető problémát végre sikerül megoldani.

Szerény eredmények ezek egy jubileumi évben, de ha azt nézzük, hogy milyen is volt a 2020-as év, akkor talán azt mondhatjuk, hogy éltünk a kínálkozó lehetőségekkel, és a rendelkezésre álló szerény anyagi forrásokból kihoztuk a maximumot.

2020-ról úgy gondolom senkinek sem a vidámság és a felhőtlen örömök jutnak majd eszébe az évek múlásával, meg kellett tanulnunk együtt élni a vírussal, alkalmazkodni hozzá, és a megfékezésére hozott szabályokhoz. Úgy gondolom így az év vége felé ez többé-kevésbé sikerült is mindenkinek, diáknak, tanárnak és minden állampolgárnak.

Hétfőtől felsőseink távoktatásra térnek át. Tavasz után ez már nem lesz újdonság sem nekik, sem az őket oktatóknak, sem a szülőknek. A tavasszal már bejáródott modell szerint fogják befejezni felsőseink az első félévet. Az alsósok továbbra is jönnek iskolába, az eddig megszokott beosztás szerint. A téli szünidő kezdetét is előrehozták, december 18. lesz az utolsó tanítási nap az első félévben, január 18. pedig az első tanítási nap a második félévben. Az hogy ekkor milyen módon fog elkezdődni a második félév, az még a jövő titka, bízunk benne, hogy addigra a járványhelyzet lehetővé teszi majd újra a tantermi oktatást mindenki számára (talán már normális keretek között, 45 perces órákkal – ezt a jelen helyzetben tényleg csak remélni merjük).

Én személy szerint szeretném minél előbb elfelejteni a 2020-as évet (gondolom, rajtam kívül sokan vannak még így ezzel), ugyanis rengeteg lehetőségtől, élménytől, örömtől fosztott meg bennünket. Kívánom, hogy 2021-ben az idén tapasztalt nehézségek nélkül, az elmaradt programok bepótlása mellett sikerüljön megünnepelnünk a 250 + egyedik tanévet.

0 hozzászólás
4