Főoldal Intézményeink hírei Isonzói megemlékezés

Isonzói megemlékezés

írta: Fülöp Valentin
185 views

A zágrábi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat és Zágráb Város Nemzeti Kisebbségeinek Koordinációja szervezésében az I. világháború befejezésének 101. évfordulója kapcsán került megrendezésre a II. Nemzetközi Gyermektalálkozó, amelyen iskolánk 3 tanulója is részt vett. Név szerint Molnár Réka (8.b), Rózsa Lilla (8.a) és Talpai Tianna (8.a). A találkozón magyarországi és a zágrábi nemzeti kisebbségeket képviselve cseh, orosz, bosnyák és horvát diákok is részt vettek.

A zágrábi érkezés és ebéd után a gyermektalálkozó résztvevői Ljubljanába folytatták útjukat, ahol a ljubljanai József Attila Intézet szervezésében a Balassi Intézetben az isonzói csatákat bemutató történelmi előadáson vettek részt. Vacsora után indultak Lepenára a Krn hegység lábához, ahol az éjszakát töltötték.

Szombaton a diákok részt vettek a XX. Krni emlékmeneten, amely egy egész napos hegyi gyalogtúra volt az isonzói harcok helyszínére. A gyalogtúra szakadó esőben indult és havazásban ért véget 1389 méteres tengerszint feletti magasságon a Krni tó melletti menedékháznál. Minden elismerés a lányok kitartásáért, és a több mint hat órás túra teljesítéséért.

A Dom pri Krnskih jezerih menedékház előtt, ebéd után alkalmi megemlékezést tartottak az I. világháború befejezésének 101. évfordulója és az elesett katonák tiszteletére. Beszédet mondott többek között Borut Pahor Szlovénia köztársasági elnöke is.

A megemlékezés után az egykori magyar katonai temető helyén felállított keresztnél, koszorút helyeztünk el a kishegyesi honvédek tiszteletére, akik a Szabadkai Császári és Királyi 86. Gyalogezredben harcoltak az isonzói csatákban.

A találkozó résztvevői az éjszakát már Zágrábban töltötték, ahol másnap még volt idő egy rövid városnézésre, illetve az illúziók múzeumának meglátogatására is. Ebéd után indultunk haza.

Külön köszönet Balázs Piri Zoltánnak a zágrábi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat parancsnokának a meghívásért és a szervezőmunkájáért.

A diákokat Vass Szabolcs és Fülöp Valentin kísérték el az útra.