Főoldal Intézményeink hírei Oktatási helyzetkép a koronavírus járvány után

Oktatási helyzetkép a koronavírus járvány után

írta: Fülöp Valentin
0 hozzászólás 385 megtekintés

Március 16-án az országban a koronavírus járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot következtében az iskolai oktatást is felfüggesztették. Mladen Šarčević oktatási miniszter rendelete alapján a tanítás távoktatás formájában folytatódott. A szülők, diákok és tanárok számára is rendkívül megterhelő távoktatási folyamat május 29-én lezárult. A tanulók osztályfőnökeiktől és a szaktanároktól megkapták, vagy a napokban megkapják év végi záróosztályzataikat.

Június 1-jétől a diákok egy része visszatérhet az iskolapadokba. Azoknak a diákoknak, akik nem elégedettek a felkínált záróosztályzattal lehetőségük lesz a javításra, illetve a nyolcadikosok számára próbaérettségi, és az érettségire felkészítő órák is lesznek.

Az idei próbaérettségi a járványhelyzet miatt 2 részből áll. Az első próbaérettségi tesztjeit anyanyelvből, matematikából és az 5 tantárgyat felölelő kombinált tesztet a diákok interneten keresztül oldották meg április 22-24. között. A második próbaérettségi június 1-jén és 2-án lesz. Járványügyi óvintézkedésként az Oktatási Minisztérium rendelete alapján a diákok az anyanyelvi és a kombinált tesztet június 1-jén elkapják az iskolában, és otthon oldják meg őket. Június 2-án a teszteket visszahozzák, és a matematika tesztet az iskolában írják meg. Az előírások értelmében ezúttal a próbaérettségi és az érettségi vizsgákat is a tantermekben fogják írni a diákok, egy teremben legfeljebb 9 diák tartózkodhat.

Az érettségi vizsgák az eredetileg tervezett időpontban június 17-19. között lesznek megtartva.

Idén újdonság, hogy a tesztek eredményeit a diákok és a szülők interneten keresztül tekinthetik majd meg, a kapott felhasználónév és jelszó segítségével. Az idei évtől ugyanis a teszteket Belgrádba szállítják, ahol bescannelik őket, és interneten keresztül küldik a feladatokat a javító tanárok részére. Így a tesztek már nem fognak visszakerülni az iskolába, tehát nem lesz lehetőség rá, hogy a szülők és a diákok az előző évekhez hasonlóan megtekintsék őket.

A rendkívüli állapot megszűnése után május 11-től beindult a napközis ellátás az iskolában. Ide azok az alsós diákok jöhetnek, akiknek a szülei dolgoznak, és ez miatt nem tudják megoldani gyermekeik felügyeletét. A napközis szolgáltatás június 16-ig tart.

Az elsősök íratkozása is folyamatban van. A szülők interneten keresztül vagy telefonon jelezhették, hogy szeretnék gyermeküket beíratni az iskolába. Szintén interneten keresztül vagy telefonon előre egyeztetett időpontban megtörténik a diákok felmérése, és a beíratkozáshoz szükséges papírmunka elvégzése is, természetesen az előírt védőintézkedések teljes körű betartásával. A szülőknek nem kell hozniuk semmilyen dokumentumot az íratkozáshoz, ugyanis az iskola ezeket interneten keresztül szerzi be.

Sajnos ez ügyben egy szomorú mérföldkőhöz is elérkeztünk a kishegyesi oktatás történetében. Amióta ismert adataink vannak a kishegyesi elsősök számáról a 2020/21-es iskolaév lesz az első, amikor a magyar anyanyelvű elsősök száma nem éri el a harmincat. Ezzel pedig kétségessé vált, hogy tudunk-e két magyar nyelvű első osztályt indítani szeptembertől. Az elmúlt 70 évben minden évben sikerült 2, gyakran 3, sőt arra is volt példa, hogy 4 magyar első osztályt indítani.

Az Oktatási Minisztériumból kapott értesítés alapján június 1-jétől újra lehetőség van az osztálykirándulások és a természetiskola megszervezésére. A következő napokban egyeztetünk az utazás szervező irodákkal a kirándulások új időpontjairól.

Az Oktatási Minisztérium június 1-jétől engedélyezte a ballagási ünnepségek megtartását is. Iskolánkban a tervek szerint az érettségi vizsgák után fogjuk megtartani a nyolcadikosok ballagását. A jelen helyzetben a megszokottól némileg eltérő formában.

Ez úton szeretném megköszönni a szülők türelmét, a diákok kitartását és szorgalmát, és a tanárok munkáját, amelyet a távoktatás során tanúsítottak. Egy mindenki számára nehéz időszakon vagyunk túl, bízom benne, hogy szeptembertől újra a megszokott formában folytatódhat majd az oktatás.

A tankönyv rendeléssel, a kirándulásokkal és a ballagással kapcsolatos minden szükséges tudnivalót a szülők és a diákok az osztályfőnököktől fognak megkapni, amint megfelelő információink lesznek ezzel kapcsolatban.

0 hozzászólás
2