Főoldal Intézményeink híreiÓvodai hírek Óvodánk a zentai bábfesztiválon

Óvodánk a zentai bábfesztiválon

írta: Laczkovics Panni
44 views

Második alkalommal vettek részt a kishegyesi óvónők az iskoláskor előtti intézményeknek szervezett bábfesztiválon a bábszínházi világnap alkalmából, melynek az idén a zentai Hófehérke Óvoda adott otthont március 19-én.  A rendezvénysorozatot a Vajdasági Magyar ÓvodapedagógusokEgyesülete szervezte, immár tizenkettedik alkalommal. Célja, hogy felhívja a figyelmet a bábjáték fontosságára a gyerekek fejlődésére gyakorolt hatása miatt, tudatosítani az emberekben a Bábszínházi világnapot (március 21.), és hogy van értékes előadásokat bemutató bábszínház a mi környezetünkben is.

A bábjáték nagyon fontos szerepet tölt be a gyermek életében – komoly személyiségformáló hatással bír, élményeket hordoz, közvetít. Hatalmas erővel bír a beszéd kialakulásában, a szókincs gazdagításában. Emellett bábozás közben a gyerekek kiélhetik elfojtott vágyaikat, indulataikat, a bábok segítségével különféle szerepekbe tudnak bújni, erősek, hősök lehetnek, vagy csodálatraméltóak, fennségesek, mely gyógyír minden kisgyerek lelkének. Fejleszti a logikus gondolkodást, az erkölcsi normák kialakulását –  mivel akarataikat, tetteiket az érzelmek irányítják. A szereplés fontos a közösségi élet szempontjából – a félénk, gátlásos gyerekek bábjáték közben felszabadulnak, egyféle varázslat történik a gyerek előtt ahogy általuk, vagy mások által megelevenednek az élettelen bábok. A mozgás és a szó egybekapcsolásával kialakul a játék, mely bizonyos önállóságot kíván a gyerektől, és a sikerélménynek köszönve önbizalmat kap.

Az óvodás színjátszás célja, hogy minőséges produkciókat hozzon létre, amihez segítséget nyújt az egyesület a téli bábkurzusok alkalmával, ahol szakemberek adnak tanácsokat, útmutatót az óvónők számára. Megtanítják, hogyan kell feldolgozni  a mesét bábjáték szempontjából, ötleteket adnak a mozgások, a hangjáték, a bábok, a díszlet kidolgozása terén.Óvodánkból Janó Mária és Komáromi Tímea vettek részt ezeken a képzéseken, akik az ott szerzett tudásukat és tapasztalataikat megosztották a kolléganőkkel, és közös munkával elkészült a Piros malac című mese bábfeldolgozása, melyben nemcsak óvónők, hanem az óvoda bábcsoportja is játszik. A bábok kidolgozásában Földi Krizsán Ildikó segített az óvónőknek.

Az idei fesztivál hagyományosan hangulatos felvonulással kezdődött Zenta központjában ráirányítva a figyelmet a báb fontosságára. Ezt követte az ünnepélyes megnyitó, ahol az óvodapedagógusok egyesületének elnöke, a zentai óvoda igazgatónője és Zenta község polgármestere köszöntötte a jelenlevőket. A fesztivál újdonsága, hogy gyermekbábcsoportok is bemutatkoztak, a kishegyesi óvoda  és a zentai Bóbita csoport tagjai. Ezután kilenc előadást nézhetett meg a közönség, ötöt magyar nyelven, és négy előadást szerb nyelven, melyeket szakmai zsűri értékelt a nap végén.

Dudás Angela