Főoldal Közügyek Eddig három fertőzöttet regisztráltak

Eddig három fertőzöttet regisztráltak

írta: Tóth Péter
931 views

Kishegyesen hivatalosan eddig három ebben a községben lakhellyel rendelkező személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az országos járványügyi helyzet súlyosbodása miatt ismét megnyitották az egészségházban a Covid-rendelőt, mely az egészségház Iparos utca felőli bejáratán keresztül közelíthető meg. Az egészségház a 024 4730 236 számon érhető el. Ajánlatos, hogy a polgárok minden esetben előzőleg lehetőség szerint telefonon egyeztessenek.

A kishegyesi egészségház illetékesei kérik a polgárokat, hogy abban az esetben, ha valakinél COVID-19 fertőzésre utaló tünetek mutatkoznak, azonnal jelentkezzenek a Dr. Márton Sándor Egészségház COVID-19 rendelőjében az Iparos utca 1-es szám alatt. Arra kérik az érintetteket, hogy a rendőrállomással szembeni bejáraton keresztül közelítsük meg az egészségház ideiglenesen kialakított COVID rendelőjét.  Ott, a szükséges vizsgálatok elvégzése után és a kórmeghatározás érdekében, a teljes felmérést követően – amennyiben kórházi kezelés szükséges – az egészségház orvosai egy következő védelmi szintű intézményben, illetve illetékes közkórházba utalják a pácienst. A járványügyi helyzetre tekintettel a tömeges jelenlét elkerülése érdekében arra kérnek mindenkit, hogy a COVID rendelőben csak azok a magánszemélyek tartózkodjanak, illetve olyanok menjenek oda, akik a koronavírusra kifejezetten jellemző tüneteket tapsztalják. A következő tünetek indokolhatják, hogy orvoshoz forduljanak: magas láz, gyakori köhögés, nehézlégzés. Az egyéb és más klinikai kórképpel rendelkező és gyengébb tüneteket mutató, de légzőszervi problémákkal küszködő betegeknek azt ajánlják, hogy inkább maradjanak otthon, elszigetelten, a légúti fertőzések gyengébb formájának szokásos kezelése mellett. Ajánlott ilyenkor a nagy mennyiségű folyadékbevitel, könnyű pépes ételek fogyasztása, vitaminok bevitele, valamint a higiénia fenntartása. Szintén javallott ilyenkor, hogy 14 napos elszigetelésben, önkéntes karanténban legyenek azok a személyek, akik kapcsolatba kerültek COVID-19 fertőzöttel.

Az egészségházból arra kérik a község polgárait, hogy – mint ahogyan eddig is – a továbbiakban is viselkedjenek felelősségteljesen és szigorúan tartsanak be minden óvintézkedést. Mint ismeretes, az illetékes egészségügyi és járványügyi szakszolgálatok által kiadott utasítása szerint zárt helyiségben szükséges a védőmaszk viselése. Emellett ajánlott a fertőtlenítőszerek használata és a személyi higiénia fokozott fenntartása. Az intézmény kéri a lakosságot, hogy mindenki tartsa be az óvintézkedéseket, viseljenek védőmaszkot a tömegközlekedésben és a zárt terekben, továbbá tartsák a távolságot és rendszeresen mossanak kezet.

A legutóbb közzétett adatok alapján az észak-bácskai körzetben jelenleg 21 aktív koronavírus fertőzött személyt tartanak nyilván. Három személy kórházi kezelésen van, a többiek pedig enyhébb tünetekkel házi karanténban. A koronavírus világjárvány kihirdetésének kezdete óta az észak-bácskai körzetben, a mai nappal bezárólag 112 személynél igazolták a koronavírus fertőzést, ezek közül Szabadkán 82, Topolyán 27, Kishegyesen pedig 3 személynél igazolták a vírus jelenlétét.