Főoldal KözügyekKörnyékünk Topolya: Tiltakozó megmozdulás vasárnap délben

Topolya: Tiltakozó megmozdulás vasárnap délben

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
22 views

A hideg idő és a szokatlan időpont ellenére több mint félszázan gyűltek össze Topolya központjában, azon a tiltakozó összejövetelen, melyet már sorrendben 17. alkalommal szerveztek meg, hogy a levegő és a folyóvizek tisztaságának megőrzésére hívják fel a figyelmet.

Már tizenhetedik alkalommal tiltakoztak a polgárok Topolya központjában a levegő és a folyóvizek szennyezése ellen. 2014 szeptemberében tartottak először tiltakozó megmozdulást Topolya központjában a környezetszennyezés ellen. Azóta minden hónap 17-én magánszemélyként szervezi meg Dragan V. Pečurica a megmozdulást. Az összejövetelen a kellemetlenül hideg idő ellenére mintegy hatvanan jelentek meg. Pečurica elmondta, hogy a városban időnként továbbra is kellemetlen szagokat lehet érezni, a Krivaja folyót pedig rendszeresen szennyezik.

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, az összejövetel szervezőjét rágalmazásért perelte be az állati hulladékokat feldolgozó cég. A Szabadkai Alapfokú Bíróságon bűnösnek találták, kártérítést és a perköltségek megtérítését követelik tőle. A vádirat szerint egy cég azért mondta le az együttműködést, mert Pečurica a vállalat rossz hírét keltette. Pečurica szerint tipikus koncepciós eljárásról van szó: ezzel szeretnék megfélemlíteni az embereket, de nem adja fel a harcot. Ugyanakkor megállapította, hogy az emberek nem mernek reagálni, nem mernek kommunikálni a közösségi oldalakon, elmenekülnek, félreállnak, megfutamodnak azok is, akik korábban lelkes támogatói voltak. Pečurica az ítélet ellen felebezést nyújtott be, de elmondta, a bírósági eljárás végkimenetelétől függetlenül folytatja a harcot, míg a probléma végérvényesen meg nem oldódik.

Kopasz István, a cservenkai YU Környezetvédő Egyesület elnöke és Dušan Uzelac a topolyai Civil polgári egyesület elnöke is felszólalt a rendezvényen. A Krivaja folyó medrének beígért kotrásáról és a különböző szinteken tett, de véleményük szerint máig be nem váltott ígéretekről beszéltek. A felszólalók megemlítették a krivajai környezetvédő, Đuro Vavroš esetét, akit egy cég szintén beperelt rágalmazásért. Azon véleményüknek adtak hangot, hogy ezekkel az eljárásokkal szeretnék megfélemlíteni az embereket. Pečurica az összejövetel végén bejelentette, hogy a következő megmozdulást február 17-ére szervezi meg a levegő és a Krivaja folyó szennyezése ellen tiltakozva.

Tóth Péter
Forrás: www.vajma.info