Főoldal Piszkozat Szigorítja a határátlépés feltételeit a magyar kormány

Szigorítja a határátlépés feltételeit a magyar kormány

írta: Tóth Péter
0 hozzászólás 142 megtekintés

A magyar kormány óvintézkedéseiről bővebben a https://www.facebook.com/HunConsulate.Szabadka/ vagy pedig a https://szabadka.mfa.gov.hu/…/kedd-ejfeltol-modosulnak-a-ma… honlapon lehet tájékozódni.

Szigorítja a határátlépés feltételeit a magyar kormány. A korlátozások kedden éjfélkor lépnek hatályba. A magyar és a szerb állampolgárokra is bizonyos korlátozó intézkedések vonatkoznak. A döntéseket sajtótájékoztatóján jelentette be Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Három kategóriába sorolták az országokat. Az országokat fertőzés alapján zöld, sárga és vörös kategóriába osztották. A zöld kategóriába tartozó országokból magyar és külföldi állampolgár is szabadon beléphet Magyarország területére. A sárga és a piros jelzésű országoknál azonban szigorodnak a feltételek.

 

Szerbia jelenleg a sárga kategóriába tartozik

Az európai uniós tagállamok közül sárga kategóriában van Bulgária, Portugália, Románia és Svédország. Amennyiben sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia, negatív koronavírus-teszttel azonban kijöhet a karanténból.
A sárga jelzésű országokból érkező, nem magyar állampolgároknak akkor is 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha felmerül, nem léphetnek be Magyarország területére.
A külföldi állampolgárok nem léphetik át a határt, ha vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek, magyar állampolgárokra pedig szintén kéthetes karantén vár. Ezt két darab negatív koronavírus-teszttel kiválthatják azonban.
A tranzitforgalomra és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok, viszont ebben az esetben is csak akkor léphet be valaki Magyarországra, ha a határon elvégzett vizsgálat szerint nem áll fenn a koronavírus-fertőzés gyanúja.
A rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre sem, aki a Magyarországra való belépés során igazolni tudja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. Emellett a külügyminiszter által meghatározott szomszédos állam polgárai legfeljebb 24 órára beléphetnek Magyarországra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre, és beléphetnek azok is, akik az agrárágazatban dolgoznak.
A sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevője korlátozás nélkül beléphet. Az új szabályok július 15-én szerdán nulla órakor lépnek érvénybe, az országok listáját pedig a járványügyi helyzet alakulása tekintetében folyamatosan felülvizsgálják majd – fogalmazott Gulyás Gergely.

0 hozzászólás
0