Főoldal TollforgatókFilmajánló Valan – Az angyalok völgye (2019)

Valan – Az angyalok völgye (2019)

írta: Szabó Árpád
784 views

Szombat délután befordultam egyik kedvenc budapesti művészmozimba, a Puskinba, hátha találok estére valami néznivalót. Éppen 9. Mozinet Filmnapok rendezvénysorozata zajlott, az esti vetítések közül pedig még sikerült jegyet kapnom Bagota Béla első nagyjátékfilmjének premier előtti vetítésére. Az ajánló alapján egyszerre ígért sokat és keveset, hisz a Valan – Az angyalok völgye egy krimi, amely műfajilag nem túl népszerű Magyarországon, ugyanakkor a történet érdekesnek tűnt több szempontból is.

A Valan- Az angyalok völgye története

„Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg.Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban.

Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonjaival is.”

A leírás egy egyszerű krimit ígér, amelyet a körülmények tesznek különlegessé, sőt egzotikussá. Határon túli magyar rendőr, Erdély, Románia, a véres rendszerváltás zűrzavara és ami utána következik. Valan (a helyszín az erdélyi Balánbánya), a helyi bánya bezárása után biztos megélhetés híján elnéptelenedő kisváros a fenyvesekkel borított hegyek ölelésében kivételesen hangulatos környezetet biztosít.

A vetítés utáni közönségtalálkozón Bagota Béla rendező elmondta, hogy eredetileg a hó miatt lépték át a határt, mert Magyarországon kisebb esélyét látta a havazásnak, amihez viszont ragaszkodott a film képi világának megformálásához. Sőt, nem is Erdélyre volt hangszerelve a cselekmény. Balánbánya meglátogatása után teljesen átírták a filmet és a határon túli történetté formálták, beleágyazták a helyi kultúrába és történelembe. És Bagota Béla itt hozta meg a film kapcsán a legjobb döntését, hisz az egész történet erényét épp ez a motívum teszi különlegessé.

Innentől kezdve pedig nem győzök dicshimnuszt zengeni többek között a kétnyelvű karakterek miatt. A főszereplő, Krisztik Csaba (eredetileg is erdélyi származású) és a többi mellékszereplő is oda-vissza váltogat a történet során magyar és román nyelv között és ebben nem érződik semmi erőlködés, sem pedig akcentus.

Beágyazott történet határon túlisággal

Habár vajdasági vagyok, teljesen át tudtam érezni a film miliőjét, hisz nálunk is történt rendszerváltás és így húsz évvel később azon kapjuk magunkat, hogy talán mégsem. Kishegyes hasonló pályán mozog, mint Valan: az elvándorlás, szétszakadó helyi közösségek és a bizonytalanság mögött felsejlenek azok a motívumok, amelyek könnyen átélhetővé teszik az ottani emberek mindennapjainak kilátástalanságát. A lepusztult helyi rendőrőrs nyolcvanas évekből ott ragadt berendezései, a tönkremenő olcsó kávéfőző, a húsz éves irodai számítógép és papír alapú kartotékrendszer mind mind rímelnek a saját tapasztalatainkra: egy isten háta mögötti kisváros életének kellékei, amire a kutya sem figyel, ahonnan csak elmenni lehet. Már ha van rá mód. Valan esetében még erősebb az érzés, hisz a város fölötti eget szinte csak a lepusztult panellakások oszlopai támasztják alá.

Ugyanez igaz a lakosokra is. A helyi, kisstílű maffiavezér Vlad, aki az Eden nevű, diszkónak mondott késdobálót tartja, a lehető legnagyobb természetességgel folytatja gyanús üzelmeit, a jobb híján félre néző, bajkerülő iszákos rendőrfőnök háta mögött. A légkör fojtogató, a pozitív változás legcsekélyebb lehetősége nélkül.

Végig eredeti, végig hiteles, végig feszes

Az utóbbi évek magyar filmtermése igencsak sok, érdekes néznivalót vonultatott fel – eltekintve az agypusztító, semmilyen vígjátékoktól -, amelyek érdekes megoldásokkal vagy eredeti történetekkel operáltak. A Valan számára külön erény, hogy nem vonultat fel nagy neveket, ugyanakkor a főhős játéka kivételes. A szereplők közötti dinamika remek, a karakterek nem túl sablonosak – a történet pedig a krimi egyszerű mechanikájának felszíne alatt – talán tudat alatt is – némileg morális kérdéseket is boncolgat a társadalmi környezettel kapcsolatban.

Egy Valan kaliberű kisváros az ott élők számára – főleg ha azok gyerekek – iszonyatos erejű gravitációval bír. A klausztrofób hangulatot tovább mélyíti a határon túli motívum, amely a földrajzi és szociális izoláltság mellé becsempészi a nyelvi és/vagy kulturális bezártságot is. Az áldozatok – a fiatal lányok számára – valóban egydimenzióssá zsugorodik a valóság, melyben egy nem kívánt terhesség elől vagy egy közel sem élhető családi környezetből gyakran végzetes és végletes módon lehet csak elmenekülni.

Látvány és hang

A képi világot a természeti környezet – fenyvesek, hegyek, acélszürke ég, téli táj – uralja, melybe reménytelenül ékelődik be a zömében panelekből álló város. A akciójelenetek kellően pörgősek, nem túl zavarosak, nem ráng a kamera. A helyszínekről készült drónfelvételek pedig narratív dimenziót is kölcsönöznek a történetnek. A hangzás átlagos, szerencsére sokan beszélik a magyart némi helyinek tűnő akcentussal, esetenként olyan kifejezésekkel, melyek még hitelesebbé teszik a képet. A nyelv minden és ebben az esetben tényleg erős jelenléte van. Öröm olyan filmet nézni, ahol nem lóg ki lóláb. A zene szerényen húzódik meg a háttérben, emlékezetes főmotívumok nélküli, főleg vonósok fenyegető kakofóniájaként, ami nagyon jól áll neki.

Összegzés

A Valan – Az angyalok völgye az utóbbi évek egyik leghangulatosabb magyar krimije, amelyet az erdélyi helyszín és történet tesz igazán egzotikussá, mindezek felett pedig hitelessé. Fizimiskája alapján könnyen lehetne ez északi (mondjuk norvég) bűnügyi – nyomozós film is. Minőségében is magas filmes színvonalat kap a néző, a krimikre jellemző fordulatokkal, rejtéllyel és komor hangulattal.

[penci_review]

Cím: Valan - Az angyalok völgye
Rendező: Bagota Béla
Forgatókönyvíró: Bagota Béla
Színész: Krisztik Csaba, Hatházi András, Tollas Gábor
Megjelenés: 2019.11.21. 
Időtartam: 98 perc
Műfaj: Krimi, Thriller, Dráma
Besorolás: 16 éven alul nem ajánlott
Hivatalos URL: https://www.imdb.com/title/tt8648880

Még ez is érdekelheti