Főoldal Archívum2007-12 Nálunk is el lehet kezdeni

Nálunk is el lehet kezdeni

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
68 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. decemberi számában jelent meg.

 

Egy hetet tartózkodtak Hódmezővásárhelyen azok a fiatal, középiskolát, egyetemet végzett szakemberek, akik részt vesznek a Kishegyesi Fejlesztési Társulás, valamint a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának a falusi turizmus kérdéskörét taglaló továbbképzésen. Még néhány hódmezővásárhelyi előadássorozatot követően ezek a fiatalok fogják majd tovább vinni a program második részét az akcióban résztvevő településeken: Kishegyesen, Adán, Doroszlón és Satrincán. Az egyhetes magyarországi képzést követően volt alkalmunk beszélgetni a résztvevőkkel tapasztalataikról, élményeikről.

– Gyorsan eltelt az egy hét és számomra nem volt úgymond húzós a program, délelőtt 9-től délután 15-ig tartottak az előadások, azzal hogy közben volt egy ebédszünet is. Egy egész napot töltöttünk Ópusztaszeren, ahol a gyakorlatban is láthattuk, hogy néz ki és mi minden kell egy sikeresen működő vendégházhoz. Úgy gondolom, hogy a látottak-hallottak nagy részét nálunk is lehet alkalmazni – összegezte az egyhetes továbbképzést Lukács Andor.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a zentai Bezdán Klaudia is. Szerinte azonban mindenképpen további előadásokra és képzésre lesz szükség ahhoz, hogy minden tudást hatékonyan tudjanak továbbadni a falusi turizmus iránt érdeklődő embereknek.

Tóth Anita azt mondja, hogy nagyon sok hasznos, és gyakorlati újdonságot látott és hallott.- Sok új dolgot hallottam kezdve a felszolgálástól a gasztronómiai titkokig. Annak, aki ilyesmivel akar foglalkozni elengedhetetlenül tudnia kell például, hogy mit mivel lehet felszolgálni, mi az, ami megkülönbözteti a paraszti házban történő felszolgálást az éttermitől. Tanultunk marketinget is, vagyis azt, hogy hogyan kell eladnia magát a falusi turizmusban résztvevő vállalkozónak, mi mindent kell tennie azért, hogy vállalkozása sikeres legyen. Minden ezzel kapcsolatos rendezvényen ott kell lennie, hirdetnie kell magát, szerepelnie kell kiállításokon, ízléses reklámanyagokat kell készítenie kínálatáról. Ezeken kívül a gyakorlatot is láttuk az ópusztaszeri vendégházban, láttuk, hogy mi mindent kell tenni annak érdekében, hogy a vállalkozás gazdaságos legyen, s mi az, ami valóban vonzza a vendégeket-mondta Tóth Anita.

A továbbképzés többi résztvevője Szabó Pósz Kinga, Vörös Andrea, Lepeda Csilla, és Németh Mónika is mind azt állítják, hogy nagyon hasznos volt az egyhetes továbbképzés, különösen a gyakorlati rész. Kedvet adott szinte mindenkinek arra, hogy falusi turizmussal foglalkozzon. Tennék ezt annak ellenére, hogy tudatában vannak az emberekkel foglalkozni a legnehezebb, de a legszebb is, ha másért nem hát azért, mert sohasem lehet tudni, hogy az így megteremtett kapcsolatok mikor jönnek majd jól.

– Hasznos volt ez az egy hét és számomra tanulságos is. Egészen biztos vagyok benne, hogy a tapasztalatokat hasznosítani tudjuk. Itt Vajdaságban nagyon sok az üres ház, ezeket kell felkészíteni arra, hogy vendégeket tudjanak fogadni. Meg kell mutatni a turistáknak, hogy mi az, amit mi tudunk felkínálni. Kellenek természetesen az ilyen előadások is, hogy ezekkel komolyan megalapozottan tudjunk foglalkozni. Magyarországon már sokan meg tudnak élni a falusi turizmusból és meggyőződésem, hogy sok ember meg tudna élni belőle nálunk is. Egyszerűen hozzá kell látni és csinálni kell – vélekedik Németh Mónika.

P.I.

Még ez is érdekelheti