Főoldal Civil élet "Személyes pénzügyek kezelése" címmel tartott előadást Herbut Karolina

"Személyes pénzügyek kezelése" címmel tartott előadást Herbut Karolina

írta: Szabó Árpád
0 hozzászólás 54 megtekintés

“Személyes pénzügyek kezelése” címmel tartott előadást Kishegyesen a Pénzügyi Oktatási és Megerősítő Központ alapítója és elnöke. Az előadásra 2017. december 27-én került sor, a Nők Kishegyesi Fórumának piactéren található székházában.

Herbut Karolina

Herbut Karolina többek között a szerbiai pénzváltók szövetségének elnöke, már több, mint tíz éve dolgozik pénzügyi területen. Tudására és szakmai tapasztalataira alapozva idén hozta létre a Pénzügyi Oktatási és Megerősítő Központot. A központ feltett szándéka az állampolgárok pénzügyekkel kapcsolatos előítéleteinek lebontása, az alapfogalmakkal kapcsolatos félreértések tisztázása. Különös tekintettel a legfiatalabbakra, akik – mint elmondta – szinte zéró pénzügyi írástudással hagyják el az oktatási intézmények padjait és ez kihatással van a későbbi boldogulásukra, sikerességükre is. Azon úttörők közé tartozik, akik a pénzügyi írástudással kapcsolatos ismereteket igyekeznek eljuttatni a szerbiai iskolákba is.

Személyes pénzügyek kezelése

Az előadáson elhangzott, hogy habár az emberek többsége tisztában van az alapfogalmakkal (bankszámla, kamat vagy befektetések), a tudásuk töredékes és nem mentes az előítéletektől. Az idősebb generáció számára kiváltképp nehéz a pénzügyintézetekről és azok szolgáltatásairól gondolkodnia, hisz ők átélték a 90-es években összeomló Jugoszláv gazdaság rémálmát és az ezzel járó hiperinflációt is.
A pénzügyekhez való viszonyunk is górcső alá került, hisz az is nagyon fontos minden generáció számára, hogy milyen mintákat kapnak a szüleiktől és környezetüktől, hogy milyen üzenetekkel nőttek fel. A pénz és vele való gazdálkodás sok családban tabunak számított, és a pénz birtoklása már-már szégyennel és negatív képzettársításokkal fonódott össze.
Herbut Karolina előadásán többet is megtudtunk a pénzügyi környezetről és több alapfogalmunk is új keretbe került általa. Szó volt  megtakarításokról és befektetésekről, illetve személyes példákon keresztül a résztvevők testközelből érthették meg saját pénzügyi helyzetüket és lehetőségeiket. A hangsúly a tudatosságon volt, hisz mindannyiunknál gyakoriak az impulzus vásárlások, a logika és ráció felett álló érzelmi befolyások által történő pénzköltések.
Ezúton köszönjünk Herbut Karolinának, hogy időt szakított az előadásra!

Tudjon meg többet:

A helyszínről

Herbut Karolina előadásának helyszíne a Kishegyesi Nők Fórumának közösségi háza volt. Mint azt a szervezet elnökétől megtudtuk, hosszú évek kitartó munkájával sikerült befejezni a ház felújítási és korszerűsítési munkálatait és immáron egy éve tudnak rendszeresen programokat kínálni a falu lakossága számára.

A Kishegyesi Nők Fóruma decemberben és januárgban színes és érdekes programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A programokért érdemes felkeresni a Facebook oldalukat:

Katt ide!

0 hozzászólás
0

Még ez is érdekelheti