Főoldal Közügyek Egy aláírással Székelyföldért

Egy aláírással Székelyföldért

írta: Csőke Márk
104 views

 

Nem áll jól a Székely Nemzeti Tanács európai aláírásgyűjtése annak érdekében, hogy az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ez elsősorban a székelyeknek fontos, de más, nagyobb tömbben élő nemzeti kisebbségeknek, mint a katalánoknak, baszkoknak is fontos lehet.  Egymillió aláírást kellene összegyűjteni, de egyelőre csak hatszázezer körül lehet az aláírók száma, a határidő pedig május 7, tehát már csak négy nap van hátra.

Először 2013-ban nyújtotta be egy 12 tagú polgári bizottság a Székely Nemzeti Tanács „ Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című kezdeményezését, az Európai Bizottságnak, de a bizottság először elutasította. Évekig tartó pereskedés következett, tavaly tavasszal végül nyert a Székely Nemzeti Tanács. Egy éve, májusban elkezdődött az aláírásgyűjtés, de még nem érték el a szükséges egymilliós aláírószámot.

A hagyományos, papíros aláírásgyűjtést teljesen lehetetlenné tette a koronavírus-járvány. Az aláírás kampányfőnöke Pesty László beszámolt, hogy még nem tudják, Brüsszel engedélyt ad-e a határidő kitolására a járvány miatt.

A petíciót magyar személyigazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkezők tudják aláírni, a következő linken, ez mindössze két perc:

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative 

Az aláírásról bővebben a következő linken tájékozódhat.

Még ez is érdekelheti