Főoldal Közügyek Hétfőtől újra el lehet jutni autóbusszal Kishegyes és Topolya községből Szegedre

Hétfőtől újra el lehet jutni autóbusszal Kishegyes és Topolya községből Szegedre

írta: Sándor István
454 views

A Szó-Beszéd Polgárok Egyesülete által kezdeményezett aláírásgyűjtés egy hét alatt bejárta a teljes vajdasági médiát, aminek (is) köszönhetően 1304 személy támogatta aláírásával a törekvéseinket Kishegyes és Topolya községekben.

Január 30-án az aláírásokat a Kishegyes községi tanácsának állásfoglalásával és Szűgyi István KKT elnök megoldási kérelmével mindhárom, az összeköttetésben érintett busztársaság átvette. A Subotica Trans, a Bečejprevoz és a Saobraćaj Žabalj vállalatok írásban válaszoltak a megkeresésre. A VMSZ községi elnöke pedig személyesen is egyeztetett a Subotica Trans vezetőjével és az illetékes államtitkárral.

A helyzetet részletesen elemezve a probléma gyors megoldására két lehetséges megoldási javaslat született:

  1. Összehangolni a Bácsfeketehegy – Szabadka útvonalon közlekedő, 5:20 órakor induló járat érkezését Szabadkára, úgy, hogy utasaink elérjék a kapcsolódási lehetőséget a 6:30 órakor induló Szabadka – Szeged járatra
  2. Megteremteni a lehetőségét a Magyarországon jól működő határbusz járatok bevezetésére a Horgos 2-es határátkelő és Topolya – Kishegyes – Bácsfeketehegy települések között

 

  • Az összehangolásra vonatkozóan mindkét busztársaság együttműködő volt, és az ehhez szükséges minisztériumi jóváhagyás a VMSZ közbenjárására a lehető leggyorsabb időn belül megérkezett. Ennek eredményeképpen 2020. február 10-től a Bácsfeketehegy – Szabadka járat 5:20 órakor Bácsfeketehegyről -, 5:28 órakor Kishegyesről -, míg Topolyáról 5:45 órakor indul tovább Szabadka irányába, ahová legkésőbb 6:25 óráig megérkezik. A Szabadka – Szeged járat pedig bevárva községünk utasait 6:35 órakor indul majd Szegedre.
  • A határbusz járatok bevezetéséhez elsősorban a határrendészet és a közlekedési minisztérium beleegyezésére van szükség, annak érdekében, hogy hivatalos buszmegálló kerüljön kijelölésre és kiépítésre a Horgos 2-es határátkelőhelyen. Az ehhez szükséges lépéseket Kern Imre államtitkár tette meg és a közeljövőben ez a lehetőség is megteremtődik.

Községünk és az új Horgos 2-es buszállomás között oda – vissza közlekedő járatok indulásának idejét és gyakoriságát a piaci igények mentén az erre jelentkező busztársaság fogja meghatározni.

Összességében elégedettek lehetünk, hiszen kezdeményezésünkre, az összehangolt határbuszrendszer kialakításával nem csak községünk, hanem más községek és városok (Szabadka, Zenta, Kanizsa, Óbecse) határral való összeköttetése is megteremtődhet, amennyiben erre lesz megfelelő kereslet.

Mindaddig, amíg a határbusz rendszer beindul, községünk utasai igénybe tudják venni az összehangolt Bácsfeketehegy – Szabadka és Szabadka – Szeged járatokat.

2020.02.07-én a témával a Pannon Televízió Közügyek című műsora is foglalkozott
(34:30 perctől):

 

Még ez is érdekelheti