Főoldal Riport Bandi, a kishegyesi kézműves sör

Bandi, a kishegyesi kézműves sör

írta: Csőke Márk
458 views

A kézműves sörök világa 4 éve nyitotta ki kapuit előttem, amikor is alkalmam volt megkóstolni barátom, Szűgyi Péter söreit, hiszem Ő már akkor társtulajdonosa volt a budapesti Rothbeer sörfőzdének. Akkor jöttem rá, hogy a sör egy igen minőséges ital és az addig kóstolt bolti változatokat még jóindulattal sem nevezhetjük sörnek.

Valójában neki és bátyjának, Róbertnek köszönhetem a későbbi sikereimet és a saját kis pincefőzdém kialakulását. Az első söreimet is az Ő segítségükkel főztem le 2016 tavaszán.Kezdetben csak barna sört készítettem, hozzám ez az ízvilág közelebb állt. A 2017-es évben született meg az első világos sör, amelyre a környezetem is jobban felfigyelt, elkezdtek az ismerőseim érdeklődni iránta. Így jött az elhatározás, hogy befektetek egy saját felszerelésbe és elkezdek rendszeresen sört főzni és lehetőség szerint értékesíteni a portékáimat.

A sörfőzés folyamata elég összetett, sok részletre kell figyelni, elsősorban a megfelelő higiéniai körülményekre. Az érlelési folyamat legalább 6 hétig tart, és csak a felbontáskor derül ki, jól végeztük-e a dolgunkat.

Csak nemrégiben merült fel az ötlet, hogy ebből akár egy vállalkozás is születhet, amikor csatlakozott hozzám Vass Szabolcs grafikus, és magára vállalta a söröm arculatának megtervezését és reklámozását.

Eddig három nyilvános alkalommal került sor a sör bemutatására, Kishegyesen, Szabadkán és Temerinben. Mindhárom helyen pozitív visszajelzést kaptam, optimális a fogyasztás, ami további főzésre ösztönöz. Az önbizalmam egyre megerősödőben van a sörfőzés területén. Kísérletezem új típusokkal és vá rom a környezet visszajelzését. Néhányan már érdeklődtek gluténmentes sör után is, amit a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Jelenlegi terveim szerint a Világos Bandi rendszeresen lesz a kínálatban, mivel erre a típusú sörre van a legtöbb érdeklődő. A barnához képest ez meglehetősen egy könnyedebb ital, kellemes citrusos aromával, melyet az intenzívebb komlózásnak köszönhet. Alkoholtartalma 5,2 %. A barna viszont egy tipikusan téli ivósör, melynél a maláta ízei dominálnak. Folyamatban van még egy Vörös Bandi megjelenése, melyre a prototípusok már elkészültek.Aki szeretne jó minőségű sörrel koccintani, az bátran megkereshet engem vagy Szabolcsot a további részletekért. A következő bemutató helyszíne egyelőre ismeretlen, az érdeklődők a Bandi sör Facebook oldalán minden információt megtudhatnak. 

Fontányi Andor

Még ez is érdekelheti