Főoldal Archívum2007-12 A nemek egyenjogúságáért

A nemek egyenjogúságáért

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
19 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. decemberi számában jelent meg.

 Továbbra is kevés a nő a közéletben és a döntéshozatalban, a gazdaságban…

A kishegyesi Női Fórum és a valjevói Hora nőszervezet közös tanácskozáson vett részt.Annak ellenére, hogy a 2000-es rendszerváltást követően volt némi előrehaladás, továbbra is tény, hogy kevés a nő a közéletben, a politikában, a gazdasági vezetésben, a döntéshozatal folyamataiban. Ennek megváltoztatását szolgálja többi között a Nők ezt is meg tudják tenni elnevezésű program, amely Szerbiában először Belgrádban kezdett kibontakozni, majd a programot kiterjesztették az egész régióra, Koszovótól Vajdaságig. Kishegyesre a Női Fórum és a Hora nőszervezet együttműködése révén jutott el.

A fentieket Dragana Milojevic, a belgrádi szociális központ munkatársa mondta, a szülői egyenjogúság témájára megrendezett kishegyesi tanácskozáson, aki hetedik éve egyik koordinátora ennek a programnak.

Mint mondta, a mozgalom Norvégiában kezdődött, mert ott vették észre először, hogy a döntések meghozatalából hiányoznak a nők. A program elsődleges célja elősegíteni, hogy minél több nő kapcsolódjon be a közéleti munkába, vagy ha már közéleti szereplést vállalt, segítséget nyújt ezeknek a nőknek. Annak érdekében, hogy problémák nélkül meg tudják értetni magukat, ügyesek legyenek a vezetésben és sikeresek az érdekérvényesítésben.

A mozgalom egyébként a norvégok segítségének köszönhetően több országban is kibontakozott, eljutott Afrikába is.

A programot Szerbiában is a Norvég Királyság belgrádi nagykövetsége pénzeli. A szerbiai mozgalom munkájának elismerését jelenti, hogy a programmal kapcsolatos első nemzetközi tanácskozást, amelyen 26 ország képviselői vettek részt, nemrégiben Belgrádban tartották meg.

A tanácskozás összegzéseként a résztvevők megállapodtak abban, hogy a három település nőszervezeteinek képviselői megbeszélést kezdeményeznek az önkormányzat női képviselőivel, valamint a község vezetőivel, hogy a nők helyzetének javítása érdekében a községben hozzák létre az egyenjogúsággal foglalkozó testületet.

P.I.

Még ez is érdekelheti