Főoldal Archívum2007-12 Akire nagyon büszkék vagyunk

Akire nagyon büszkék vagyunk

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
28 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. decemberi számában jelent meg.

 

Csőke Andrea ismét bizonyított! És nem is akárhogy. És nem is akárhol. Olaszországban egy nemzetközi zongoraversenyen 3. helyezést ért el. November 26-tól december 1-jéig édesapjával, és Diósi Rózsával, a topolyai Zeneiskola igazgatónőjével részt vett Goriziában a VII. nemzetközi Citta di Gorizia zongoraversenyen. Tanárnője, Székely Mária sajnos nem kísérhette el tanítványát, de neki is nagy része van benne, hogy Andrea ilyen kiválóan szerepel mindenfelé. Azért már kijutni sem egyszerű erre a versenyre. Egy meghatározott programot kell játszani, majd a helyszínen egy 16 perces (pont 16 perces) összeállítást kell bemutatni. Minden versenyző kötelező programként Scarlatti szonátáját adta elő.

Andrea Chopen, Clementi és Despic műveit játszotta még ezen kívül.A zsűri is nagy elismeréssel méltatta tehetségét. Egy olaszországi zeneszerző saját műveit ajánlotta fel még különdíjként Andreának. És azért ez sem semmi.

Nagy tehetségünknek nem ez az első nemzetközi versenye, megcsodálhatták játékát már Horvátországban és Magyarországon is. Azt hiszem, kevés ilyen gyerek van Kishegyesen, aki ennyire sokoldalú, ennyire ügyes több téren is. Legyen szó zongorázásról, népdaléneklésről, néptáncról, iskolai, községi versenyekről különböző tantárgyakból, Andreára bármikor számíthatunk… Mindemellett beszéli az eszperantó nyelvet, kiterjedt nemzetközi baráti köre van. És azértmegérteti magát angolul, németül és szerbül is.

Valahol titkon mindenki ilyen gyerekre vágyik. És miközben az iskolában beszélgettünk, olaszországi élményeiről, Velencéről, a sóhajok hidjáról mesélt, a fényképeket nézegettük, érkezett az újabb hír: december 14-én Újvidéken a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke fogadja Vajdaság legtehetségesebb gyerekeit. Köztük a mi Andreánkat is!

Andrea most 8. osztályos. Hogy merre tovább? Bármit is választ, bárhová is iratkozik, hisszük, hogy becsületesen, szorgalmasan halad majd az úton.

Molnár Márta

Még ez is érdekelheti