Főoldal Archívum2007-12 Amit tudnunk kell a közvilágítás felújításáról

Amit tudnunk kell a közvilágítás felújításáról

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
39 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. decemberi számában jelent meg.

 

A nyár elején olyan hangok kezdtek hallatszani, hogy valami történni fog közvilágítás ügyben. Akkor még, mint tervről szóltunk róla, ma már valóság. Az előkészítő munkálatok után, szeptember 26-án beindult a szerelés, vagyis a munkálatok azon szakasza, amikor már látható is az, amiről addig beszéltünk. Addig csak örültünk, hogy végre megoldódhat egy régi gondunk, most viszont különböző kérdések merülnek fel, elégedett, vagy elégedetlen megjegyzések hangzanak el. Ez így természetes és jó, de szükségesnek tartom, hogy – mint a projektum vezetője – a Kishegyesi Szó-beszéd nyújtotta lehetőségeket kihasználva, polgártársaimat tájékoztassam néhány, a munkálatokkal kapcsolatos tudnivalóról.

Mint azt már közöltük, a felújítást a tavalyi évben, december 12-én megalakított Tartományi Nagyberuházási Alap eszközeiből pénzeljük. Résen voltunk és már az első körben pályáztunk. A Vajdasági Magyar Szövetség hathatós érdekképviseletének köszönhetően nyertünk is. E pénzeszközökből a következőket tudjuk elvégezni:A jelenleg használt lámpákat leszerelés után hiánytalanul átadjuk a Helyi Közösségnek, mint jogos tulajdonosnak. Helyettük pedig új világítótesteket szerelünk. Ezek a zágrábi TEP gyár tetszetős kivitelű termékei, narancsszínű, magasnyomású nátriumégőkkel felszerelve. Műszaki szempontból megfelelnek az európai követelményeknek és erről certifikátummal is rendelkeznek. A gyártó négy év minőségi garanciát ad rájuk.

A főutcákon minden villanyoszlopra 150W- os lámpatestek kerülnek, míg a mellékutcákban minden második oszlopra szerelünk 50W-os világítótestet. Ehhez ragaszkodnunk kell, mivel egyrészt így tudjuk biztosítani az utaink relatív egyenletes megvilágítását, másrészt pedig kötelesek vagyunk a pályázatra benyújtott tervdokumentációval összhangban kiépíteni a rendszert. Ez kellemetlenül érintheti azokat a polgártársainkat, akiknek háza (kapubejárata) előtt eddig volt lámpa, a mostani elrendezés szerint pedig nincs. Megnyugtatásukra elmondom, hogy ez csak ideiglenes állapot lesz. Célunk, hogy az eddigiekben leírt munkálatok befejeztével az első fázisban kihagyott, közbeeső oszlopokra is ugyanilyen világítótestek kerüljenek.

Eredetileg úgy terveztük, hogy a Kishegyes-Szikics közötti kerékpárutat is 150W-os lámpákkal világítjuk meg. Később azonban módosítottunk ezen, mivel okosabb ezt az energiát a lakott részek problémás pontjainak jobb megvilágítására felhasználni. Emellett, időközben újabb pályázatok révén sikerült plusz eszközökhöz jutni, minek eredményeként még e fázisban a Község területén kb. 300 lámpát tudunk elhelyezni. Számításaim szerint ezzel kiküszöböljük azt a kellemetlenséget, amit a minden második oszlopra való szerelés okozott, nevezetesen azt, hogy így egyes sarkokon gyenge megvilágítást tudunk elérni.

Azonban, ott, ahol a nem célszerű helyre ültetett, vagy túlságosan terebélyes fák árnyékolnak, sajnos, nem érhető el minőségesebb megvilágítás. E helyeken csak a koronák ésszerű gallyazása hozhat javulást. Ez fölöttébb kellemetlen megoldás, hiszen mindannyian tudjuk, mekkora, pénzben ki nem fejezhető érték egy-egy fa. Azonban, a biztonságunk érdekében el kell gondolkodnunk egy ésszerű kompromisszumos megoldásról.

Köztudott tény, hogy folyamatban van az autóutunk még nyitott részének zárt rendszerűvé tétele. Ennek óhatatlan következménye a falvainkon áthaladó gépjárműforgalom jelentős növekedése lesz. Ez is egy jelentős ok arra, hogy utainkat a lehető legjobban megvilágítsuk. Sajnos, a leírtakkal még nem oldódik meg a mindannyiunkat irritáló, nappal is, – éjjel pedig nem mindig – világító lámpák problémája. Ezt azonban csak úgy tudjuk megoldani, ha a közvilágítás irányítását átvesszük az áramszolgáltatótól. Erre is van tervünk, konkrét és megvalósítható elképzelésünk. Realizálására azonban (elsősorban anyagi eszközök hiánya és időjárási tényezők miatt) csak a jövő évben számíthatunk. Idővel ezekről a dolgokról is szeretnék beszámolni.A munkálatok befejezésének határidejéről jelen pillanatban beszélnünk felelőtlenség lenne, lévén, hogy az eredeti számítások szerint ezt a fázist jóval a tél beállta előtt be kellett volna fejezni. Azonban olyan, előre nem látható komplikációk léptek fel, amelyekre nem tudtunk hatni. Elsősorban a gyakori csapadékra, illetve a már-már gyanúsan gyakori meghibásodásokra gondolok. E sorok írásakor már tizenhatodik napja szünetel a munka a szerelőkosár javítása miatt.

Amennyiben további kérdés, észrevétel merülne fel, minden polgártársam bizalommal fordulhat a Helyi Közösséghez. Jómagam is szívesen tájékoztatok mindenkit személyesen, vagy a 738-603-as, ill. a 064 163 50 79 -es telefonon.

A közvilágítás felújításának idejére minden polgártársam megértését és türelmét kérem a munkálatokkal járó kisebb-nagyobb kellemetlenségek elviseléséhez. Meggyőződésem, hogy megéri mert – tart, amíg tart – ezt követően egy olyan falunak- községnek örülhetünk, mely üzembiztos rendszerrel, jól megvilágított lesz. Olyan falunak- községnek, ahol nagyobb biztonsággal közlekedhetünk és nagyobb biztonságban tudhatjuk iskolából hazatérő, vagy éppen szórakozni induló gyermekeinket és anyagi javainkat is.

Hallgató Sándor

Még ez is érdekelheti