Főoldal Archívum2007-12 Olvasói levél : Helyzet

Olvasói levél : Helyzet

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
0 hozzászólás 51 megtekintés

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. decemberi számában jelent meg.

Ha minden igaz, 2008 tavaszán kerül sor a helyhatósági választásokra, így nem árt elemezni az elmúlt évek tevékenységét, történéseit.

Kishegyes település azért tart ott, ahol tart, mert minden év az elpackázott évekről szól. Sem stratégia, sem célok, sem prioritás nem létezik, nálunk alkalomszerűen, a valószínűségszámítás szabályait is meghazudtolva születnek ígéretek, döntések.

Négy éve a választási ígéret a feketicsi ipari parkra, az utcák betonozására fókuszált. Ipari parkunk lesz, ez nem kérdés, ezt már 4 éve tudjuk. Ebből fakadóan munkahelyek százai is lesznek, ezt is már 4 éve tudjuk. Ehhez képest elég egy pillantást vetni a tervezett területre, hogy reálisan lássuk a helyzetet.

Betonozott utcákat az elmúlt 4 évben már sokszor ígértek, meg útjavításokat is. Tessék megszámolni az új aszfaltozott vagy betonozott utakat és tessék megszámolni a javításokat méterben, majd azt összehasonlítani a Feketicsen vagy Lovcenacon elvégzett felújításokkal.

Úgy tűnik Kishegyes település érdekeit senki sem képviseli. A miért kérdésre kell a választ megkeresni, de a helyzet megértéséhez előbb az alábbi mindenki által látható és érezhető problémákon is gondolkodjunk el!

Emlékszik-e Ön arra:

 • hogy már 2007 márciusára biztosra ígérték a gázzal való fűtés lehetőségét. Ezzel szemben 2008 márciusában sem fogunk gázzal fűteni.
 •  hogy Feketics sportcsarnokkal rendelkezik, Lovcenacon műfüves pálya is van már. Kishegyesi helyzetről, a kézilabda-pálya állapotáról, a kishegyesi fiatalok sportolási lehetőségeiről pedig továbbra sem illik beszélni…
 • VMSZ hatalomnak egy fél játszótér megépítésére tellett az elmúlt időszakban.

Sejtette- e Ön, hogy:

 • Polgármesterünknek az elmúlt 4 évben egyetlen saját kezdeményezése, saját projektje, egyedi döntése nem akadt?
 • Községünk dolgait egyetlen ember látja át igazából? Tessék találgatni, hogy ki lehet az!
 • a Községi képviselő testület tanácsnokainak sincs betekintésük a községi folyamatokba
 • Feketicsen úgy a színházteremre, mint a kultúrotthonra milliókat költenek, ezzel szemben Kishegyes a színháztermével sem rendelkezik, csak ad-hoc használhatja.

Tudta- e Ön, hogy:

 • Biztos karrierre és munkahelyre annak a vajdasági magyar fiatalnak sokkal nagyobb esélye van, aki belép a VMSZ- be? Sajnos Kishegyes Községben sincs ez másképp, mint azt az új káderpolitika is bizonyítja.
 • Kishegyes Község költségvetésében a reprezentációs tétel teljesül elsőként?
 • Minden valamirevaló községben a törvényekkel összhangban a civilszervezeteknek szánt pénzt pályáztatás útján nyerhetik el az érintettek. Ezzel szemben Kishegyes Községben sem pályáztatás, sem nyilvános betekintés nem létezik a folyamatokba.
 • A civilszervezeteknek esetlegesen odaítélt pénzt soha nem utalják át 100%-ban?
 • Nincs éves munkaterve a községnek, így nincs is mit számonkérni rajtuk!

Meddig lehet ezt az utat folytatni? Nem kellene megálljt parancsolni? Nem kellene a civil szférát nagykorúsítani végre? Nem kellene a kishegyesi érdekeket összeírni, egyeztetni? Nem kellene már egy kicsit a XXI. század szellemében gondolkodni, még ha Szerbia olyan is, amilyen? Nem kellene mindezt végre korrektül csinálni? Nem kellene már a felelősöket is megnevezni?

A civil szféra lényege, hogy problémákat felvesse és azokra megoldásokat mutasson. Valamint, hogy elérje, hogy a hatalmat ellenőrizni tudja. Ez lesz a tétje a tavaszi választásoknak. Vagy lesz egy kishegyesi érdekeket érvényesíteni tudó lobbi, koalíció, szövetség – vagy minden megy az eddigiek szerint…

Mert lehet majd választani!

Horváth László
Dombos Polgárok Egyesülete

0 hozzászólás
0

Még ez is érdekelheti