Főoldal Archívum2007-11 Nagy siker volt – kishegyesiek Budapesten

Nagy siker volt – kishegyesiek Budapesten

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
207 views

Figyelem!
A következő bejegyzés a Szó-Beszéd nyomtatott kiadásából származik, így annak tartalma esetlegesen elavultnak tekinthető. A Digitális Archiválási projektünk során végrehajtjuk a fellelhető összes Szó-Beszéd kiadás digitalizálását és közreadását további felhasználás céljából. A alábbi cikk nyomtatásban a Szó-Beszéd 2007. novemberi számában jelent meg.

 

Szeptember 28-a és 30-a között tartották meg a magyar főváros XVI. kerületének Erzsébet-liget városrészében a hagyományos KERTVÁROSI VIGASSÁGOKAT. A háromnapos rendezvénysorozatnak először voltak vendégei a kishegyesiek, mégpedig a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének, a KINCSE-nek a tagjai és vendégeik. A csoport koordinátora Novakov R. Annamária volt.

– A kapcsolat tulajdonképpen úgy alakult ki, hogy Rúzsa Magdi, a Megasztár győztese ebben a kerületben él Budapesten. Az ottani önkormányzat évente megrendezendő ünnepségére a hagyomány szerint meghívják a kerületben élő ismert színészeket, művészeket, énekeseket. Amikor szóba került Magdi fellépése is, szinte azonnal adódott az ötlet, hogy mivel ő kishegyesi származású, adjanak alkalmat a bemutatkozásra és egy találkozásra, ismerkedésre szülőfaluja képviselőivel is -mondta Annamária.

Rúzsa Papp Mária, Magdi édesanyja is Budapesten él, és aktívan kivette részét a rendezvény megszervezéséből. Ő is tagja a nagycsaládosok egyesületének, és lehetőségéhez mérten segíti tevékenységét, többször is küldött már könyveket, ruhaneműt a kishegyesi nagycsaládosoknak.- Nagy örömünkre szolgál, hogy Budapesten bemutathattuk községünket, amit nagy körültekintéssel szerveztünk. Tartottunk egy ismertető előadást, amelyen igyekeztem a legátfogóbb módon megismertetni a szépszámú hallgatóságot Kishegyes múltjával, jelenével, kulturális életével. Ebben nagy segítségemre volt Mirnics György nyugalmazott pedagógus, aki a kishegyesi oktatás történetével foglalkozott és Mirnics József hitoktató, aki a vallási élet múltját ismertette előadásában. Kulturális életünk szemléltetését olyan művészekre bíztuk, akik méltóképpen képviselik azt a sokszínű művelődési életet, mely községünkben folyik.

Kiállítottuk Fürsztner Etelka festő-keramikus munkáit, Németh László és Kormos Róbert festők képeit, Kollár Ilona népi hagyományokat őrző alkotásait és Sípos Mihály fafaragványait. Az előadás előtt Pál Gergely fiatal citerás szórakoztatta a közönséget – mondta Rúzsa Papp Mária.

A kishegyesi vendégek részt vettek a kispályás labdarúgótornán is, sőt még gálamérkőzést is játszottak az önkormányzat vezetőiből és képviselőiből álló csapattal. A budapesti házigazdák számos meglepetéssel is szolgáltak vendégeik számára. Pénteken az Új Színház előadásában megnézték a Szent Iván-éji álom című Shakespeare-darabot, majd városnézés következett.

A magyar főváros főbb nevezetességeit: a Hősök terét, a Gellért-hegyet, a Szent István bazilikát nézték meg, de ellátogattak a parlament épületébe is. Másnap színes népzenei és népi táncos kavalkád részesei lehettek, és ők is felvonultak Kishegyes zászlaja alatt.

Vasárnap volt tulajdonképpen az igazi kishegyesi nap, amikor valamennyien bemutatkoztak a közönségnek, ki a művelődési házban, ki pedig a sportpályán. Délután volt a már említett történelmi előadás is, majd ezt követően Kovács Péter polgármester fogadást adott a vendégek részére, megköszönve mindenkinek a részvételt és kifejezve reményét, hogy a jövőben még magasabb szintre emelkedik ez a kapcsolat.Az est fénypontja mindenképpen Rúzsa Magdi koncertje volt, aki ezúttal is óriási sikert aratott budapesti rajongói körében

K.Z. (a Magyar Szó cikke alapján)


Negyedik alaklommal került megrendezésre idén a Kertvárosi Vigasságok rendezvénysorozat, szeptember utolsó hétvégéjén 28-29-30-án. Péntek délben még szakadt az eső, s a rendezők – a Corvin művelődési ház Erzésbet ligeti színház munkatársai – pedig csak remélhették, hogy ezúttal nem téved az időjósda a hétvégét illetően. A kishegyesiek érkezésével egyidejűleg azonban igazi vén-asszonyok nyara köszöntött ránk, hála az égieknek.

A Mátyásföldiek véleménye szerint az Erzsébet-liget rég nem látott ennyi embert egy helyen, mint ezen a hétvégén! A programok már részben hagyományosnak tekinthetők: a nyitó színházi előadás, a Kolompos táncház, a művészeti csoportok műsorai, kézműves-foglalkozások, főzőverseny, koncertek, borok versenye, egészség utcája, sportprogramok sorozata stb. Igazi különlegességnek számított a Kishegyest képviselő KINCSE vendégszereplése a rendezvényen, ahol majdnem minden programban részt vettek. Vasárnapi bemutatkozó kiállításukon minden látogatót otthonról hozott házipálinkával és pogácsával kínáltak, mintegy válaszul arra, ahogy pénteken őket is kenyérrel köszöntötte Bankó László, a színház főigazgatója…

Volt nagyon szép helytörténeti előadásuk citerával, fuvolával, színpadi játékuk vásári komédiával, verssel, mesével, népdallal és futball csapatuk is részt vett az Olt faluért Olimpián, ahol megmérkőztek a XVI. kerületi Önkormányzati Képviselők profi csapatával is. Egy nem hivatalos mérkőzés erejéig ugyanis velük is pályára léptek, ahol – mint az idei Kertvárosi Vigasságok sztár vendégéi – derekasan küzdöttek, ám ennek ellenére 5¬2 arányban vereséget szenvedtek az egyelőre még nagyobb játékerőt képviselő kertvárosi politikus válogatottól, így csak a másodiknak járó serleget mondhatják magukénak.

Az olimpia résztvevőit az is küzdésre motiválhatta, hogy a győzteseknek kijáró kupákat, érmeket, okleveleket, a Ferencváros legendás hátvédje, Szűcs Lajos adta át. A 64 éves sportember több mint háromszázszor szerepelt magyar bajnoki mérkőzésen, negyvenszer volt a magyar válogatott tagja, 1968-72 között olimpiai bajnok futballista, és egy alkalommal a világválogatottal is pályára léphetett.A negyven fős kishegyesi csoport ellátásáról a családias hangulatú helyi Sas Hotel szívélyes személyzeté gondoskodott. A Corvin Művelődési Ház – az egész programsorozat szervezője – még egy városnézéssel egybekötött Parlament látogatást is beiktatott a Vajdaságból érkezett csoportnak a sűrű hétvégébe. Emiatt ugyan ugrott a szombati bográcsozás és a magukkal hozott bor minősítése, de a remények szerint jövőre az ő birkapörköltjük is ott fog rotyogni a többi kondér társaságában. Amennyiben létrejön a két település között tervezett testvérvárosi kapcsolat, talán még a szerbiai magyarlakta falu válogatott focicsapata is megejtheti a visszavágó mérkőzést a kertvárosi miniszterek csapata ellen.

A másik különlegesség Rúzsa Magdi vasárnap esti koncertje volt, amely megkoronázta a három-napos rendezvényt… Több ezer ember gyűlt össze a szabadtéri színpad előtt, meg amerre a szem ellátott. Nem volt lökdösődés és tolakodás még a színpad közelében sem, így a biztonsági őrök is nyugodtan élvezhették a koncertet.

Egy idős úr mondta ki – egy rózsaszál kíséretében – amit mindannyian, akik ott voltunk a szívünkben érzünk: nagyon szeretünk, Magdi, most már a miénk vagy! Ez a kedves és nagyon tehetséges lány igen messziről jött, de teljes szívvel kívánjuk neki, hogy érezze azt a szeretetet és bátorítást, amellyel befogadtuk Magyarországon és a XVI. kerületben – szűkebb hazánkban – amely már az övé is!Az Erzsébet-ligeti színház művelődés szervezőinek minden elismerés és dicséret kijár, mert egy igazi, jó hangulatú kertvárosi dzsembori élményében részesítették a közönséget, köztük kishegyesi vendégeiket is, ahonnan a KINCSE tagjai sok szép emlékkel, rengeteg újonnan kötött barátsággal, és természetesen sok-sok ajándékkal tértek haza. Nagy siker volt…

Szőke Kati (Helyi Hírek) után R. Papp Mária

Még ez is érdekelheti