Főoldal TollforgatókÚj hullám És „Kishegyes” zeng

És „Kishegyes” zeng

írta: Bakos Dorisz
339 views

Falunk 250. évfordulója alkalmából  Dudás Virág Ervin, falunk fiatal hegedűművésze és  jóbarátja Ábrahám Máté, csellista kiadták új közös szerzeményüket „Kishegyes” címmel.

Egy két sor a messingeren, egy rövid telefonbeszélgetés és sikerült megtudnom, hogy a két fiatal tehetség, hogyan is alkotta meg a „Kishegyest”.

Dudás Virág Ervin nevét azt hiszem falunkban, ha nem is mindenki, de a lakosság apraja nagyja  ismeri, mint „a kisfiút, aki hegedűvel a kezében született!” Nos igen, magam is úgy vélem, hogy ez minden bizonnyal így történhetett, és előbb tudott hegedülni, mint legót építeni. ( haha…) Ábrahám Máté, Ervin legjobb barátja ( aki szerintem, akárcsak Ervin,ő is előbb játszott a húrokon, mint a kisautókkal…) szabadkai születésű, de magát „félig kishegyesinek” tartja. Ezen kötődése falunkhoz, már a gyermekkorára vezethető vissza. Elmondása szerint korai gyermekkorában sokat tartózkodott Kishegyesen és édesanyja is félig „falunkbéli lány”. Majd az idő múlásával  vissza -vissza tért nagybácsijához, majd egy-két kisebb rendezvényen való zenélés erejéig megcsillogtathatta tudását. Pl. néhány évvel ezelőtt a Művészetek udvara című irodalmi délutánon hallhattuk őt, őket. Én személy szerint akkor ismertem meg a „duót” és szinte azonnal sikerült nekik magukkal ragadniuk.

 

Ervinnel való beszélgetésünk során megtudtam, hogy a szám valójában már régebbi ötlet, melyet  az évforduló segített elő, hogy meg is valósuljon. Ervin elmondása szerint, Máté fejéből pattant ki az ötlet, még anno a Művészetek udvarában. A szám elején és végén hallott rész volt a kiindulópont, majd eköré íródott a többi. Elmondásuk szerint a zenét hallgatva kishegyes egy -egy  látképe tárul elénk. A zene kezdeti gyorsasága az emlékek kavalkádja, az ez követő lassulás a múltba való egy-egy kisrándulás. Talán hasonlatként a szélfúvás lágy hullámai s az olykor-olykor erősödő rezgésével tudnánk legjobban kifejezni az érzést, melyet Kishegyes jelent az itt élők, innen származók és  lélekben kishegyesinek tartandók számára. A  löszfal oldalában, a Dombos harsonája, az utcalámpák szabadsága, a Pöndöl árva udvarában, a szomszédnénik kedves pillantása, s a piac öreg balladája, szívünk egy-egy dobbanása.

” Kedves kishegyesiek!
Zenésztársammal és falubéli jóbarátommal, Máté Ábrahám, ezen zenénket a falunknak és a benne élőknek dedikáltuk!
Fogadják tőlünk sok-sok szeretettel „Kishegyes”-t! „- Dudás Virág Ervin

Végezetül csak annyit, miután a kedves olvasó meghallgatta a „Kishegyes”-t biztos vagyok benne, hogy ő is látni, érezni, átélni fogja mindazon szavak, melyeket sorokba fogaltunk.

Gratulálok még egyszer a fiúknak, olvasóinknak pedig kellemes zenehallgatást kívánok!

 

 

Még ez is érdekelheti

2 hozzászólás

Szabó Árpád 2019-10-22 - 06:10

Remek hangulata lett! Gratulálok a szerzőknek! Remélem minél többször lesz alkalmunk meghallgatni élőben is :)

Radmila Marković 2020-09-15 - 18:52

Imádom a vonós hangszert. Élvezet volt hallgatni a két művészt. Köszönet érte.

Hozzászólások lezárva.