Főoldal Intézményeink híreiEgyházi hírek Istenes Szent János kishegyesi követője

Istenes Szent János kishegyesi követője

írta: Tóth Péter
846 views

Egy kishegyesi fiatalember – ma már gyógyszerész – tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy a továbbiakban az életcélja a betegápolás lesz. Ennek megvalósítása érdekében 2011-ben csatlakozott a már ötszáz éves múltra visszatekintő Istenes Szent János Betegápoló Irgalmas Rendhez Bécsben. Azt követően több országban élt és dolgozott, szülőfalujába is ritkán tudott csak hazatérni. Most mégis megtette és beszámolt arról, hogyan élnek a szerzetesek ebben a rendben.

Horváth Kornélt az irgalmasrendben frater Damiannak hívják és jelenleg Bresciában egy kolostorban él. A Betegápoló Irgalmas Rend által működtetett egyik kórházban dolgozik társaival. A kishegyesi Szent Anna templomban néhány érdeklődő számára tartott ismertetőt és egy kisfilmet is leveített eddigi ténykedéseiről. Elmondta, hogy ebben a rendben a szerzetesek többsége orvos, gyógyszerész, ápoló, vagy gyógytornász, illetve masszőr és önzetlenül azon tevékenykednek, hogy a betegeknek azon kívül, hogy lelki segélyt is nyújtanak, a testi gyógyulásához is hozzájáruljanak. Bécsben csatlakozott a rendhez 2011-ben és onnan 2012-ben Grazba került, akkor már szerzetesjelölt státuszban. 2013 és 2015 között végezte el a két éves noviciátusképzést. 2015 Regensburgban, majd 2016 és 2018 között Budapesten szolgált, majd ismét Bécs következett. 2019 júliusa óta pedig a lombardiai Brescia város kolostorában él társaival és a rend által működtetett kórházban dolgozik.

Elmesélte, hogy a Betegápoló Irgalmas Rendet Juan Ciudad (Istenes Szent János) alapította még 1537-ben a spanyol Granada városában. A közösség működését 1572-ben V. Piusz pápa hagyta jóvá, majd 1586-ban V. Szixtusz pápa ismerte el laikus szerzetesrendként. 1624 óta sorolják a koldulórendek közé, mivel a Szent Ágoston reguláját követő szerzetesrend ekkor kapott alamizsnagyűjtési jogot. A rend elsődleges célja a betegek ápolása volt maradt a mai napig is. Európa-szerte kórházakat és gyógyszertárakat alapítottak és működtettek, valamint háborúkban sebesülteket és betegeket ápoltak. Valójában a kórházi ápolás megteremtőinek tekinthetőek.

A fiatal szerzetes elmondta, hogy a három alapvető szerzetesi fogadalom a szegénység, a tisztaság, és az engedelmesség mellett a rendtagok negyedik fogadalmuk letételével a betegek állandó ápolására és gyógyítására kötelezik magukat. A római katolikus egyház a szerzetesi rend megalapítóját szentté avatta és Spanyolország egyik legfontosabb vallási személyiségeként tartják ma is számon. A magyarok között először 1650-ben Szepesváralján jelentek meg az irgalmasrendi testvérek. Damian szerzetes elmondta, tudomása szerint egykor a mai Szerbia területén, például Zimonyban is működtek. Jelenleg Magyarországon vannak jelen. Gyógyító és szociális intézményeik a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Gránátalma patika, a Pécsi Irgalmasrendi Kórház, a Váci Irgalmasrendi Kórház, Érden a Szent József Idősek Otthona, valamint Pilisvörösváron a Szent Erzsébet Idősek Otthona. Jelenleg 53 országban van jelen a rend. Több mint 300 kórházat, szolgálatot és központot működtetnek különféle gyógyászati területeken. Az Istenes Szent János „család” 45 000 szerzetest és világi segítőt számlál, több tízezer támogatójuk van. Valójában Istenes Szent János tekinthető a modern betegápolás megalapítójának, hiszen ő volt, aki először külön termekbe osztotta betegeket nemek és betegségek szerint úgy, hogy közben mindenkinek megvolt a saját ágya. Feljegyzéseket készített a betegekről, éjjeli ügyeletet vezetett be és az első higiéniai szabályozás is tőle ered. Később ezt a rendet bízták meg a pápa személyes orvosi ellátásával is.

Elmondta, hogy a szerzetesi rendbe tartozók közül sokan rendes munkaviszonyban vannak a kórházakban, ahol szakorvosként, ápolóként, gyógyszerészként szolgálnak, a fizetésüket pedig beadják közösbe. A rendet ezekből a pénzekből és adományokból tartják fenn. Nagyon szerényen, de a kisfilm és az elbeszélés tanúsága szerint is vidám családias hangulatban élnek. Fejenként mindössze száz eurót kapnak zsebpénz gyanánt havonta, de sokszor ennek egy részét is rászorulóknak adják. Sokat imádkoznak és elmélkednek, ugyanakkor családias a hangulat és vidáman telnek a napjaik, pedig sok esetben nehéz feladatokat kell ellátniuk. A rendek hivatalos nyelve az olasz, illetve a német és ezeken a nyelveken kommunikálnak, de Damian szerzetes nagyon szépen és választékosan beszéli továbbra is anyanyelvét, a magyart is. Olaszországban a koronavírusos betegek ápolásából is kivették részüket. Ellátják a menekülteket és hajléktalanokat is, olyanokat is, akik nem tudnak fizetni érte. Emellett vallási szempontból sem rekesztenek ki senkit, a más vallásúakon is segítenek.

Még ez is érdekelheti