Főoldal RiportMások írják rólunk „Van, akinek kényszer, van, akinek luxus”

„Van, akinek kényszer, van, akinek luxus”

írta: Szó-Beszéd Adminisztrátor
74 views

Rácz Krisztina kishegyesi lakos. Most éppen. Amikor mindenki külföldre költözik, ő hazajön, és házat vesz. Ráadásul nem egy nagyvárosban, hanem falun. Szeged, Nagybecskerek, Belgrád, Budapest, Bécs, Graz, Leuven, Ljubljana után Kishegyesre költözött.

Bevezette az internetet, lekvárt főz, csempét válogat, kredenceket újít fel, házat rendez be, doktori disszertációt ír, vendégeket fogad. Romantikusan hangzik, ugye? Meglátta és megszerette a helyes gangos parasztházat. Azóta Wanda nevű vizslájával boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Hogy is van ez?

– Azt hiszem, még apukámtól eredeztethető a rajongásom a gangos házak iránt. Egynek szerettem volna én is a tulajdonosa lenni. Természetesen én lennék a legboldogabb, ha megengedhetném magamnak, hogy Belgrádban, Budapesten vagy Brooklynban vehessek egy gangos házat, de legyünk reálisak. Nincs ennyi pénzem. Evidens volt hát, hogy falun kell házat vennem, mert csak erre van keretem. Más településhez nem kötődöm, Kishegyeshez azonban igen, ismerek itt embereket, van valamiféle szociális hálóm, és tökéletes helyen van.

Kishegyesről az embereknek főleg a Dombos Fesztivál jut eszükbe, neked milyen kötődéseid vannak?

– Én teljesen véletlenül Zentán születtem. Apukám szentmihályi volt, anyukám törökbecsei, s gyerekkoromban Nagybecskereken éltünk. Utána a szüleim elváltak, édesapám újranősült, és mivel a második felesége kishegyesi, az öcsémmel, Jocival — aki féltestvérem — együtt ideköltöztek. Én magam is rengeteg időt töltöttem itt a szünidőben, és az egyetemi éveim alatt is szinte minden hétvégén eljöttem ide, sőt a doktorimhoz szükséges terepmunkát is itt végeztem.

Azt mondtad, hogy Kishegyes tökéletes helyen van. Kifejtenéd, mire is gondolsz?

– A barátaim, hál’ istennek, olyanok, mint én: nagyon mobilak. Kishegyes a híres Orient Express vonalán helyezkedik el, csak ezt sokan nem tudják. Bizonyos elméletek szerint a gyilkosság az Orient Expressen éppen itt történhetett, a regényben ugyanis Vinkovcében (Vinkovciban) derült rá fény, s akkor már néhány órája halott volt az áldozat. Ha kiszámoljuk, Kishegyes környékén járhatott a vonat a bűncselekmény elkövetésekor. A falu jó helyen van, hiszen a Belgrád—Újvidék—Budapest-útvonalon helyezkedik el, tökéletes.

Gyorsan megtaláltad ezt a házat?

– Mindenhol azt mondják, hogy falun rengeteg az eladó ház. Amikor azonban keresgélni kezdtem, ez nem éppen így volt. Ez azért lehet, mert sok az üres ingatlan, de a tulajdonosok, örökösök lemondanak az eladásról. Keresni kell. Nekem a barátaim, ismerőseim segítettek. Ez volt az első vagy a második ház, melyet megnéztem, de az volt a döntő, hogy van gangja.

A közösségi portálok, blogok manapság úgy működnek, mint egy végtelen háló köztünk és a barátaink (de sokszor ismeretlen emberek) között, így ha valamire szükségünk van, azt kiírjuk a Facebookra, és a barátaink jelentik, miben tudnak segíteni. Te is többször közzétetted, hogy éppen mire van szükséged.

– Igen, szerintem ma így működik a világ. És valóban sokan jöttek segíteni. Akár takarítani, akár bútorokat, használati tárgyakat hozni-vinni. A barátaim szanaszét élnek a világban, én pedig egy gyakorlatias ember vagyok, ezért amikor azt kérdezték, mit hozzanak, akkor használható dolgokat kértem, nem mondtam, hogy: „Jaj, hát nem is tudom, semmit…” Ebben a házban egy-két tárgy kivételével minden használt, vagy pedig kaptam. Éppen néhány napja hoztak egy szekrényt az előszobámba, most pedig, amíg veled beszélgettem, egy pezsgőspohárkészlet érkezett, szintén barátoktól. Készítettem egy blogot, majd külön Facebook-oldalt is, a ház pedig a Fácán Villa nevet kapta.

Miért éppen Fácán Villa? (És ezen a ponton közbeszól egy kakas is a szomszédból.)

– Volt egy kitömött fácán a vendégszoba ajtaja fölött. Én félek tőle, úgyhogy most a padláson várja, hogy egy niši barátom elvigye, egy másik, illusztrátor ismerősöm pedig majd fest egyet a helyére.

Szerda Zsófi

Forrás: Hét Nap, LXX. évfolyam 32. szám,

www.hetnap.rs

Még ez is érdekelheti