Főoldal Piszkozat Ahol csak a kreativitás szab határt

Ahol csak a kreativitás szab határt

írta: Csőke Márk
76 views

Kishegyesen az 1993-as generációból sokan önálló vállalkozásba kezdtek. Mivel idén töltik 25. életévüket, úgy gondoltuk, az év során őket fogjuk megszólítani, meséljenek magukról, a vállalkozásukról, terveikről. Első ilyen interjút Kovács Balázs alkalmazott – és vállalkozó grafikussal készítettem.

Honnan jött ez, hogy te ilyesmivel kezdj foglalkozni?   
Tanulmányaimat a nyomdaipari grafikus szakon végeztem el, és ahogy a középiskolai évek teltek-múltak egyre jobban tudatosult bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. 18 évesen elkezdtem dolgozni Szabadkán egy nyomdában, majd nem sokra rá megkeresett az egyik volt osztálytársam, aki ma már hivatalosan is méhész, hogy szüksége lenne mézes címkére. Elmondta az elképzeléseit, én pedig ezt kihívásnak fogtam fel, megterveztem. A visszajelzések alapján az összkép jól sikerült és ezután szájról – szájra kezdett el terjedni, hogy én ilyen dolgokkal is foglalkozom és egyre többen kerestek meg különböző kérésekkel. Akkor elkezdett játszani bennem az a gondolat, hogy mi lenne, ha ezt hivatalosan is csinálnám, hogy még több lehetőség nyíljon meg előttem.

Ezután rögtön belevágtál a vállalkozásalapításba?
Nem, dehogy… Két évvel ezelőtt szülővárosomba, Szegedre sodort az élet. Nagyon sokáig nem is vállaltam privát munkát, mert azt hittem, hogy mivel másik országban vagyok, az addigi ügyfeleim nem fognak a munkáimra igényt tartani. De ez nem így történt, ugyanúgy megkerestek Szegeden is, sőt egyre több munkaajánlattal kerestek fel és egyre jobban foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lenne, ha én ebbe tényleg belevágnék. Természetesen kaptam hideget és meleget is egyaránt. Voltak, akik támogattak, voltak, akik ellenezték, hogy másik ország, ott szigorúbbak a szabályok, nincsenek kiskapuk. De éreztem, hogy képes vagyok rá, függetlenül a támogatás mértékétől… így belevágtam!

Ez mikor történt? Mik voltak az első lépések?
Tavaly, nyár végén. Előtte nagyjából másfél évig gondolkodtam, mi lenne a megfelelő név, logó, arculat. Végül a Klick Print & Design név mellett döntöttem, mivel manapság minden az internet körül forog. Bár ezt nem kell bemutatnom… jóformán pár kattintással (click-el) elintézed a hétköznapi dolgaid világháló nagy világában. Ez nálam is így lesz rendelés terén a készülő félben lévő weboldalamon. A logóm egy balra lefelé mutató nyíl, ami egyben egy K betű is. A név kezdőbetűje pedig ezért K betű C helyett.
Munkáid során mit is csinálsz pontosan?

Nagyon sokféle szolgáltatás nyújtok, tulajdonképpen mindennel foglalkozom, aminek a reklámhoz, a marketinghez, dekorációhoz, grafikához és a nyomdai termékhez köze van. Névjegyek, öntapadós címkék, naptárak, gyújtók, szórólapok, plakátok, esküvői meghívók, falmatricák, fa és plexigravírozás, céges táblák… stb.
Milyen jellegű munkáid vannak? Mennyire keresnek téged?
A szolgáltatásaim közül a legújabb a különböző dekorációs elemek előállítása. Ezeket a weboldalon lehet majd megvásárolni, illetve a hetekben kerül a kishegyesi Minimarket 76. (Hornyák bolt) nevű üzletbe. A vásárlók kézhez kaphatnak egy katalógust, amiben különböző dekorációs elemek lesznek feltüntetve különböző méretekben, ezek lehetnek bel – és kültéri elemek is, alkalmas házak, szobák, esetleg üzlethelyiségek dekorálására. A másik szolgáltatás, ami még nagyon friss, az a faliórák és kulcstartók gravírozása fába vagy plexibe. Itt szintén egyedi tervezésű grafikákról beszélünk, így leginkább születésnapi ajándék céljából vagy különböző alkalmakra rendelik.
Az ügyfélköröm folyamatosan gyarapszik, munkáim már nem csak Magyarország és Szerbia szerte, hanem Ausztriába is eljutnak. Minden feladatot egyaránt megbecsülök függetlenül attól, hogy kis – vagy nagy mennyiségben rendelnek.

Ez elég komolyan hangzik. Mikkel dolgozol, vagy hogyan tudod a termékeket elkészíteni?

A nagy felületű nyomtatást egy HP Latex plotterrel kivitelezem. A dekorok illetve a különböző alakzatú nyomtatványok vágását egy Roland vágóplotterrel, továbbá lézeres nyomtatóval is dolgozom, ami lehetővé teszi a kis és közepes mennyiségű munkák kivitelezését. A nagy mennyiségű munkákra pedig nyomdagépeket használok. Van még egy Wacom digitális rajztáblám, ami megkönnyebbíti a munkák megtervezését.
Milyen visszajelzést kapsz az ügyfeleidtől? Mennyire vannak megelégedve a munkáddal?
Komoly, nagy cégekkel is dolgozom együtt és ahogy nekik biztosítani tudom a versenyképes árakat és a jó minőséget, ugyanezeket a feltételeket kapják a kisebb vállalkozók és a magánszemélyek is.
Mennyire tudsz te ebből megélni? Mennyire érzed jó befektetésnek a munkádat?
Folyamatosan lehet hallani, hogy egy vállalkozónak mennyire jó, mert „saját magad ura vagy”. Ez tévhit, itt nem fix 8 órát dolgozol, hanem reggeltől estig. Alkalmazottként, grafikusként is dolgozom. Ezt így kényszerből nem lehet csinálni, egy ideig talán igen, de utána belefárad az ember. Valószínűleg azért tudom ezt az iramot tartani, mert nagyon szeretem, az egész szakmára hobbiként tekintek, amit szeretetből és kikapcsolódásként végzek. Nem stresszelek rá a helyzetekre, habár vannak nehézségek, mint minden egyes dolognál, amit csinál az ember, de ezeket meg kell tudni ugyanúgy oldani. Éppen a páromnak említettem a napokban, hogy minden egyes rendeléssel úgy érzem, hogy újra és – újra teljesül az álmom.
Milyen úton lehet téged elérni?
Weboldalam beüzemelése folyamatban van, így addig is a Facebook oldalamon, Klick Print & Design – Balázsgrafika néven tudnak elérni, itt a további elérhetőségeimet is megtalálják, illetve a lap hátoldalán lévő kuponon megadott elérhetőségi címen.
Mik a terveid a jövőre tekintve?
Eddig még semmilyen állami támogatást nem pályáztam meg (Magyarországon), de szem előtt tartom őket. Talán egy ilyent megpályázni nem lenne rossz ötlet, de ezekben a nehézség, hogy minden egyes meghirdetett pályázatnak vannak bizonyos kritériumai, aminek meg kell felelni. Ez mellett pedig szolgáltatásaimat még jobban szeretném kibővíteni, mivel ebben a szakmában csak a kreativitás szab határt.

Csőke Márk

Még ez is érdekelheti