Főoldal TollforgatókAkira útja A hiszékenység ára – internet és megtévesztés

A hiszékenység ára – internet és megtévesztés

írta: Szabó Árpád
230 views

Az utóbbi években több, hajmeresztő feltételezés kezdet terjedni, köszönhetően elsősorban az internetnek és a naiv felhasználóinak. A televíziózás korszakában megszokott volt, hogy a képernyőn látható információk többnyire valóságosak, ami egy dokumentumfilmet vagy a híradót illeti. Sok felhasználó hasonló fokú bizalmat szavaz az internetes tartalmaknak is, pedig mi sem áll távolabb az igazságtól!

Mégis, a legrémisztőbb még mindig az a tendencia, ahogy a hiszékenységből eredendően az emberi butaság kilép a képernyőről a valóságba, és ott igencsak kézzel fogható károkat, sőt akár halált is okoz. Most a számtalan példa közül kettőről szólnék.

Lapos Föld hívők

Az ókori világban – megfelelő mérő berendezések híján – még az emberek úgy hitték, a Föld lapos és ha sokáig megyünk egy adott irányba, akkor elérünk a széléig. Ekkoriban már sok-sok nép figyelte a csillagokat, leírta pályájukat, feltérképezte számosságukat. A VI. században Püthagorasz volt az elsők között, aki felvetette, hogy a Föld gömb alakú. Ezt az elméletet, az elkövetkező hosszú századok során sok-sok mérés és megfigyelés követte.

A hajósok körében már közismert volt a görbületi tényező, hisz a másik hajó árbocának csúcsa előbb jelenik meg a horizonton a távolban és csak később válik láthatóvá a hajótest. A repülés és az űrkutatás pedig nem csak bizonyította, hanem számtalan módon is dokumentálta a bolygó gömbölyded alakját. Ez az egyik legalapvetőbb tudásanyagunk már generációk óta. Ki lenne annyira botor és ostoba, hogy pont ezt vonná kétségbe?

Egy, mára már nemzetközi szervezetté nőtt, több millió tagot magának tudható közösség. Igen, jól olvassák, több millió ember hitte el a 2016-2017 környékén ismét feléledő elméletet, miszerint a Föld lapos! Dacára a fellőtt műholdaknak, a keringő űrállomásnak, az aszteroida kutatásnak, az élőben közvetített SpaceX rakéta fellövéseknek.

Hogy megértsük, hogyan lehet ilyen bődületes hülyeséget terjeszteni, nem azt kell nézni, hogy ki állítja, hanem hogy kik azok, akik elhiszik ezeket és hogy miért. Sok-sok ember küzd szorongással, vagy kisebb méretű személyiségzavarral. Az internet nekik is hangot ad, lehetőséget, hogy elmondják a gondolataikat.

A lapos Föld dolgot nem az hajtja, hogy miért is érdekes, az, hogy lapos a Föld, hanem a mögötte felsejlő, világméretű összeesküvés elmélet és hogy ők – a hívők – egy olyan csoporthoz tartozhatnak, akik felébredtek az agymosásból és birtokában vannak az egyedüli igazságnak. Leggyakoribb érvelésük, hogy nem érzékelhető a Föld görbülete, sőt az sem, hogy több millió kilométer per órás sebességgel száguldana a saját pályáján a világűrben, mert nem érezzük. Igen, az alapvető fizikát kezdik ki. Minden bizonyíték hamisítvány, mindent a Háttérhatalom talált ki azért, hogy megtévesszék az embereket.

Az elmélet hívői mindenhol mintákat látnak, amelyek alátámasztják az elképzeléseiket. A vezetőik talán még ijesztőbbek: YouTube csatornákat vezető, feltűnési viszketegséggel küzdő, kényszeres személyek, akik számára hamis önigazolást ad a sok ugyancsak megtévesztett néző helyeslő hozzászólása.

Oltásellenesek

Míg a Lapos Föld hívők a szándékos megtévesztésen és a nevetnivaló butaságon kívül még nem ártanak a légynek sem, addig van egy másik, nagyon hasonló csoport, amely viszont veszélybe sodorja a saját környezetét. Ismerjük meg az Oltáselleneseket!

Igen, ez is egy létező, összeesküvés hívő embertípus, akik meg vannak győződve róla, hogy a betegségeket éppen az gyermek korban adott védőoltások váltják ki. A gonosz gyógyszergyárak így próbálják irányítani az embereket, sőt a szérumokban nyomkövetők is vannak. Az őrült elméleteik skálája meghökkentően széles spektrumot fed le. Minden alapját egy nagy botrányt kavart 1998-as orvosi szaklapban megjelent cikk adta, mely összefüggést vélt felfedezni az MMR oltás (kanyaró, mumpsz és rubeola komplex oltás) és a gyermekek esetében kialakuló autizmus között. Azóta több megfigyeléssel is igazolták, hogy nincs egyértelmű ok-okozati összefüggés.A tömeges oltási programokkal sikerült az emberiségnek elérnie, hogy felszámolja többe között a rubeolát, a himlőt, a torokgyíkot vagy éppen a kolerát. De még számos más betegséget is, amelyek gyakran végződtek halállal.

Az orvostudomány árulója, aki visszahozta a járványokat (via index.hu)

Az utóbbi években az egészségmegőrzési mánia egyik érdekes szövődménye, hogy több, összeesküvés elmélettel kapcsolatos terület is találkozott egymással. A génmódosított növények (ellenállás és terméshozam növelés céljából) elleni fellépés, az előre feldolgozott élelmiszerek elkerülése mellett fontossá vált a kötelező oltások elkerülése is. Az oltásellenes hívő szülők viszont maguk is megkapták az gyerekkorukban az oltásaikat így viszont csak az maradt, hogy saját gyerekeiktől óvják (tagadják meg) ezeket.

Az ilyen elveket valló szülők viszont nem csak a saját gyerekeiket teszik ki veszélynek, hanem mindenkit, aki kapcsolatba kerülhet velük. Kiemelten a még oltás előtt álló csecsemők vagy a legyengült immunrendszerű idősek. Az Egyesül Államokbeli Clark megyében (ahol nagyon népszerű az oltásellenesség) sok szülő megtért, amikor kitört a kanyarójárvány idén februárban és az ő gyerekük is megbetegedett. És ez csak egy a sok másik esetből.

Egy amerikai megyében az oltásellenesek is megtértek, amikor kitört a kanyarójárvány (via 444.hu)

A kérdés akkor, hogy miért mennek ellene a józan észnek mégis ezek az emberek? A válasz ugyancsak az önértékelési problémákkal hozhatók összefüggésbe. Ezek az emberek csak valamivel ellentétben, valamivel szembe szállva képesek meghatározni magukat. Közülük sokan élvezik a rivaldafényt, hogy a középpontban lehetnek és mondanivalójukkal formálják mások véleményét.

Mindkét eset kapcsán láthatjuk, hogy így vagy úgy következményei lehetnek ennek a fajta hülyeséghez való ragaszkodásnak és a mindennemű kritika mentes befogadásnak. Azért is veszélyesek az angyalhívők, megvilágosodottak, lapos föld hívők, oltásellenesek, gyíkember hívők, Holdra szállás tagadók, mert ösztönös érzékkel vegyítik a féligazságokat a saját agyszüleményeikkel így generálva a mások számára is befogadható elméleteket.

Még ez is érdekelheti