Főoldal TollforgatókKommentár Kishegyes az interneten, avagy tombol az online lokálpatriotizmus 1.

Kishegyes az interneten, avagy tombol az online lokálpatriotizmus 1.

írta: Szabó Árpád
863 views

Hogy az egyszeri kishegyesi – legyen szó elszármazottról, kivándoroltról, vagy otthon maradóról – mivel múlatja az idejét, sokféle elképzelésünk lehet. Ugyanakkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az internet által nyújtotta lehetőségekkel mindannyian élünk, szinte minden nap. Így hát a kishegyesi lakosok zöme is tájékozódik és kommunikál a digitális felületen.

Na, de a kérdés itt kérem szépen, hogy vannak-e digitális, kishegyesi etalonjaink? Valami weboldalt amit megpillantva, vagy Facebook csoport, aminek az üzenőfalát végigperdítve felkiálthatunk: hát ez hamisítatlanul kishegyesi? Ennek járt utána a Szó-Beszéd Online is és megnyugtathatunk mindenkit: remek kishegyesi tartalmak keringenek odafenn a világhálón, mi pedig ezekből szemezgettünk Olvasóink számára.

Facebook oldalak és csoportok

„Kishegyes régen és ma”

Egy igazi gyöngyszem minden nosztalgiázni vágyónak és helytörténeti kutatónak, ahol töménytelen mennyiségű korabeli fénykép és történet között merülhetünk el a falu történelmében. Ez egy zárt csoport, bár szívesen befogadják az érdeklődőket:

„Rokon Ilonka Copyright”

A falusi létnek van némi naiv, egyszerű bája, mely mikor találkozik a tömegkultúrával és némileg giccsbe fúló általános ízlésvilággal, az bizonyosan különleges, ám sokunk számára ismerős végeredménnyel kecsegtet. Mindent gyógyító angyalok, szörnyű életbölcsességek, megmondások végeláthatatlan erdején keresztül haladunk, míg elérünk a Vass Szabolcs (kishegyesi képzőművész) által desztillált mémekig, melyeket akár -stílszerűen – falvédőre is hímezhetnénk.

https://www.facebook.com/pg/rokonilonka/photos/?tab=album&album_id=1215930845100937

 

Kishegyes község – közösség

Mondhatnánk azt is, hogy átalakultak a médiafogyasztási szokások Vajdaságban is, főleg falun. Így történhetett meg, hogy a vasárnapi mise és a keddi-pénteki piac fórumjellege egy harmadik, digitális lábat is növesztett a Facebook-ra. Hisz mire való a közösségi háló egy lokális csoport nélkül?

A falu lakosainak zöme itt tobzódik, és hosszú története során elég sok perpatvar és fotelforradalom helyszíne is volt ez a csoport. Egész annyira, hogy mint a nagy egyházszakadás idejében, itt is kétfelé indultak a tagok… Hogy aztán tagjai lehessen mind a két csoportnak és immáron sztereóban olvashassák az apróhirdetéseket és mondhassák el véleményüket a Margit virágairól, meg, hogy milyen a pap.

Egység Labdarúgó Klub Kishegyes

A kishegyesiek kicsit úgy vannak a focival, mint a Tanú című filmben Virág elvtársék a magyar naranccsal. Lehet, hogy kisebb, sárgább, meg savanyúbb, de azért a miénk. De hát „kis pénz, kis foci”. Aki a faluban valaha is komolyan gondolta a labdarúgást, az bizonyosan megfordult a klubban, na meg az emblematikus kishegyesi focipályán, melyet égig érő nyárfák, vasúti töltés, búzaraktár és a Krivaja folyó fog közre a falu szélén.

Mi sem természetesebb, hogy képviseltetik magukat a Facebookon is, mint hivatalos rajongói oldal. Itt megtudhatunk szinte mindent a klub múltjáról és jelenéről, illetve az eredményeikről, bár nyilván a focistáink sem bánnák, ha pár lájkolás mellett azért fizikailag is kimennének falunk polgárai a vasárnapi meccsekre szurkolni a csapatnak.

 

Kevesen gondolták volna – és a cikk megírása elején még én sem -, hogy oly sok kishegyesi vonatkozású digitális tartalom kering odakinn a világhálón, mint ami egy árva bejegyzésben elférne. Így – kedves Olvasók – kénytelen vagyok itt kijelölni végét az első bejegyzésnek, mely Kishegyes internetes vetületeit ismerteti.

Folytatása következik!

Amennyiben úgy gondolják van a tarsolyukban olyan kishegyesi vonatkozású csoport vagy weboldal, melyet mindenképp illene említenünk, vagy akár van személyes kedvencük, kérjük osszák meg velünk azokat. Akár hozzászólásban, itt a bejegyzés alatt, vagy a Szó-Beszéd Online facebook oldalán, illetve kevésbé trendi, mégis megbízható módon, elektromos levél formájában juttassák el a szobesz@gmail.com drótposta címre! Köszönjük!

Még ez is érdekelheti

2 hozzászólás

Fürsztner Etelka 2018-11-30 - 17:33

Örülök, hogy a Hegyesi élnek van vèlemènyük. Mindegy, hogy pozitív vagy negytív, de van!

Szabó Árpád 2018-11-30 - 18:46

Igyekszünk friss, humoros stílusban is írni, így megtörténhet, hogy néha egy-egy témát vitriolos, kissé szemtelen módon dolgozunk fel. :)

Hozzászólások lezárva.