Főoldal TollforgatókKommentár Kishegyes az interneten, avagy tombol az online lokálpatriotizmus 2.

Kishegyes az interneten, avagy tombol az online lokálpatriotizmus 2.

írta: Szabó Árpád
0 hozzászólás 428 megtekintés

Az előző epizódban már láthattuk, hogy szép számmal akad a pátosztól sem mentes, a nosztalgia hullámot magabiztosan meglovaló, amatőr történeti társaságtól kezdve, a falusi létet kifigurázó mégis vidám hangulatú karikatúrákon át a kisebb közösségi csoportokig szinte mindenféle digitális tömörülés. Ezek pedig mind, egytől egyik kishegyesi témákra hangolva!

Ami meglepő, hogy van belőlük még jó pár – ha csak a Kishegyesen hivatalosan működő kisebb szervezetek nyilvános csatornáit vesszük. A falu méretéből és a lakosság jelenlegi lélekszámából kiindulva ominózus digitális reprezentációt mutathatunk fel. A legutóbbi népszámlálás során (2011-es adat) kiderült, hogy 4900 fő körül tetőzött az itt lakók száma, bár manapság már gondban lennének a népszámlálói biztosok, hisz az elhalálozottakon túl sokan vagyunk olyanok, akik még nem jelentkeztünk ki a lakóhelyünkről, de már 3-5 éve nem élünk ezen a hőn szeretett településen.Nézzük hát tovább, milyen webes tartalmakat kínál még számunkra ez az egyre zsugorodó kis falu.

Kishegyes Katolikus egyház

Bizony, nem csalás és nem ámítás! A kishegyesi egyházközösség és vezetősége elérkezettnek látta az időt, hogy a szempillantás alatt digitalizálódott nyáját megpróbálja utolérni az elektronikus legelőkön és megkísérelje beterelni az akolba. Végigpörgetve a oldalukat látható, hogy még keresik saját hangjukat, hogyan és mit kellene megosztani maréknyi lájkolójukkal. Kishegyesen amúgy is gondot okoz, hogy a digitális tájékoztatásnak nincs egy, közös irányba tartó formája, mindenki mindent ész nélkül oszt meg, ezért valójában tök mindegy, hogy a Helyi Közösség oldalát lájkoltuk, vagy az Egyházét, egy elsőáldozás, templombúcsú, vagy más közösségi esemény híre minden csatornán elér bennünket.

Mégis dicséretes, hogy némi exkluzív tartalmat is kínálnak a követőknek, pl. a feltöltött fotók között van egy tabló, amelyről kiderül, hogy nekünk ilyenünk is van: „A kishegyesi Szent Joakim és Szent Anna-Egyházközség és a feketicsi Szűz Mária keresztények segítése vikária pasztorális tanács”.

Váó! Innen is üzenem az oldal üzemeltetőinek, hogy némi fogalomtisztázás és ismeretterjesztő tartalom is jól jönne, mert hát felmerül a kérdés, hogy mégis kit tisztelhetünk Szent Joakim-ban, meg hát mi az a vikária, meg a pasztorális tanács? Bizonyosan érdekes lenne ezekről is olvasni, jól megfogalmazott – Urambocsá – fiatalos, lendületes stílusban, még mielőtt ezen tömörülések egy baljóslatú piacnapon megkapják a „helyi illuminátusok” jelzőt.


Kishegyesi Könyvtár

Kedvenc plébániánk tőszomszédságában (egyelőre) találjuk a falun elérhető magas kultúra fellegvárát, a helyi könyvtárat. Hogy a kötelező házi olvasmányokért kilincselő gyerkőcökön kívül hányan látogatják kérdéses, hisz a fogyatkozó népesség villanyvezetékén általában az elsők az értelmiségi fecskék, akik Afrikába készülve elrepülnek.

Könyvállománya ugyan példás, de a könyvtárosnő jól felismerve a helyi igényeket teljesen új szemszögből közelítette meg a tagtoborzást. Gyermekrendezvények és kreatív kézműves klubok színesítik a már kissé unalmas, öreges stílusban folyó könyvbemutatókat és úti beszámolókat, újra élettelet töltve meg az olvasótermet.És, ahogy a könyvtárunk rendelkezik saját weboldallal, van neki közösségi csatornája is, ahol a kommunikáció meghazudtolja egy élmarketinges tartalommenedzser napi rutinját is. Mindig friss, ropogós hangulatképekkel, fiatalos stílusban megírt, rövid, lényegre törő információkkal látják el az oldal látogatóit. Karácsonykor ötletes dekorációkkal – pl. idén igazi, Instagram bombázó, könyvekből eszkábált, szuper karácsonyfával.


Kishegyesi Közvállalat (lánykori nevén KisKommunal)

A helyi szervezetek névadási fantáziátlanságáról hosszasan írhatnék, bár talán szerencsénk is van ebből a szempontból a kishegyesi közvállalattal, hisz „Nomen est omen”, vagyis a név jósjel (egy régi-régi latin mondás nyomán). Bár az „Ásó & Kapa Kft.” mégis csak ötletesebb lenne. Tevékenységét tekintve ennél a szervünknél összpontosul többek között a: szemétkihordás, vízvezeték karbantartás, vízelvezetés megszervezése, az utak és közterületek rendezése is.

Facebook oldaluk repetitív, általában arról értesítenek zanzásított bejegyzéseikben, hogy éppen hol kell számítani áram- vagy vízszolgáltatás kiesésre. Nem egy örömhír orákulom, lássuk be, de az információ tartalom mindig hasznos. A galériájuk viszont pazar! Nemigen látni a műfajban hasonlót: minden munkálat gazdagon illusztrált. Ha kell békaperspektívából vagy madártávlatból is megcsodálhatjuk, amint éppen csőtörést hárítanak el a szervezet mindenre kész munkatársai. Impozáns, 609 lájkolót tudhat magának az oldal!


Helyi Közösség Kishegyes

Természetesen ha van képzeletbeli közösségi média korona, akkor annak ékköve a 2417 kedvelővel toronymagasan vezető kishegyesi Helyi Közösség információs Facebook oldala. A borítókép mindig aktuális, mindig mesteri pontossággal fényképezett és beállított, falusi csendélettel jelzi az évszakot, vagy az aktuális ünnep közeledtét.

Az oldalon általában több, vegyes hír szerepel. Visszatérő elem a szerbiai áramszolgáltatótól származó értesítés: éppen itt és itt nincs vagy nem lesz villanyáram. Néha a Helyi Közösség tetőterében vagy a Tűzoltóotthonban megtartandó találkozókról és kulturális eseményekről is értesítik a követőket. A fényképek és galériák ugyancsak pazarok, főleg a fentebb említett eseményekhez köthetően, legyen szó fáklyás vonulásról a Nyugati-temetőbe a szabadságharcra történő megemlékezés jegyében, vagy … útfelújításokról?

Nos igen, ami elmondható hírfolyamról, hogy gyakran vesznek át híreket és képeket, esetleg beszámolókat más, községi facebook oldalaktól, ami ugyancsak kissé ismétlődővé teszi az ottani témákat. A kommentszekció dipólusos: vagy örülnek a polgárok, vagy méltatlankodnak a közzétett hírek láttán.

Sajnálatos viszont, hogy az ugyancsak hozzájuk köthető kishegyes.rs , a falu szépreményű hivatalos oldala teljesen elhagyatott volt az elmúlt években. Tartalma nem frissült, a régi információk pedig viharos gyorsasággal avultak el. Mára már csak egy szolgáltatói oldal maradt a helyén, ami jelzi: az oldalon munkálatok folynak (már vagy fél éve). Reméljük senki nem veszi meg alóluk a domain nevet.Zárul hát sorozatunk második része. További kutatásokat végzünk, hogy milyen kishegyesi tematikájú, webes entitások léteznek még odakinn, a digitális óceánban.

Amennyiben úgy gondolják van a tarsolyukban olyan kishegyesi vonatkozású csoport vagy weboldal, melyet mindenképp illene említenünk, vagy akár van személyes kedvencük, kérjük osszák meg velünk azokat. Akár hozzászólásban, itt a bejegyzés alatt, vagy a Szó-Beszéd Online facebook oldalán, illetve kevésbé trendi, mégis megbízható módon, elektromos levél formájában juttassák el a szobesz@gmail.com drótposta címre! Köszönjük!

0 hozzászólás
2

Még ez is érdekelheti