Főoldal TollforgatókKommentár Csak a repce jövedelmező?

Csak a repce jövedelmező?

írta: Tóth Péter
86 views

A búza aratása Péter-Pál napján szokott kezdődni. A hiedelem úgy tartja, ezen a napon a “a búza töve megszakad” és elkezdődhet a betakarítás. Dologtiltó nap is volt, azaz sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. Az aratás ma már – ha az időjárás megengedi – néhány nap alatt véget is ér. Nem is olyan régen, 60-70 évvel ezelőtt viszont a kenyérnekvaló betakarítása még nagy összefogást és szervezést igényelt, hiszen kézi erővel történt a munkálatoknak majdnem teljes egésze. A betakarítás idején használt eszközöket megáldatták, a munka megkezdése előtt kinn a földön imádkoztak a bőséges termésért. Ma már gépesített a termény betakarítás. Hatékonyabb, gyorsabb, és kevesebb ember kell hozzá. A modern aratógépek képesek mérni szemveszteséget, nedvességtartalmat.

Átlagban nagyon gyenge hozamokat értek el a szántóföldi növénytermesztésben idén azok a termelők, akik árpát vetettek és a búza sem ígér sokat. Az olajrepce viszont jól termett és az ára is kielégítő.

Az utóbbi napokban vett nagyobb lendületet az aratás Vajdaság szerte. Az árpát és a káposztarepcét aratják, a búza betakarítása is megkezdődött. A takarmányárpáért általában 14,50-15 dinárt fizetnek, a sörárpáért előlegként utalnak ennyit kilogrammonként, a végleges ára nem ismert még. A repce kilogrammjáért viszont 42 dinárt fizetnek a felvásárlók. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az árpa alig termett átlagban, holdanként mintegy 30-32 mázsát, az olajrepce esetében pedig hektáronként általában 3 tonna feletti hozamokról beszélnek, nem nehéz kiszámolni, mely kultúra a jövedelmezőbb. A búza ára még ismeretlen. Az előzetes számítások szerint egy átlagos termelő 20 dináros kilogrammonkénti ár alatt csak veszteséget termelhet. Aratásban azonban lehet, hogy a kenyérgabona ára nem éri el ezt a szintet.

Az árpa már korábban megért és az eső rontott a minőségen is, minden megázás csökkenti a hektolitersúlyát a termésnek.

Az eddigi tapasztalatok szerint az árpa hektáronként 3-3,5-4 tonnányit termett idén. Nagyon eltérőek az egyes parcellák eredményei azonban. A búza hozama elérheti akár a 4 tonnát is, de ez is jócskán elmarad a sokévi átlagtól.

Vajdaságban mintegy 300 ezer hektáron termesztenek búzát. A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat ellenőrzése alá mintegy 68.000 hektár tartozik a topolyai és a kishegyesi községek területén. Az őszi búza vetésterülete a tavalyihoz hasonlóan mintegy 12-14 ezer hektárt tesz ki. Kukoricát mintegy 35 ezer hektáron termesztenek. Napraforgó pedig mintegy 6-7 ezer hektáron díszlik. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a repce vetésterülete. Amíg mintegy tíz évvel ezelőtt csupán 1-2 száz hektáron termesztették, idén már 4500 hektáron díszlett. Úgy tűnik, eddig egyedül a repcén van némi haszon a szántóföldi növénytermesztésben, de egyelőre a kapásnövények állapota is sokat ígér.

Még ez is érdekelheti